Firmasının hızlı büyüme hikayesini anlatan Lider Petfood Genel Müdürü Murat Tarhan, “Pazarın büyük bir potansiyeli var ve firmamız hızla büyüyor. Bu süreçte de ihtiyaçlarımız şekil değiştiriyor. caniasERP gibi geliştirmeye açık, ileri görüşlü ve esnek bir yazılım kullanarak geleceğe yatırım yapmak istedik. Bu yolculukta birlikte yürüyor, gelişiyoruz. Bize izlenebilirlik, hız ve hareket özgürlüğü sunan caniasERP ile bir sonraki adımı kolaylıkla planlayabiliyoruz.” dedi. 

Evcil hayvan maması sektörünün öncü firmalarından biri olan Lider Petfood, 100 bin tona çıkardığı kapasitesi ile hızlı büyümesine devam ediyor. Türkiye’deki petshop, veteriner kliniği ve tüm market zincirleri için üretim yapan firma, aynı zaman da 52 ülkeye de ihracat gerçekleştiriyor.

Firmanızdan bahseder misiniz?

Markamız, evcil hayvan maması sektöründe ülkenin neredeyse beş bine yakın satış noktasında, iki bin farklı pet ürünü ile faaliyet gösteren köklü ve başarılı geçmişe sahip saygın grup firmaları, Tavas Pet ve Sera Pet’in ortaklığı ile kuruldu. Hızlı bir ivme ile büyümeye devam eden firmamız, bugün 20 bin metrekare kapalı olmak üzere toplam 41 bin metrekare alanda yıllık 100 bin ton kapasite ile üretim gerçekleştiriyor. 15 bin paletin üzerinde de ürün stoklama imkanımız bulunuyor. Teknoloji yatırımlarına önem veren bir firma olarak, ürünlerimizin çevre şartlarından korunaklı bir biçimde son tüketiciye kadar kalite standartları çerçevesinde ulaştırılabilmesi için tesislerimiz son teknolojiye göre dizayn edildi. Türkiye’deki hemen hemen bütün market zincirlerine satış gerçekleştiriyoruz. Bunun yanında 52 ülkeye fiilen ihracatımız devam ediyor.

Dijital dönüşüm sürecine nasıl girdiniz? 

ERP sistemi öncesinde yalnızca muhasebeyi yürüttüğümüz bir yazılım kullanıyorduk. Hızlı büyümemiz ile birlikte lojistikte ve depolama alanlarında takip ihtiyacını çok daha önemli kıldı. Çok fazla raf, fazla stok… Ortalama bin ton civarında bir ham madde stokumuz bulunuyor. Bu stokun takibinde oldukça zorlanmaya başlamıştık. Bu süreçleri sağlıklı yönetebilmek için dijitalleşmemiz gerektiğini biliyorduk. Konu ile ilgili araştırma yaparken de IAS ile tanıştık. Seçim yapmadan önce referans projelerde yerinde incelemeler yaptık. İncelemelerimiz sonucunda da IAS ile çalışmaya karar verdik. Aslına bakarsanız ilk başladığımızda hedefimiz yalnızca depo ve lojistik süreçlerimizi yönetebilmekti. Ancak şimdi tüm iş süreçlerimizi caniasERP ile yönetiyoruz.

ERP yazılımı ararken kıstasınız neydi? Neden caniasERP’de karar kıldınız?

Bizim için caniasERP’nin en önemli özelliği kolay geliştirilebilir olması. caniasERP müşterilerine açık kaynak kodu ile sunulan TROIA geliştirme platformu, bizim için en belirleyici etken oldu. O dönemde piyasadaki paket programları incelediğimizde geliştirme konusunda eksiklikler yaşandığını gözlemledik. Esnetilemez, geliştirilemez bir yazılımı tercih edecek olsaydık, ihtiyaçlarımızı tam olarak karışlamayacaktı. Her gün büyüyoruz ve ihtiyaçlarımız da şekil değiştiriyor. Bu yolculukta bize ayak uydurabilecek bir yazılıma ihtiyacımız vardı. Eğer geleceğe yatırım yapmak istiyorsak caniasERP gibi geliştirmeye açık, ileri görüşlü ve esnek bir yazılım kullanmamız gerekiyordu. Büyümek en başından beri hedefimizdi ve biz büyürken bizimle gelişecek bir yazılım istiyorduk. caniasERP’nin bizi bir sonraki adıma kolaylıkla taşıyabileceğini gördük. 

