Pandeminin işletmelere, dijitalleşmeye geçişte zorunluluk bilinci oluşturduğunu ifade eden FourDotOne Kurucu Ortağı Kerem Palabıyık, Endüstri 4.0 ile her koşulda çalışanlara sürdürülebilir iş gücü yeteneği kazandırdıklarını söyledi.

“DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ, P.Ö. VE P.S. OLARAK DEĞERLENDİRMELİYİZ” 

Sanayide dijital dönüşümü artık, pandemi öncesi (p.ö.) ve sonrası (p.s.) olarak değerlendirmek daha doğru olacaktır. Şimdiye kadar “olsa güzel olur” denilen endüstriyel dijital dönüşüm, rekabet gücünün ve üretimin devamı, güçlü bir ekonomik altyapı ve yeni dünyanın önemli bir aktörü olabilmek için işletmelerin kendilerini doğru analiz ederek adapte etmeleri gereken bir “zorunluluk” olduğu bilinci oluştu. Dijital dönüşüm sürecini başlatmış fabrikaların, üretim altyapılarını yeni normale adapte etmeleri daha hızlı gerçekleşiyor. Bu doğrultuda firmalar için başarı, en hızlı ve en az maliyetle hedefe ulaşmak oluyor. Haliyle firmalar için daha esnek ve çevik iş modellerine ihtiyaç duyuluyor. Buradaki en temel sorun, gerçek zamanlı görünürlük. Tedarik zincirinden ekipmanlara ve personele kadar tüm veriye anlık olarak erişebilir ve görebilir olmak önemli. Covid-19, işletmeler için test edilmemiş bir senaryoydu. Endüstri 4.0’ın buradaki en önemli katkısı, şirketlerin hayatta kalma sürecinde sağlayacağı destek olacak. Bu iyileşme sürecini mümkün olduğunca azaltıp, normal operasyonlarına dönmesini sağlamak için ilgili karar destek sistemlerini kurmak faydalı olacak.

“MAKİNALARININ ÖNLEYİCİ BAKIMLARINI ZAMANINDA YAPABİLİYORLAR” 

Gerçek zamanlı görünürlük ile hem çalışanın ve ekipmanın hem malzeme parkurunun hem de tedarik zincirinin tamamıyla görünürlüğe ihtiyacı var. Hızlı aksiyon alabilmek adına faaliyetleri yeniden planlamak gerekiyor. Makina öğrenmesi ya da yapay zeka kullanılarak süreçler kısaltılabilmekte ve süreçlerdeki kestirim oranları yüksek seviyelere çıkarılabilmekte. Ayrıca dijital ikizler ile fabrikayı uzaktan takip ederek, tüm bilgilere anlık olarak erişebilmek de mümkün. Şimdiye kadar birlikte çalıştığımız müşterilerimiz, bu süreçte kurduğumuz sistemler ile gerçek zamanlı verileri analiz ederek karşılaştıkları problemler karşısında daha hızlı aksiyon alarak, makinalarının önleyici bakımlarını zamanında yapabiliyorlar. Her koşulda çalışanlara sürdürülebilir bir iş gücü yeteneği kazandırıyoruz.