Hızla gelişen endüstri ve teknoloji dünyasında en önemli sermayelerden biri; zaman. Günümüzde, stratejik kararları hızlı bir şekilde alabilmek, sorunları önceden fark edip doğru çözümler üretebilmek işletmeler için çok önemli. Güvenilir, teknolojik gelişmeleri yakından takip eden bir ERP sistemi ve ona entegre çalışabilen bir iş zekası aracına sahip olmak rekabet ortamında işletmelere büyük bir avantaj sağlıyor. İş Zekası uygulamaları hakkında konuştuğumuz IAS Global İş Ortakları Yöneticisi Burak Bayrakdar, caniasERP içerisinde geliştirdikleri ve sisteme tamamiyle entegre çalışabilen canias IQ İş Zekası çözümünü anlattı ve “caniasERP sistemi içinde geliştirilen canias IQ iş zekası modülü sayesinde müşterilerimiz, harici bir iş zekası aracı temin etmek için zaman, efor ve ekstra maliyet harcamak zorunda kalmıyorlar. canias IQ ile farklı bir uygulama veya web sayfası açma ihtiyacı olmadan, üçüncü parti bir ETL aracı kullanmadan, caniasERP veritabanındaki veriler alınarak iş zekası aracına kullanıma hazır olarak sunuluyor" dedi.

İş Zekası ve karar destek mekanizması nedir? ERP ile İş Zekası yazılımlarının nasıl bir ilişkisi var?

Karar destek sistemleri, özellikle stratejik kararlarda, kararı etkileyecek verilerin toplanmasını ve bu veriler üzerinden karar alınmasını kolaylaştıran yapılardır. Bu sistemler insan merkezli olabileceği gibi bilgisayar tabanlı veya hem insan hem de insan odaklı mekanizmalar da olabilir. Ancak analitik veri merkezli analiz, ifade biçimlerindeki standartlar, güçlü olasılık tahminleri gibi ayırt edici özellikleri nedeniyle bilgisayar destekli karar destek mekanizmaları daha fazla tercih edilir. İş Zekası - Business Intelligence (BI); ham verilerin işlenerek, anlamlı, analiz edilebilir ve sonrasında aksiyon alınabilir hale getirilmesini sağlayan yöntem ve süreçlere verilen addır. İş zekası uygulamaları bir veya birden fazla araç üzerinden elde edilen verilerin istenilen sonuçlara ulaşılabilmesi için gerekli şekilde dizayn edilip okunabilir hale getirilmesini sağlayan en önemli yöntemler arasındadır. Tüm bu tanım ve uygulamaların ortak amacı; üretilen verilerin hızlı bir şekilde bilgiye dönüştürülerek karar alma sürecine pozitif katkı yapmaktır. Tam bu noktada da ERP sistemleri en önemli karar destek mekanizmaları ve en sağlıklı iş zekası aracı besleyicileri olarak karşımıza çıkar. İşletmeler için değerli olan ve katma değer sağlayabilecek her türlü verinin oluştuğu anda kayıt altına alındığı ERP sistemleri, verilerle iş zekası araçlarını tek kaynaktan besleyerek en hızlı şekilde stratejik kararlar alınmasına katkı sağlarlar. Özetle; caniasERP gibi bir kurumsal kaynak planlama yazılımının iş zekası araçları için en değerli veri kaynağı olduğunu söyleyebiliriz.

caniasERP'nin İş Zekası çözümleri neler?

caniasERP’nin içerisinde, ham verileri işleyerek bilgiye dönüştüren, bu bilgiler ışığında aksiyon alınmasını sağlayan raporlar ve görsel analizler sunuyoruz. Tüm bu ERP çözümlerinin dışında; verinin hacim ve kompleksitesinin arttığı durumlarda daha iyi performanslı ve analitik sonuçlar sunabilmek için müşterilerimize sistem içerisinde çalışabilen bir iş zekası aracı olan caniasIQ uygulamasını sunuyoruz. Dünyanın önde gelen iş zekası üreticilerinden olan Qlik firmasının Qlik Sense ürünü ile yaptığımız iş ortaklığı sonucunda caniasERP içerisinde çalışan, caniasERP  ve Qlik Sense ürünlerinin tüm avantajlarını içerisinde barındıran caniasIQ'yu geliştirdik. caniasIQ, üçüncü parti bir çözüm ve entegrasyon ihtiyacı olmadan müşterilerimizin BI ihtiyacını kolaylıkla karşılıyor.