Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, eğlence sektörüne yönelik yüksek teknolojili sanal ve artırılmış gerçeklik programları, mekanik hareket simülatörleri üreten DOF Robotics firmasını ziyaret etti.

Bakan Varank, firmanın eğlence sektöründe mekaniği ve sanal gerçekliği birleştirerek yüksek teknolojili üretim yaparak ihraç ettiğini söyledi.

"ÜRÜNLERİNİ DÜNYANIN DÖRT BİR YANINA İHRAÇ EDİYORLAR"

Ziyaretinde DOF Robotics Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Mertcan'dan faaliyetlerine ilişkin bilgiler alan Varank, sanal gerçeklik gözlüğü takarak şirketin geliştirdiği platformu test etti.

Ziyareti ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Varank, firmanın geliştirip tasarladığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen Ar-Ge merkezinde projelerini oluşturduğu ürünler ürettiğini ve ardından dünyanın dört bir köşesine ihraç ettiğini vurguladı.

Bilhassa animasyonun yaygınlaşmasıyla beraber dünyada eğlence sektörünün farklı bir boyuta taşınmaya başladığını dikkat çeken Varank, "Artık gerçek hız treni diyebileceğimiz lunaparktaki eğlence aletlerinin sanalla birleştirilmiş, mekanik ama yüksek teknolojili ve güvenlik standartları yüksek versiyonlarına insanlar çok daha kolay erişip deneyimleme imkanına sahip olabiliyorlar." dedi.

"KATMA DEĞERLİ ÜRETİMİN EN GÜZEL ÖRNEKLERİNDEN"

Türkiye'yi katma değerli üretimle büyütmek isteyen bir iktidar olduklarını kaydeden Bakan Varank, bilhassa Ar-Ge merkezleri ve teknoparkların gelişmesiyle mühendislerin, teknik personelin daha çok katma değerli ürünleri geliştirip üretmekte büyük bir ivme yakalamaya başladıklarının altını çizdi.

Dünyada eğlence, animasyon sektöründe lisans haklarına sahip büyük şirketlerin lisanslarını bir firmaya kullandırıp dünyanın her tarafına eğlence aletlerinin satılmasına imkan verdiklerini belirten Varank, "Dolayısıyla biz bir noktaya gelmişiz diyebiliyoruz. Bu alanda Türkiye'de üretim yapan farklı firmalarımız da var. Eğlence sektöründe, su dünyasında ya da tematik parklar dediğimiz hız treni dünyasında ciddi üretim yapan firmalarımız var. DOF Robotics'in böyle bir kabiliyeti kendi kendine geliştirmiş, dünyadaki pazardan pay alıyor olması her zaman dile getirdiğimiz katma değerli üretimin en güzel örneklerinden biri." şeklinde konuştu.

"DEVLETİN SAĞLADIĞI OLANAKLAR REEL SEKTÖRÜ TETİKLİYOR"

Firmalar üretimlerini gerçekleştirirken devletin de tüm adımlarda destekleriyle onların yanlarında olduğunu bildiren Varank, "Biz tüm sektörleri gerek TÜBİTAK gerek KOSGEB destekleriyle ya da firmaların kendi bünyeleri içinde açtıkları Ar-Ge ve tasarım merkezleriyle desteklemeye devam ediyoruz. Eğer firmalarımız büyük yatırımlar yapacaksa yatırım teşvik sistemimiz devreye giriyor. Müteşebbisler bu işi kendileri başarıyor ama devletimizin onlara olan katkıları da yadsınamaz derecede." dedi.

DOF Robotics'in 5 projesini TÜBİTAK iş birliğiyle hayata geçirdiğini, ürünlerinin bir bölümünün ilk geliştirilmesinin TÜBİTAK projeleri sayesinde olduğuna dikkati çeken Varank, devletin sağladığı olanakların reel sektörü tetiklemesinin yapılan işin doğruluğunu gösterdiğini dile getirdi.

Firmanın alanında dünyada ilk üçü zorladığını aktaran Varank, "Ama biz kendilerini birinci sırada görmek istiyoruz. Bu da yetmez, aynı işleri yapan çok daha fazla firmayı görmek istiyoruz. 'Eğlence dünyasında sanal gerçeklikle mekaniği birleştiren hangi ülke var?' dediklerinde biz Türkiye'nin ilk akla gelmesini istiyoruz. Bunu da firmalarımız vasıtasıyla inşallah başaracağız." diye konuştu.

"GELECEK DÖNEMDE İHRACATIMIZIN ARTMASINI BEKLİYORUZ"

DOF Robotics Yönetim Kurulu Başkanı Mertcan da ürünlerinin yaklaşık yüzde 90'ını ihraç ettiklerini ve 80'den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini belirtti. Ağırlıklı olarak ABD ile çalıştıklarını bildiren Mertcan, pandemi sebebiyle ulaşamadıkları bölgelere de ihracatın gelecek dönemde artmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Mertcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından sunulan desteklerden faydalanmaya çalıştıklarını söyleyerek Bakan Varank'a ziyareti için teşekkür etti.

MONSTER JAM'İN İSİM HAKLARINI TEKNOLOJİSİYLE BİRLEŞTİRDİ

ABD'de düzenlenen dünyanın en büyük ve en önemli teknoloji fuarlarından, CES Las Vegas ve IAAPA Orlando'da ödüller alan şirket, ABD ve Çin başta olmak üzere, Marvel Studios ve Universal Studios gibi dünyanın en çok ziyaret edilen tema parklarında yer alıyor.

Şirket ayrıca son dönemde, FELD Entertainment'in dünyaca ünlü markası Monster Jam'in (Canavar Kamyonlar) isim haklarını teknolojisi ile birleştirerek sektörün hizmetine sundu. (AA)

ENDÜSTRİ 4.0 ENERJİ SEKTÖRÜNÜ NASIL DEĞİŞTİRİYOR? ENDÜSTRİ 4.0 ENERJİ SEKTÖRÜNÜ NASIL DEĞİŞTİRİYOR?