Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi arasında işbirliği protokolü imzalandı.

İki kurum söz konusu protokol çerçevesinde, Türkiye'nin dijital dönüşüm sürecinde gereksinimi olan yapay zeka, büyük veri, siber güvenlik, akıllı otonom sistemler, açık kaynak, ve yapay zeka tabanlı tıp uygulamaları alanlarında Ar-Ge ve teknoloji geliştirme ile insan kaynakları yetiştirilmesi için ortak çalışma ve faaliyetler yürütecek. Aynı zamanda eğitim ve öğretim konularında iş birliği gerçekleştirecek. 

"GELECEĞİN MESLEĞİ KESİNLİKLE YAPAY ZEKA OLACAK"

T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, imza töreninde yaptığı konuşmada, kurum olarak beşeri sermayeye kilit önem atfettiklerini vurguladı.

Türkiye nüfusunun yüzde 15,4’ünün 15 ile 24 yaş arasında olduğuna işaret eden Dr. Koç, Avrupa'ya oranla daha yüksek genç bir nüfusa sahip olduklarını, geleceğin dijital dönüşümde olduğunu ama geleceği oluşturacak kişilerin gençler olduğunu dile getirdi.

Dr. Koç, "Bu bağlamda baktığımızda gençlerimize geleceğin mesleklerinin becerilerini katmamız gerekiyor. Geleceğin mesleği ne olacak derseniz; kesinlikle ve kesinlikle yapay zeka olacak." diye konuştu.

"YAPAY ZEKA ALANINDA 50 BİN İSTİHDAMI HEDEFLİYORUZ"

Önceki sene Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile beraber 2021 ve 2025 yıllarını içeren Türkiye’nin ilk yapay zeka stratejisini yayımladıklarını anımsatan Dr. Ali Taha Koç, "Bu stratejimizde oldukça önem taşıyan hedeflerimiz vardı. Onlardan biri de 50 bin yapay zeka istihdamı oluşturabilmek. Aynı zamanda 10 bin de lisansüstü yapay zekayı bilen, eğitim almış kişileri yetiştirebilmek ve akademik indekslerde dünya genelinde ilk 20’ye girmek. Bunları da üniversitelerimizle, hocalarımızla ve gençlerimizle yapabileceğiz. Bu doğrultuda imzaladığımız protokolün son derece değerli olduğunu düşünüyorum." dedi.

Yapay zekanın can suyunun veri olduğunu vurgulayan Dr. Koç, Türkiye'nin veri anlamında zengin olduğuna, "Veriden değer üreten bir Türkiye" mottosuyla yola çıktıklarını belirtti.

Üniversitelerle iş birliği yaparak verilerin depolanmasının yanında verilerden değer üretmeye başlayacaklarını bildiren Dr. Koç, "Bu anlamda da işbirliğimizin ayrıca önem taşıdığını düşünüyorum. Bu teknolojilerimizin insana dokunmasını istiyoruz. İnşallah yapacağımız çalışmalarla birlikte insanı merkeze alan projeler geliştirecek ve vatandaşlarımıza dokunacağız. Bu anlamda da işbirliğimizin başarıları olmasını diliyorum." şeklinde konuştu.

"DOĞRU İNSAN KAYNAĞININ ADRESİ OLACAĞIZ"

BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz da üniversitelerin insan kaynağı oluşturmak, bilimsel ve teknolojik Ar-Ge projeleri üretmek ve topluma hizmetle sorumlu olduğunun altını çizdi. 

Nihai hedefin insan ve topluma katkı sağlamak olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kılavuz, "Bilim, insan ve toplum içindir. Bu felsefe ile hareket ediyoruz ve insana bir şekilde dokunmak istiyoruz. Bu anlamda bizlere büyük katkılar sunan ve fayda sağlayan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanımıza ve tüm ekibine teşekkür ediyoruz. İş birliği kapsamının daha da gelişerek devam edeceğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Üniversitelerinin 70 bin öğrenci kapasitesinin bulunduğunu, kaliteli bir eğitimle doğru insan kaynağının adresi olacaklarından emin olduklarını belirten Prof. Dr. Kılavuz, "Diğer yandan ciddi bir bilgi birikimine de sahibiz. Bunu doğru yönetebildiğimiz ve toplumun her kesimi ile işbirliği yaptığımız takdirde önce üniversitemizin, sonrasında da şehrimizin, ülkemizin ve insanımızın kazanacağına inanıyorum. İş birliğimizin taraflara hayırlar getirmesini temenni ediyorum." dedi.

ULUTEK FİRMALARI DA FAYDALANACAK                                   

İçerik ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Fatih Karpat ise, protokol çerçevesinde Türkiye'nin ihtiyacı olan açık veri kaynağı ve üniversitenin sahip olduğu verilerin paylaşımı ile laboratuvar altyapılarının ortak kullanımı için iş birliği gerçekleştirileceğini ifade etti. 

YAPAY ZEKA DESTEKLİ ENDÜSTRİYEL GÖRÜNTÜ İŞLEME ÜNİTELERİ YAPAY ZEKA DESTEKLİ ENDÜSTRİYEL GÖRÜNTÜ İŞLEME ÜNİTELERİ

Karpat, ULUTEK bünyesinde faaliyet gösteren şirketlerin akademisyen destekli projelere Cumhurbaşkanlığı DDO tarafından katkı sunulacağını da söyledi.