Firmasının caniasERP ile çıktığı yolculuğu anlatan Taşpınar Halı Sistem Yöneticisi Ramazan Altın, “caniasERP ile tüm işlerimizi takip edebiliyor, depo kontrollerimizi kolaylıkla yapıyor ve müşteri ilişkilerimizi sorunsuz şekilde yönetiyoruz. Ayrıca tüm performans değerlendirmeleri buradan yapılıyor. İş süreçlerimizle ilgili her şeyi raporlayabilir durumdayız. caniasERP yalnızca raporlama sistemi için bile alınabilecek bir yazılım! Artık artılarımızı ve eksilerimizi doğru şekilde analiz ediyoruz. Firma çalışanlarının da yönetimin de vizyonu değişti” diyor ve ekliyor: “Bugüne kadar caniasERP ile isteyip de yapamadığımız bir şey olmadı. caniasERP, her anlamda bizi ileriye taşıdı.”

Bize markanızın faaliyet çalışmalarını anlatır mısınız? 

Perakende sektörüne faaliyet gösteren Taşpınar Halı’nın bir fabrikası, bir deposu ve 26 mağazası bulunuyor. Ankara’nın en büyük perakendecilerinden biri olan firmamız ile bugüne kadar 750 bin haneye hizmet verdik. Kefilleri de hesaba kattığımızda bir milyonun üzerinde dataya sahibiz. 

caniasERP ile nasıl tanıştınız?

Elimizde yüklü bir datamız vardı ve dijitalleşmek artık bizim için kaçınılmazdı. Yalnızca verilerimiz 100 GB’ın üzerinde! İş süreçlerimizi yönetmek ve datalarımızı kontrol altında tutabilmek için ERP yazılımı kullanmaya karar verdik. Sektördeki rakiplerimizin neler yaptığını inceledik. Akabinde bir ERP yazılımı aldık ancak onunla hiç ilerleme kaydedemedik. Sistem taleplerimizin hiçbirine yanıt vermiyordu, son derece standart bir programdı. Taleplerimize karşılık alamıyorduk. Ayrıca program üzerinde özelleştirme yapmak da mümkün değildi. Bizim için en önemli konulardan biri hızdı. Anında müdahale edebileceğimiz, sorunlara hızlı çözümler üretebilen bir yazılım istiyorduk. Hızla büyüyen bir firmayız, bugün 26 şubemiz var ancak 150 şube olduğumuzda da ihtiyaçlarımıza yanıt verebilecek bir yazılıma ihtiyacımız vardı. 10 yıl sonra bize yetersiz gelecek bir program istemiyorduk. Bu nedenle arayışımızı sürdürdük. Sektörümüzde faaliyet gösteren başka bir firmanın referansı ile ve sonunda caniasERP ile tanıştık.

HIZ KAZANDIRDI

caniasERP ile çalışmaya karar vermenizde en büyük etken ne oldu?

caniasERP’yi incelemeye başladığımızda bizim için en çok öne çıkan özelliği kendi yazılım dili TROIA’ya sahip olması ve bu geliştirme platformunun müşterilere açık kaynak kodlu olarak sunulmasıydı. Firmamıza özel bir ekran tasarlamak ya da herhangi bir rapora ulaşmak istediğimizde taleplerimizi kendi bünyemizdeki yazılım uzmanları gerçekleştirebiliyor. Dolayısıyla çok hızlı aksiyon alabiliyoruz. Sahada 700 bin kişiye hizmet veriyoruz. Kendimizi de sürekli geliştiriyoruz. Hız bizim için her şey demek! İhtiyaçlarımızı anlayan, tüm süreçleri tek çatı altında toplama potansiyeli olan ve bize hareket özgürlüğü sunan caniasERP’yi bu nedenle seçtik. 

Canlıya geçiş süreciniz nasıl gerçekleşti? Adaptasyon sürecinde sorun yaşadınız mı?

İlk denememizde canlıya geçiş yaklaşık iki yıl sürdü. Ancak o süreç doğru yönetilmemişti. Projeyi ben devraldıktan sonra altı ay gibi kısa bir sürede tüm süreçlerimizi caniasERP üzerinden işletir hale geldik. Yeni olan her zaman önyargıya maruz kalır. Bunda da aynı şey yaşandı. Firmamızda 600 kişi çalışıyor ve personelin önyargısını kırmak zaman aldı. Ancak o da zamanla kırıldı. Şu an tüm çalışanlarımız caniasERP ile çalışmaktan çok mutlu. Hatta öyle ki firma çalışanlarının vizyonunun değiştiğini söyleyebilirim. Satış personelinden tutun depo personeline, sevkiyattan insan kaynaklarına kadar herkes geliştirme taleplerini iletiyor. Çünkü çalışanlarımız yazılıma inandılar ve istediğimiz her şeyi yapabileceğimizi gördüler.

