Nachi Türkiye Robotik Bölüm Koordinatörü Oğuz Sert, Endüstri 4.0 ile temel amacın ürünü daha ucuza mal ederek uygun fiyatlarla sunmak olduğunu belirtti.

Sert, Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) tarafından gerçekleştirilen ve Youtube’dan canlı olarak yayınlanan “Sanayi Kürsüsü” etkinliğine katıldı.

“Robotik Sistemler ve Akıllı Fabrikalar” başlıklı etkinlikte robotlar, sanayinin dijital dönüşümü, 5G gibi konulara değinen Sert, şunları söyledi.

“DÜNYADA ÖRNEKLERİ VAR”

Çin’de Foxconn, G. Kore’de Samsung gibi akıllı fabrika konseptinde üretim yapan Uzak Doğu, Amerika ya da Avrupa’da birçok fabrikanın olduğunu dile getiren Sert, Nachi olarak kendi fabrikalarının da Endüstri 4.0 ve akıllı fabrika temelinde üretim yaptıklarını belirtti. 

Sert, “Robotun yanı sıra rulman, matkap freze kesici uçlar, hidrolik ekipmanların üretimini kendi robotlarımızla karanlık fabrikalarda gerçekleştiriyoruz. Fabrikalarımızı ziyaretlerimizde de bu sistemin kusursuz çalıştığına şahit olduk. Nachi robotlarını kullanarak insandan bağımsız olarak üretim yapıyoruz. 2020 yılı itibarıyla da kendi robotlarımızın üretim hatlarında da tekrar robotlarımızı kullanmaya başladık. Bu kapsamda bizim ve tüm firmaların hedefi, Endüstri 4.0’a geçiş ve üretimdeki robotların son kullanıcıya erişim maliyetlerinin düşürülmesi. Daha ucuza mal ederek daha uygun fiyatlarla son kullanıcıya/üreticiye ürünü sunmak.” dedi.

“5G, FABRİKALARIN MERKEZİ SİNİR SİSTEMİ OLACAK”

Endüstri 4.0’da önemli bir yere sahip olan 5G teknolojisinin akıllı fabrikaların merkezi sinir sistemi olacağını ifade eden Sert, “Haberleşme protokollerinde yaşadığımız eksikliklerin, 5G ile kapatılacağını öngörüyoruz. Henüz ülkemizde 5G testleri başlamadı. Ancak yurt dışında yapılan testlerden öğrendiğimiz kadarıyla, akıllı fabrikalarda kullanımıyla birlikte, üretim ekipmanları ve tüm cihazlar arasındaki iletişim eksikliklerinin sona ereceğini ve yüksek hızda veri aktarımının sağlanacağını düşünüyoruz. İletişim merkezi olacağını ve tüm fabrikaya uzaktan erişimde yüksek hızlarda anında müdahaleye imkân verecek önemli bir teknoloji olacak.” şeklinde konuştu.

“İŞ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN RİSKLİ YERLERE ROBOTLARI KONUMLUYORUZ”

Robotların, işsizliğe yol açacağına yönelik tartışmalara katılmadığını dile getiren Sert, robot yoğunluğunun fazla olduğu ülkelerin işsizlikte üst sıralarda olmadığına dikkat çekti.

Sert, şöyle konuştu: “Bu noktada robot yoğunluğunun çok olduğu ülkelerdeki işsizlik rakamlarını incelememiz gerekiyor. Güncel verilere göre, her 10 bin çalışan başına düşen robot sayısına baktığımızda Singapur, G. Kore ve Almanya’nın lider olduklarını, ancak söz konusu ülkelerin işsizlik rakamlarında lider olmadıklarını görüyoruz. Firmalar robot yatırımı yaptıklarında, insanlar işlerini kaybetmediler. Bu firmalar her zaman daha fazla büyüdü ve daha çok personele ihtiyaç duyduğu için istihdamlarını artırdılar. Bir insanın işsiz kalmasının nedeni aslında fabrikanın robota yatırım yapması değil, o kişinin kendisini geliştirememesinden kaynaklıdır. Bunun teşvik edilmesi; sanayiye, üretime daha fazla yatırım yapılması gerekiyor. Zaten biz robotları koyduğumuz noktaları, insanların iş güvenliği açısından çalışmaması gereken noktalar olarak belirliyoruz. Örneğin, sıcak bir parçanın bir makinadan alınarak diğer makinaya beslenmesi prosesinde insanın çalışmaması gerektiğini söylüyoruz. Ya da 80 kg’lik çuvalı robotlarla alıp palete koyuyoruz. İnsanın dakikada 6 adet 80 kg’lik çuvalı alarak palete dizmemesi gerektiğini söylüyoruz. Her zaman robotlar değersizdir, insanlar değerlidir diyoruz. Bırakın, ağır ve tehlikeli işleri robotlar yapsın, çalışanlar da daha etkili ve yaratıcılıklarını artıracak işlere yoğunlaşsın. İnsanlar, çuvalı taşıyan ve palete dizen değil, robotu programlayan tarafta olsun.”

Sert ayrıca, sektörde mühendislik bölümlerinden mezun olanlarla teknik liselerden mezun olanların dengelenmesinin önemli olduğunu, üniversitelerden ziyade liselere ve teknik liselere yatırım yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.