Endüstri 4.0 ve sanayide dijital dönüşüm ile birlikte robotların çağına girildiğini söyleyen Çizgi Teknoloji Endüstriyel Bilgisayar, Otomasyon ve Veri Toplama Sistemleri Satış Yöneticisi Abdulrahim Karabiber, “İnsan gibi üstün bir varlığın yerini alacak robotik sistemlerin de geliştirilmesi için örneğin; robot simülasyon uzmanı, robot test uzmanı, robot eğitim uzmanları, her sektörün kendine has üretim simülasyon uzmanları, datanın toplanması, değerlendirilmesi ve değer sonucunun hayata geçirilmesi konusunda ayrı ayrı uzmanlık alanları ve daha birçok meslek çeşidi oluşacağını görebiliyoruz. Beyaz yaka sayısının artacağı, mavi yaka sayısının ise azalacağı günler bizi bekliyor” dedi. Abdulrahim Bey sorularımızı şöyle yanıtladı. 

IT DÜNYASININ OT İLE ÇOK DAHA FAZLA İÇ İÇE OLACAĞI BİR GELECEKTE ÇİZGİ MÜHENDİSLİK NASIL BİR ROL ALACAK?

Birkaç yıl öncesine kadar ürettiğimiz ürünlerden sadece firmaların IT departmanları sorumlu oluyordu ama bugün geldiğimiz noktada Üretim ve Kalite Departmanı yöneticileri ile daha fazla iletişim halindeyiz. Aslında bu da bize, yavaş yavaş dijitalleşmenin bir kültür olarak fabrikanın tüm departmanlarına yayıldığını gösteriyor. Özellikle üretimde verimliliğin ana odak olduğu Endüstri 4.0 dönüşümde üretimin işini kolaylaştıracak, daha verimli hale getirilecek çözümlerimizle OT departmanlarının sorunlarına çözüm sunmaya çalışacağız. 

TÜRKİYE BU ÜRETİM ÇAĞINA ÇOK DAHA HIZLI UYUM SAĞLAMAK İÇİN NELER YAPMALI? RESMİ ÇALIŞMALARI YAKINDAN İNCELEYEBİLİYOR MUSUNUZ? 

Endüstri 4.0 dönüşümünün firmalara getireceği faydaları ve bu dönüşümü gerçekleştirmemenin zararlarını ne kadar efektif anlatabilirsek, firmalarında bu dönüşümü gerçekleştirmeleri o kadar hızlı olacaktır. Bu dönüşümü gerçekleştiren firmalara önemli sorumluluklar düşmektedir. Endüstri 4.0 devriminin hayata geçebilmesi için şirketler dijital dönüşümlerini tamamlamalılar. Bu da sağlam bir vizyon ile yol haritasının belirlenmesini gerektiriyor.  Haritayı çizerken firmaların kendi üretim dinamiklerinin, mevcut koşullarının ve iyileştirme noktalarının da farkında olmaları; sektördeki dinamikleri ve beklentileri de iyi analiz etmeleri büyük önem arz ediyor.