MAKFED Üyesi Derneklerin Endüstri 4.0 Yatırım Örnekleri konulu panelde ambalaj makinelerinin 4.0'a nasıl hızlıca uyarlanması gerektiğini açıklayan Cem Büyükcıngıl hem AMD hem de Endüstri 4.0 uygulamalarının sektöre nasıl etki ettiği konusunda şu açıklamalarda bulundu: "168 ülkeye ihracat yapan bir derneği temsil ediyorum. Ambalaj makinaları her ürün ve sektörün ihtiyaç duyduğu ürünlerdir. İyi ambalajı iyi makinalarda yapmamız gerekiyor. Endüstri 4.0’ın ambalaj makinalarına getireceği avantajlar için son derece esnek üretim yapabilen makinalara sahip olmamız lazım. Ayrıcalık ve özellik katılan ürünlerin hem pazarlama hem de satış açısından daha çok tercih edildiğini görüyoruz. Hatta bazı içecek ambalajlarında kişiye özel, isim taşıyan ürünler sunduğunu görüyoruz. Endüstri 4.0, herhangi bir klişe veya kalıp değiştirmeden istediğiniz figürü, yazıyı ya da şekli insana ihtiyaç duymadan uzaktan ve reçete değiştirmeden üretilmesine imkan sunuyor.

Endüstri 4.0’a uyum sağlayan makinaları ne kadar o kadar hızlı üretirsek o kadar rekabetçi oluruz. Eğer hızlı davranırsak bu kavram bir risk değil. Bugün büyük ayakkabı firması internet üzerinden istediğiniz renk, desen ve modelde standart ayakkabıya göre çok büyük bir ücret ödemeden ürettirebiliyorsunuz. Endüstri 4.0 bunu sağlayabiliyor. İnsan yoğun işlerden ziyade daha nitelikli ve az sayıda insanın çalışabileceği tesisler söz konusu olacak.

Oyunun kuralları değişiyor. Biz işçilik yoğun makinaları üretmeye ısrar edersek burada kaybedeceğimiz çok açık. Büyük ve kapalı panolar ortadan kalkıyor, enerji sarfiyatınız ve kablo sarf maliyetleriniz düşüyor.

Bir diğer avantaj makina datalarının toplanıp analiz edilebilmesi mümkün hale geliyor. Şu ana kadar veri alıyorduk fakat Endüstri 4.0 analiz konusunda çok fazla şey sunuyor. Endüstri 4.0 tabanlı cihazlar bütün operasyonları ve hacimleri küçültecek. 750 ya da 1000 arası reçeteyi çok daha hızlı ve esnek bir şekilde tek bir sinyalle yapabileceğiz. Kat etmemiz gereken yok uzun. Bunun da sektör olarak bilincindeyiz. Akıllı ve verimli makinaların olduğu, bizi de daha çok ihracat pazarına ulaştıracak makinaların geleceğine hazırlanıyoruz."