Canlıya geçişiniz nasıl oldu? Adaptasyon sürecinde neler yaşadınız? 

İlk fazda lojistik ve depo süreçleri ile ilgili modülleri devreye aldık. Bu üç ay gibi bir zamanımızı aldı. Bir yılın sonunda muhasebe dahil tüm süreçlerimizi ERP sistemine dahil etmiş durumdaydık, iki fazda tam kapasite ile caniasERP kullanmaya başladık. Kalite Yönetimi (QLT) modülü hariç caniasERP’nin standardında bulunan hemen hemen tüm modülleri kullanıyoruz. Adaptasyon sürecimiz de çok hızlı oldu. Yönetimimiz bu konuda son derece kararlıydı ve açıkçası katı kurallar konuldu. Konu ile ilgili gerekli tüm ekipman yatırımları yapıldı, eğitimler desteklendi. caniasERP standardında bize özel geliştirilen ekranlarda operatörlerin hata payını minimuma indirecek basit arayüzler kullanıldı. Bir de IAS danışmanlık ekibinin ilk kurulumda doğru yönlendirmeleri sayesinde iyi bir süreç geçirdik. Malzemelere doğru kodlar verip, artikelleri doğru oluşturmanın bu süreçte ne kadar önemli olduğunu gördük. Baştan bunları doğru yaptığımız ve doğru yönlendirildiğimiz için süreç de kendiliğinden iyi ilerledi. IAS danışmanlarına bu anlamda teşekkür ediyoruz. 

caniasERP’nin standart uygulamalarının yanı sıra size özel hangi geliştirmeler yapıldı? 

Sektörümüz diğerlerinden biraz farklı süreç yönetim sistemlerine ihtiyaç duyuyor. Bu noktada caniasERP’nin esnek yapısı, standart modüllerinin yanı sıra bize özel geliştirmelerin kolaylıkla yapılmasına olanak sağladı. Siparişe değil stoka dayalı üretim yapan bir firmayız. Dolayısıyla planlama ekranlarımızda kendi kurgumuza göre hareket etmemiz gerekiyor. Buna bağlı olarak bize özel çeşitli ekranlar tasarlandı. Yine IAS’nin geliştirme ve danışman ekibinin desteği ile palet takip sistemleri ve izlenebilirlik sistemlerinin hepsini bizim iş yapış şekillerimize göre özelleştirildi. Bunu yanı sıra bizim lojistikteki hatalarımızın kontrolü amaçlı, yükleme işlemlerini takip edecek, irsaliye gibi işlemleri otomatik olarak düzenleyen, el terminallerinden faydalanmamızı sağlayan bir sistem oluşturuldu. Özetlemem gerekirse, IAS’ın desteği ile geliştirilen arayüzler sayesinde önceden bir ürünü üretip sadece üzerine parti numarası koyup paletliyorduk. caniasERP’den sonra tüm o paletlerin hikayelerini kare kodlar aracılığı ile takip edebilir hale geldik. Bu da bize çok hızlı hareket etme özgürlüğü ve izlenebilirlik kazandırdı. Üründe hangi hammadde kullanıldı, hangi operatörler çalıştı, oluşan fiili maliyet, o an kullanılan hammadde maliyeti ve son ürün maliyetlerine ulaşabiliyoruz. Eskiden bu saydıklarımın hepsi bize ekstra maliyet oluşturuyordu, bunlardan kurtulduk. Artık rekabette çok daha doğru fiyatlar verebiliyoruz. 

