ST Endüstri Medya Radyo Programı Sunucusu, Köşe Yazarı, Dijital Dönüşüm Danışmanı Kozan Demircan’ın oturum başkanlığını yaptığı “Beyaz eşyada Endüstri 4.0 Uygulaması” adlı panel ikinci güne damga vurdu. Halıcı Elektronik Teknik Müdürü Erim Yangın, ABB Robot & B&R Bölüm Müdürü Emre Tural, Leuze electronic Otomatik Tanımlama & Ölçüm Sensörleri Ürün Grubu Sorumlusu Mert Özer ve Festo Müşteri Çözümleri Müdürü Fikret Kemal Akyüz’ün panelist olarak yer aldığı oturumda, beyaz eşya ve yan sanayide başarılı Endüstri 4.0 uygulamaları anlatılıyor.

10 YILDIR ROBOTLARINI UZAKTAN İZLEYİP VERİ TOPLAYABİLİYOR

Panelde söz alan ABB Robot & B&R Bölüm Müdürü Emre Tural, “500 gr’dan 800 kg’a kadar ulaşan bir robot portföyüne sahibiz. Otomotiv, beyaz eşya, montaj ve paketleme sektörüne yönelik çözümlere odaklanıyoruz. ABB robotları yaklaşık 10 yıldır robotlarını uzaktan izleyip veri toplayabiliyor. Üretimde çalışan robottan aldığımız verileri değerlendiriyor, veri akışını değerlendirerek üretimi verimli hale getiriyoruz” dedi. Tasarım ödüllü YuMi robotun özelliklerini anlatan Tural, sensörler, kameralar ve yapay zeka algoritmaları ile donatılan robotun, insan ile aynı ortamda güvenle çalışabildiğini kaydedip, robotu Zirve’de sergilediklerinin altını çizdi.

ADIM ADIM 4.0 A GEÇİŞİN YOLU

Halıcı Elektronik Teknik Müdürü Erim Yangın, “Beyaz eşyadaki çözümlerimizle üretim hatlarında hataların düzeltilmesi ve aksaklıkların giderilmesine odaklanıyoruz. Makinalara öncelikle uzaktan erişim sağlanmalı ve sensör donanımı artırılmalı. Makinaya uzaktan erişim olmadığında dahi verinin depolanması sağlanmalı. Enerji tüketimini kayıt altına almalılar. Eski nesil kontrolörleri database ile direkt entegre olabilen, OPC UA haberleşmeli kontrolörler ile değiştirmeliler. Böylece adım adım 3.0 dan 4.0 a geçiş sağlanmalı” dedi.

IO-LINK UYUMLU SENSÖR VE TANIMLAMA CİHAZLARIYLA HİZMET VERİYOR

Leuze electronic Otomatik Tanımlama & Ölçüm Sensörleri Ürün Grubu Sorumlusu Mert Özer, “Endüstri 4.0’da önemli olan data. Otomotiv, iç lojistik ve beyaz eşya gibi alanlarda, üretim, montaj ve depolama alanlarında, IO link uyumlu sensörlerle ve tanımlama cihazlarıyla hizmet veriyoruz. Emniyet danışmanlığında önce operatörün çalışma sıklığını ve şeklini analiz ediyoruz. Datayı sensörlerden aldığınızda soruna daha hızlı müdahale edebiliyorsunuz. O yüzden Endüstri 4.0 iş güvenliğine daha farklı bir bakış açısı getiriyor” dedi.

“ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ÖNLEYİCİ BAKIM ODAĞINDAYIZ”

Festo Müşteri Çözümleri Müdürü Fikret Kemal Akyüz, “Son dönemde tamamen dijital bir ürün gurubu geliştiriyoruz. Bunlar, OPC UA ile haberleşebilen ve altyapısı kuvvetli ürünler.  Bizim için önemli olan enerji verimliliği ve önleyici bakım. Tüm fabrikayı kapsayan bir çözüm sunan firma olamayacağına göre bizim görevimiz onların verimliliklerini artırmak. Birçok firma şimdiye kadar hep veri topladı ama sağlanan fayda minimal durumda, asıl yapay zeka devreye girdiğinde faydalarını görebileceğiz.” dedi.  

“Endüstri 4.0’a geçişte önce firma sahibinin buna ikna olması gerekiyor” diyen Akyüz, “Önce Endüstri 4.0 olgunluk seviyesini belirlemek gerekiyor. Dolayısıyla hangi seviyede olacağınıza kendiniz karar veriyorsunuz ama önemli olan yaptığınız yatırımın alacağınız karşılığa değmesi. Zaten Endüstri 4.0’a geçiş için öyle direkt satın alacağınız bir ürün yok” dedi.