Arçelik, Nokia ve Türk Telekom ile Türkiye'nin ilk 5G teknolojisine hazır özel kablosuz ağının kurulması kapsamında stratejik ortaklık anlaşması imzaladı.

ENDÜSTRİ 4.0 SENARYOLARININ UYGULANMASINI KOLAYLAŞTIRACAK

Gerçekleştiren anlaşma çerçevesinde Nokia’nın özel kablosuz ağı, Arçelik’in video tabanlı üretim süreçleri analizine, iç mekan konumlandırmasına ve AGV performansına destek verecek. Ayrıca Türk Telekom ve Nokia, Türkiye'deki  ilk ticari özel 4.9G/LTE ağını da devreye alacak.

Endüstriyel 5G’ye hazır özel kablosuz ağ, Arçelik’in güncel teknolojilerle donatılan Çayırova’daki çamaşır makinası üretim tesisinde kurulacak.

Geleceğe uyumlu ve 5G’ye hazır Nokia ağı, beyaz eşya üreticisinin dijital dönüşümüne ivme katarken, aynı zamanda Sanayi 4.0 kullanım senaryolarının uygulanmasını kolay hale getiren bir platforma dönüşecek.

"İLK ÖNCE AGV'LERİMİZİN PERFORMANSINI ARTIRACAĞIZ"

Söz konusu ortaklık anlaşması ile ilgili görüşlerini paylaşan Arçelik Strateji ve Dijitalden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Utku Barış Pazar, yeni teknolojileri iş modellerine entegre etme konusundaki kararlılıklarına vurgu yaptı.

Uygulamayla birlikte firmalarının üretimin dijitalleşmesinde başı çeken bir pozisyonda konumlandığını ifade eden Pazar, "Yaptığımız anlaşmayla ilk etapta bu ağ, AGV performansını artırmak için tesis genelinde yaygın, güvenilir ve düşük gecikmeli bir kapsama alanı sağlayacak. AGV’lerin parça lojistiği kapsamında üretim süreci boyunca kullanılmasıyla birlikte, AGV hızı, kontrolü ve operasyonel verimlilik artırmayı hedefliyoruz. Bu ağ aynı zamanda iç mekan konumlandırma sistemimizi yüksek doğrulukta destekleyerek gerçek zamanlı varlık konumu takibi sağlayacak. Ayrıca video analitiğine dayalı yeni uygulamaları sayesinde fabrika güvenliğini de artıracak. Gelecekte devreye alınabilecek kullanım senaryoları arasında artırılmış ve sanal gerçeklik, dijital ikizler, envanter kontrolü, güvenlik ve tesis yönetimi, kalite-kontrol, uzaktan denetim için yüksek çözünürlüklü video ve tesis genelinde sesli ve görüntülü iletişim yer alıyor." şeklinde konuştu.

Söz konusu özel kablosuz ağın şirketlerinin dijital üretim sistemleri stratejisinin değişmez bir öğesi olacağını ve her iki firmayla çalışmayı sabırsızlıkla beklediklerini kaydeden Pazar, bahsi geçen ağın verimliliği, güvenliği ve üretkenliği artırmaya destek sağlayabilecek 30'un üzerinde kullanım durumu tespit ettiklerini söyledi.

"ÜRETİMDE DİJİTALLEŞMESİNE KATKI SAĞLAMAKTAN ÖTÜRÜ MUTLUYUZ"

Türkiye'deki ilk özel kablosuz ağın uygulanmasındaki rollerinin önemli bir dönüm noktası olduğunu aktaran Türk Telekom Kurumsal Satış Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Eser ise, Arçelik’in dijital üretimde zirvede olan yetkinliklerinin, Türk Telekom’un bağlanabilirlik ve şebeke teknolojilerindeki öncülüğü ve Nokia’nın uluslararası deneyimi ile buluşarak yeni nesil “Akıllı Fabrika” projesini oluşturduğunu ifade etti.

Projenin, Türkiye'nin endüstriyel alanda dijitalleşmesinin indikatörlerinden biri olacağını kaydeden Eser, projenin; kaliteyi, esnekliği, üretkenliği ve verimi üst düzeye çıkararak, Sanayi 4.0'ın en gelişmiş uygulamalarında ev sahibi olacağını bildirdi.

Nisan 2019'da Nokia ile hayata geçirdikleri Akıllı Fabrika denemesinden bahseden Eser, sözlerine şöyle devam etti:

"Amacımız, kritik endüstriyel uygulamalarda hataları minimuma düşürmek, üretimi ve verimliliği arttırmak hedefiyle mobil şebekenin sağladığı düşük gecikme süresi, yüksek bant genişliği ve yüksek veri iletim hızı ve güvenilirlik kabiliyetlerinin kullanıldığı akıllı fabrika uygulamalarını gerçek hayata taşımaktı. Bugün bu hedefin gerçekleştiği çok önemli bir ana tanıklık ediyoruz. Türkiye’nin dijital dönüşümünün lideri olarak, 5G’ye uyumlu yeni nesil şebeke ile sektöründe lider şirketinin üretimde dijitalleşmesine katkıda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz."

"İNOVASYON UYGULAMALARI İÇİN İLHAM VERİCİ BİR ÖRNEK"

Beyaz eşya üreticisinin, iş akışlarına ve üretim uygulamalarına güncel yenilikleri taşımadaki ilerici yaklaşıma değinen Nokia Global Bulut ve Ağ Hizmetlerinden Sorumlu Genel Müdürü Raghav Sahgal, projenin uygulanmasının, gerek üretimde dijitalleşme yaklaşımında önemli bir adım gerekse bölgedeki inovasyon uygulamaları açısından ilham verici bir örnek teşkil ettiğinin altını çizdi.

İş birliği hakkında konuşan Nokia Türkiye Ülke Müdürü Özgür Erzincan da, ortaklıktan dolayı duydukları mutluluğu belirterek, "Bu ağ, Arçelik’in küresel üretim devleri karşısında inovasyon çalışmalarını hızlandırması ve sektör liderliğini pekiştirmesi açısından çığır açıcı bir platform sağlıyor." ifadelerini kullandı.