“PRATİK VE DOĞRU RAPORLAMA SAĞLADI”
IAS’nin çözüm ortağı Trend Bilgisayar ile yürüttüğünüz projede, caniasERP’nin standart yazılımına ek olarak sizin için hangi geliştirmeler yapıldı? 

caniasERP projemizi IAS’nin çözüm ortağı Trend Bilgisayar ile gerçekleştirdik. Trend Bilgisayar’dan Haluk Yıldız ve tüm ekip ile son derece verimli bir çalışma gerçekleştirdik. Herkesin uyum içinde ve özveri ile çalıştığı bir proje oldu. Taşpınar Halı’ya özel yaklaşık 85 ekran tasarlandı. Sayfaları tek tek anlatmam mümkün değil, hepsi son derece detaylı. Ancak şunu söyleyebilirim ki; şu an caniasERP ile tüm araçlarımızı takip edebiliyor, depo kontrollerimizi kolaylıkla yapabiliyor, müşteri ilişkilerimizi sorunsuz şekilde yönetebiliyoruz. Ayrıca insan kaynakları tarafında çok kapsamlı bir çalışma yaptık. Tüm performans değerlendirmeleri buradan takip ediliyor. İş süreçlerimizle ilgili her şeyi raporlayabilir durumdayız. Şahsi fikrim, caniasERP yalnızca raporlama sistemi için bile alınabilecek bir yazılım! Daha önce kullandığımız hiçbir programda bu kadar detaylı ve net sonuçlar veren raporlar alamamıştık.

caniasERP ile çalışmaya başladığınızdan beri firmanızda neler değişti? 

Kullandığımız eski yazılımlar ihtiyaçlarımızı karşılamadığından çözümü hep harici uygulamalarda arıyorduk. Ana omurgaya bir sürü yamanın yapıldığı parçalı bir sistemimiz vardı. caniasERP ile bu dağınık yapıdan kurtulduk. Stoklarımızı çok daha verimli yönetebilir hale geldik. Firma olarak artılarımızı ve eksilerimizi analiz edebiliyoruz. Neden kaybettiğimizi ve nelerle kazandığımızı yazılım bize gösteriyor. Personellerimizin performanslarını da caniasERP üzerinden takip ediyoruz. caniasERP ile yönettiğimiz çağrı merkezi ile çok daha hızlı aksiyon alıyoruz. Teklif ekranlarımız sayesinde satış işlemlerimizi çok daha pratik şekilde gerçekleştiriyoruz. Müşteri ilişkilerinde ciddi ilerleme kaydettik. caniasERP ile birlikte bir ‘Sadakat Kart’ uygulaması başlattık. Müşterilerimiz alışverişleri karşılığında puan topluyorlar. Ayrıca düzenli müşterilerimizi buradan belirleyerek kefilsiz alışveriş imkanı sunuyoruz ki bu da ciddi bir fark yarattı. caniasERP ile çok daha hızlı ve sağlam şekilde büyüyüp ilerleyeceğimize inanıyoruz.

caniasERP İLE BÜYÜYOR
Firmalar neden dijitalleşmeli?

Firma olarak dijitalleşme konusuna çok önem veriyoruz. Endüstri 4.0, ufkumuzu açıyor, bize yeni hedefler koymaya teşvik ediyor. Teknoloji bize pek çok fayda sağlıyor ama bunlar içinde en çok öne çıkan tabii ki karlılık. Büyümek isteyen firmaların teknolojiye yatırım yapması bir zorunluluk. Teknolojik yatırım yalnızca büyük firmalar değil, küçük firmalar için de hayati önem taşıyor. Maliyet açısından çekincede olan küçük işletmeler olabilir. Ancak bu tarz yazılımların çok kısa sürede maliyetini kurtardığını söyleyebilirim. ERP yazılımının aydınlattığı yol ile firmanın geliri ve ölçeği büyüyor. Bu anlamda caniasERP, her anlamda bizi ileriye taşıdı. 

caniasERP’yi tavsiye ediyor musunuz?

Kesinlikle tavsiye ederim. Müşterilerine açık kaynak kodu ile sunulan caniasERP, tek bir çatı altında tüm ihtiyaçlara yanıt vererek firmaları özgürleştiriyor. İhtiyaçlarımızın çoğu zaman hiç destek almadan kendi içimizde çözebiliyoruz. Bu avantaj sayesinde danışmanlık ücretleri açısından da büyük kar elde etmiş oluyoruz. caniasERP’nin platform bağımsız yapısı bize hız kazandırıyor. Bugüne kadar caniasERP ile isteyip de yapamadığımız hiçbir şey olmadı. İşlerini tek bir yerde toplamak, özgürce hareket etmek ve sorunlarına hızlı çözümler bulmak isteyen firmalara caniasERP’yi tavsiye ederim.