Türkiye'nin inovasyon ve teknolji üssü olarak adlandırılan Bilişim Vadisi, dijital teknolojilerin gerek tedarikçisi gerekse kullanıcısı konumunda olan sanayi kuruluşlarına yönelik başlattığı çalışmayla, organize sanayi bölgelerindeki (OSB) işletmelere dijital olgunluk analizi yapacak ve bu alanda yol haritası belirleyecek. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kovid-19 pandemisi, KOBİ'lerin dijital üretim ve karar verme teknolojileriyle donatılmış olmasını zorunlu hale getirdi.

Bu kapsamda işletmelerin dijitalleşme atılımlarını hızlandırması için harekete geçen Bilişim Vadisi, çalışmalara katkıda bulunmak adına önemli bir adım attı.

Bilişim Vadisinin yürütücüsü olduğu "Sanayide Dijital Dönüşüm Analiz Programı" kapsamında OSB'lerdeki sanayi firmalarına dijital olgunluk analizi yapılacak, sonucunda sanayi kuruluşlarının dijitalleşme alanındaki eksikleri tespit edilecek ve kurum bu sorunlara çözüm önerileri getirecek.

İMZA TÖRENİ DÜZENLENDİ

Söz konusu program düzenlenen imza töreni ile tanıtılırken, TOSB'da gerçekleştirilen törende Bilişim Vadisi Genel Müdürü Serdar İbrahimcioğlu, TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dudaroğlu ve MARKA Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu sözleşmeyi imzaladı. 

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın (MARKA) "Sanayide Dijital Dönüşüm" çağrısı çerçevesinde hazırlanan program, Otomotiv Yan Sanayi ve İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TOSB), Güzeller Organize Sanayi Bölgesi ve İstanbul Madeni Eşya Sanatkârları Sanayi Sitesi'nde uygulanacak.

İLK ETAPTA 15 İŞLETME ELE ALINACAK

Program kapsamında ilk etapta söz konusu OSB'lerden 15 işletme ele alınacak ve işletmelerin projelerinden işleyişlerine, dijitalleşmedeki durumundan dönüşüm ihtiyaçlarına kadar birçok konu belirlenecek ve KOBİ'lerin dijital olgunluk analizleri gerçekleştirilecek.

Analiz neticesinde ise, firmaların dijitalleşme yol haritaları belirlenecek ve işletmelere dijitalleşme yolculuğunda kılavuzluk yapılacak.

Dijitalleşme yol haritasıyla teknoloji tedarikçilerinin yerlileşmesi ve global arenada şirketlerin daha rekabetçi olması amaçlanıyor.

"İŞLETMELERİN RÖNTGENİNİ ÇEKECEĞİZ"

İmza töreninde konuşan Bilişim Vadisi Genel Müdürü İbrahimcioğlu, imzalarla sürecin başladığını, öncelikle şirketler ayrı ayrı görüşmelerin yapılacağını ifade etti.

Aracı oldukları danışmanların, anlaşma yapılan firmaların çalışanlarına eğitimler vereceğini, işletmelerde fiziki ve teknik incelemelerde bulunacağını, üretim süreçlerini inceleyip dijital dönüşüm konusunda ihtiyaçlarının belirleneceği söyledi.

Üç aylık bir çalışmanın sonra yol haritası çıkarılacağını aktaran İbrahimcioğlu, "Hazırlanan raporlar kapsamında işletmelere tavsiyelerde bulunacağız. Dijitalleşme sürecinde ihtiyaç olan yazılım, nesnelerin interneti, elektronik, haberleşme gibi ihtiyaç olan teknolojik ekipmanların tedarik sürecinde de bizatihi rol alacağız. Beklentimiz sanayicimizin dijital dönüşümünü yerli ve milli kaynaklarla sağlayabilmek." dedi.

"KÜRESEL REKABETTE YER BULUYORLAR"

MARKA Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, işletmelerin artık geleneksel yöntemlerle değil dijitalleşerek küresel rekabette kendilerine yer bulabildiklerine belirterek, Vadinin, görev alanlarındaki 3 OSB'den 15 firmanın dönüşümünü sağlayacağını dile getirdi.

TOSB İnovasyondan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Burhanoğlu ise, otomotiv sektöründe dijitalleşmenin kaçınılmaz olduğunun altını çizerek, programın farkındalık oluşturması açısından önemli olduğunu, firmaların farkındalıkla beraber küresel otomotiv pazarında yerlerini kuvvetlendireceklerini ifade etti. (AA)