Dijitalleşmeyi şirket stratejisinin merkezine yerleştiren ve bu kapsamda büyük veri analizlerini merceğine alan Brisa, dijital dönüşüm yolculuğunun önemli bir adımı olarak SAP Türkiye ve SAP Gold Partner’i Vektora ile Karbon Veri Gölü projesini hayata geçirdi. 

VERİLERİ ANLAMLANDIRIYOR, KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ HİZMETE DÖNÜŞTÜRÜYOR

Vektora ile toplamda 11 ayda hayata geçirilen sistem için mevcut veri ambarı BW/4HANA platformunda yeniden tasarlayan firma, Power BI üzerinde şirket genelinde self servis raporlama kültürüne geçildi ve MS Azure platformunda ileri analitik uygulamalara uygun bir altyapı meydana getirildi.
 
Kurum içinde Karbon Veri Gölü Projesi olarak adlandırılan proje, SAP ile birlikte farklı platformlardan elde edilen verilerin anlamlandırılıp hizmete dönüşmesini sağlayan tek, güvenli ve esnek bir sistem olarak konumlandırılıyor.

Proje sayesinde şirket sahadan akan verileri birleştirip anlamlı sonuçlara ulaşmanın yanında gerçek ihtiyacı karşılayacak şekilde kişiselleştirilmiş hizmetler de sunuyor. Bu sayede her çalışan, veriye her platformdan kolayca ulaşabiliyor. 

STOK VE SATIŞ RAKAMLARI İZLENİYOR, ZAMANINDA AKSİYON ALINIYOR

Analitik yolculuğunun temel taşlarından birini oluşturan projeyle birlikte veriyi değere dönüştürerek büyük kazanımlar sağlayan firma, platform üzerinden sağlanan verilerle Depo Sistemleri Otomasyonunu ve saha takip sistemi Genba Room’u da besleme imkanı buldu.

Depo Optimizasyon Sistemi ile depodaki her süreç için uçtan uca izlenebilirlik sağlayan sistem, aynı zamanda global operasyonlarda optimizasyona da destek veriyor.

Ek olarak sistem sayesinde envanterin hangi seviyede kalacağı belirleniyor. Firmanın dijital teknolojilerle satış örgütünü güçlendirmek üzere oluşturduğu Genba Room üzerinden ise stok durumunu, satış rakamlarını yakından takip ederek gerekli aksiyonları zamanında alabiliyor.  

"ÖNCELİKLE ÇIKTILARA ODAKLANDIK"

Brisa CIO’su Tekin Gülşen, proje öncesinde 400'den fazla sorguyla yönetilen raporlama altyapısını optimize edip yalınlaştırdıklarını ve yaklaşık 40 sorguya indirdiklerini dile getirerek üretimden pazarlama ve satış kanallarına iş yapış biçimlerini şekillendiren dijital dönüşüm çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi:
 
"Önceliklerimize göre bir yol haritası oluşturduk. Bu konuyu dijital projelerin ötesinde, bütünsel bir kültür dönüşümü olarak ele aldık. Karbon Veri Gölü projemizle de karbonun elmasa dönüşmesi gibi büyük veriyi değere dönüştürmeyi amaçladık. Bu konuyu analitik yolculuğumuzun temel taşlarından biri olarak görüyoruz. İyi planlama ile ek ihtiyaçları zamanında görerek projeyi çok hızla devreye alabildik. Çalışanların doğru veriye en hızlı şekilde ulaşmasını ve bu verilerden öngörü oluşturmasını sağlamak adına teknolojinin yanı sıra veri analitiği üzerine çeşitli eğitimler de organize ettik. Öncelikli çıktılara odaklandık, bu da hızlı kazanımlar elde ederken, projenin fazlarını devam ettirmemize olanak sağladı. Bunda elbette proje ortaklarımızın tecrübeli ve alanında uzman şirketler olmasının da etkisi büyük." 

"ANALİTİK YAKLAŞIM, KÜLTÜRE DÖNÜŞTÜ"

Brisa’nın “Cesaretle Yol Alırız” mottosunu her yaklaşımında uyguladığını, gerçekleştirdikleri Karbon SAP BW/4HANA projesinde gözlemleme şansı bulduklarını kaydeden Vektora Genel Müdürü Önder Şahin, "Analitik yaklaşımın gereklilikten ziyade kültüre dönüşmesine yardımcı olan Karbon projemiz ile Brisa yatırımını; çağımızın en hızlı yatırım aracı olan 'veri'ye ve böylelikle de tüm çalışanlarına yapmış oldu. Çevik karar mekanizmasını şeffaf ve veriye dayalı yaklaşımı ile sürdüren Brisa’nın kazanımlarını iş ortağı olarak gözlemlemekten gurur duyuyoruz." şeklinde konuştu. 

"VERİNİN ANALİTİĞİ, ANLAMLANDIRILMASI VE FAYDA SAĞLAMASI ÖNEMLİ" 

Veri analitiği mimarisinin altyapısını sunan SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan ise, “Veri Odaklı Şirket” stratejisinin önemini ve yaygınlaştığını ifade ederek yaptığı işleri ve aldığı kararları veriye dayalı analizlerle yapan firmaların daha çevik hale gelerek hızlı aksiyon alabildiğini vurguladı.

Verinin günümüzde soluduğumuz hava gibi yeniden kullanılabilen ve kaynağı sınırlı olmayan bir değer olduğuna dikkat çeken Candan, "İçinde olduğumuz koşullarda büyük veriden ziyade bu verinin analitiği, anlamlandırılması ve verinin fayda sağlayacak şekilde kullanımı önem kazandı. Uçtan uca dijitalleşmeyi odağına alan Brisa da SAP’nin yol arkadaşlığı ile verilerini çalışanlar, paydaşlar, müşteriler ve tüm ekosistem için fayda sağlayacak hale dönüştürerek büyük kazanımlar elde ediyor. SAP Türkiye olarak Brisa’nın ‘Akıllı işletme’’ olma yolculuğundaki dönüşümüne destek olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz." diyerek sözlerini noktaladı.