Lider Petfood’un vizyonunda neler var? Bir sonraki adım için hedefleriniz neler? 

Zaman içerisinde ihtiyaçlar hep kendini şekillendiriyor. Çalışmalar da bu ihtiyaçlara göre şekilleniyor. Süreçlerde hep makrodan mikroya gittik. Tüm iş süreçlerinde çok daha detaylı raporlamalar yapmayı hedefliyoruz. Örneğin lojistikte parti numarası totali üzerinden izleme yapıyorduk ama hedefimiz palete, hatta pakete gitmek. Paketin parti numarasından hangi palete ait olduğu ve hatta üretiminde kimin görev aldığına kadar detaylı bilgiler almak istiyoruz. Bunun yanı sıra 2020 yılında Kalite Yönetimi modülünü devreye almayı planlıyoruz.

İş süreçlerinizi caniasERP ile yönetmeye başladığından beri firmanızda neler değişti? 

caniasERP olsa da olmasa da Lider Petfood belli bir büyüme eğrisi çizecekti. Ancak bu büyüme eğrisini doğru yönetebilecek miydik? İşte bu büyük bir soru işareti. caniasERP bu noktada bizim için büyük bir öneme sahip. Bizim, büyümede doğru adımlar atmamızı sağladı. Pazarın bir talebi vardı, sektörümüz de hızla büyüyordu. Ancak biz bu büyümeye cevap verme anlamında caniasERP ile doğru adımlar atmaya başladık. Çünkü müşterilerimizle iletişimde, yapılan uygulamalarda, istenilen datalarda ERP’ye gerçekten ihtiyacımız vardı. Hem finansal anlamda hem de üretim açısından. caniasERP’nin bu kadar büyük veriyi içinde tutması da bize büyük bir avantaj sağladı. Depoda toplanan ürünün, çeşidinden kalitesine, hata oranından çalışan verimliliğine kadar her şeyi görüyor, tüm datayı güvenilir şekilde koruyabiliyoruz. Bu durum bize sadece üretimsel değil yönetimsel anlamda da çok şey kazandırdı. 

Sizce dijital dönüşüm firmalar için neden önemli?

Geçmişle günümüzü kıyasladığımızda gördüğümüz en bariz husus; artan hız. Firmaların tüm datalara ve bu dataların detaylarına çok hızlı erişebiliyor olması hayati önem taşıyor. Örneğin, bir müşterimiz ‘stoğunuzda benim aldığım üründen kaç adet var, bugün bana sayı verebilirseniz alacağım’ diyor. Bahsedilen rakam 10 tır civarında. Her müşterinin aldığı malın cinsinin farklı olduğu, firmanın 300 çeşit ürününün olduğunu düşündüğünüzde, o müşterinin ürün grubunu bulmanız, stoğunu çekmeniz, fiyatlandırıp sunmanız çok hızlı şekilde gerçekleşmeli. Tüm bu işlemler caniasERP sayesinde 15 dakika gibi bir sürede halledilebiliyor! Geçmişe dönersek, buna cevap veremeyen firmalar, yine büyüyecek olsa bile bir noktadan sonra ya büyümesi duracaktır, ya da kaybedecektir. Artık hız ve zaman çok önemli. Hızlı aksiyon almanız, verileri çok iyi incelemeniz gerekiyor. 

caniasERP’yi önerir misiniz?

Tabii ki öneriyorum. Esnek yapısı ve kullanım kolaylığı ile iş süreçlerinizi kolayca yönetmenize imkan sunuyor. Hızı sayesinde rakipler arasından sıyrılmanıza destek olurken farklı projeler için zaman yaratmanızı salıyor. Ancak şunu da eklemeliyim; ERP sistemine geçiş yapmaya karar veren firmaların, tüm çalışanlarının tam katılımı ile bu projeye odaklanması gerekiyor. Aksi takdirde proje başarısız olacaktır. Bunu yapabilecek güçteki ve dirayetteki firmalar için kesinlikle öneriyorum.