Satınalma piyasasında Endüstri 4.0’ın etkilerini vurgulayan Tüsayder Yönetim Kurulu Başkanı Birol Kanbir “Satınalma 4.0’ı anlayabilmek için Endüstri 4.0’ı iyi tanımlamak gerekiyor. Tüm süreçler hayatımıza farklı bir hız ve esneklik getirmiştir. Endüstri 4.0 diğer tüm süreçlerden farklıdır. ‘Biz bu trene binmek istemiyoruz’ demek gibi bir lüksümüz yok. Yalnızca Endüstri 3.0’a son vagondan bindik. Hala merdiven altı üretim yapan yerler var... Fakat Endüstri 4.0 Tsunami gibi geliyor. Ya onunla yaşayacaksanız ya da yok olacaksınız. Üstelik yeni doğan bütün nesil, teknolojiyle haşır neşir…” dedi.

“İŞ YAPIŞ MODELLERİ DEĞİŞTİ”
“Bütün satışın temelini müşteriler oluşturuyor.” diyerek iş yapış modellerine atıfta bulunan Kanbir “Endüstri 4.0 ile gelen bütün iş yapış modelleri değişti. Artık hız mikro saniyelerle ölçülüyor. Burada biz satınalmacılar olarak gerçek zamanlı verileri analiz etmemiz, alt yapıları algoritma sistemlerinde kurmamız gerekiyor. Bu ekosistem, satınalma süreçleri için çok önemlidir.” dedi.

“NE KADAR GÜÇLÜ OYUNCU OLACAĞIMIZA KARAR VERMELİYİZ”
“Biz Tüsayder olarak treni kaçırmadığımızın farkındayız. Türkiye olarak burada güçlü oyuncuların arasında olmak istiyoruz. Bunda devletin de teşviği olmalı… Hiçbir ülke, Türkiye’de genç nüfusa, eğitimli kitleye gibi örnekler çoğaltılabilir, sahip değil. Biz bu devrimi kaçırmadık, sadece ne kadar güçlü oyuncu olacağımıza karar vermemiz ve bunu uygulamamız gerekiyor.” dedi.

“SATINALMA 4.0 KAVRAMINI İLK KEZ BİZ KULLANDIK”
Tüsayder, aynı zamanda eğitimler de düzenliyor. Konuşmasında son olarak verdikleri eğitimler hakkında açıklamada bulunan Birol Kanbir sözlerini şu şekilde noktaladı: “Eğitimler düzenliyoruz. Satınalma 4.0 ilk defa Tüsayder tarafından ortaya koyulan bir kavram olmuştur. Kurumlar talep ettiğinde, eğitimler de veriyoruz. Biz de bu değişimi dünyayla entegre bir şekilde sürdürüyoruz. Biz aynı zamanda Türkiye’de satınalma standartlarını oluşturmuş bir kurumuz.”