IAS Genel Müdürü Gözde Erdinç ile kurumsal kaynak planlama (ERP) yazılımlarının firmalara kazandırdığı avantajları konuştuk.

Türkiye’de ERP sektörünün gidişatından da bahseden Erdinç, bu konuda bilincin hızla arttığını, IAS olarak bu yönde çalışmalar yürüttüklerini söylüyor.

caniasERP'nin, farklı ülkelerde yürütülen projeler sayesinde sürekli geliştiğini ifade eden Erdinç, globalde de emin adımlarla yol aldıklarını vurguladı.

Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) çözümleriniz, firmalara ne tür avantajlar sağlıyor?

ERP sistemleri; işletmelerde yer alan operasyonları kayıt altına almayı, işletmeler için kurumsal hafızayı oluşturmayı, süreçleri standardize etmeyi ve kolaylaştırmayı, özetle, işletme yönetimini desteklemeyi amaçlar. caniasERP, yurt içinde ve yurt dışında edindiği 30 yıllık tecrübesini, bu saydığımız ihtiyaçlar doğrultusunda bir araya getirmiş, işletmelerin ihtiyaç duyduğu tüm süreçleri modüllerine taşımış, uygulamalarının tümü entegre çalışan, müşterilere özel geliştirme ihtiyaçlarını hızlı şekilde karşılayabilen, dış ortamlar ile entegrasyon gerektiğinde esnek altyapısı sayesinde buna imkân sağlayan bir ERP sistemi. Açık kaynak kodlu olarak müşterilerine sunulan caniasERP, tüm modülleri ile birlikte internet üzerinden çalışabilir. Ayrıca caniasERP pek çok işletim sistemine ve veri tabanına kurulabilir özellikte. Bu sayede, kurulum maliyetleri işletmeler açısından minimum seviyede tutulabilir. IAS tarafında geliştirilen, TROIA platformu ve nesne tabanlı TROIA yazılım dili, işletmelerin farklı ihtiyaçlarını karşılamak için de kullanabilecekleri son derece esnek bir platform olarak müşterilerimize sunuluyor.

ERP sisteminin verimliliğe etkisi nedir, firmaların ERP’yi seçmesi için sistemin öneminden kısaca bahseder misiniz?

ERP sistemine ihtiyaç ne şekilde ortaya çıkmış olursa olsun, işletmelerin ortak amacı karlılığı, pazar payını ve marka değerini arttırmaktır. ERP sistemleri işletmelerde bütçe, maliyet, üretim, fiyatlandırma, organizasyon ve planlama gibi kritik süreçlere, doğru ve güvenilir veri girişi sağlaması bakımından önem taşır. ERP sistemleri, firmalara süreçleriniz için ölçülebilirlik ve izlenebilirlik sağlayacaktır. Böylelikle firmalar süreçlerini yorumlayabilir, iyileştirebilir ve verimliliğini arttırabilir. “Ölçemediğin Şeyi Yönetemezsin.”


Türkiye’deki ERP sektörünün gidişatı hakkında neler düşünüyorsunuz?

Türkiye geneline baktığımızda ERP bilinci her geçen gün artsa da henüz gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşamadığımızı biliyoruz. IAS olarak, bilinci arttırmak için üniversitelerde caniasERP dersleri veriliyor. İşletmelerin geçmiş yıllara oranla, ERP sistemlerinin önemini kavradığını ve hızla değişen ihtiyaçlarını karşılamak için ERP sistemlerine yatırım yapma konusunda daha cesur olduklarını görebiliyoruz. Biz de bu bilinçlenmeye ayak uydurarak, son iki yılda Türkiye operasyonlarımızın tümünü genişlettik. Geçtiğimiz Eylül ayında IAS olarak gerçekleştirdiğimiz etkinliğimize katılımın çok yüksek olduğunu görmek, bizi hem sevindirdi hem de sektör açısından oldukça heyecanlandırdı.

Uzun süredir müşterilerinize sunduğunuz ERP çözümlerinize, 2020 yılında ne tür güncellemeler getirdiniz?

Son versiyon çalışmalarımızda, farklı kullanıcı profillerini ve müşterilerimizin kullanıcı deneyimlerini de dikkate alarak, sık kullanılan veya günlük iş planlarımızı oluşturan rapor ve ekranları tasarlayarak kokpit uygulamalarımızı geliştirdik. Ayrıca yeni müşterilerimizin caniasERP sistemine hızlı şekilde adapte olabilmesi, aradığını kolay bulabilmesi ve uygulamalar arası iş akışlarını takip edebilmesi için Süreç Atlası’nı oluşturduk. Kişisel verilerin korunması, bulut çözümleri, otomasyon, Endüstri 4.0 gibi konularda müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için teknolojik yeniliklerimiz ve geliştirmelerimiz oldu. Geliştirme platformumuz olan TROIA; IASDB, domain, multithreading, Web Client, Auto Translate, IoTBox çözümleri ile bize her zamanki gibi esneklik, hız ve büyük avantaj sağladı. 2019’da Güney Kore ve İsviçre, 2020’nin ilk ayında da ABD’deki şirketlerimizi açarak yurtdışındaki etkinliğimizi arttırdık. Yurt dışındaki operasyon ağımızı büyüttükçe, edindiğimiz tecrübelerimizi yurt içi müşterilerimize de aktarıyor olacağız. Son olarak, yurt içi ofislerimiz ve yurt dışındaki şirketlerimiz arasında bilgi transferini maksimize edebilmek adına organizasyonumuzda Competence Center departmanını da oluşturduk.