Kocaeli’ndeki Mermerciler Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) gerçekleştirilen “Duraline Alüminyum Profil Sistemleri Temel Atma Töreni”ne katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi bünyesinde alüminyum sanayinin dijital dönüşümü için ortak bir araştırma merkezi kuracaklarını söyledi.

"60 MİLYON TL'LİK FİNANSMAN İLE KURULACAK"

Tören kapsamında önemli konulara değinen Bakan Varank, sektörün daha katma değerli üretim gerçekleştirmesini sağlamak amacıyla test ihtiyaçlarını karşılamak üzere Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi bünyesinde “Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi”nin kurulmasını desteklediklerini ifade etti.

Aynı üniversite bünyesinde alüminyum sanayinin dijital dönüşümüne yönelik ortak bir araştırma merkezi kurulacağını da aktaran Varank, "Bakanlığımız ve Avrupa Birliği'nin 60 milyon TL'lik eş finansmanı ile kurulan merkez alüminyum sanayinin dijital dönüşümünün hızlandırılması için gerekli altyapı ve teknik desteği sağlayacak." ifadelerini kullandı.

"HAMLE PROGRAMINI YAKINDA ÇAĞRIYA ÇIKACAĞIZ"

Sektörle ilgili bir müjdeyi de paylaşan Bakan Varank, 2023 Sanayi ve Teknoloji Strateji belgesinde savunma sanayi için alüminyum, nitelikli çelik ve zırh çeliği üretimini stratejik öncelikleri arasına aldıklarını, söz konusu ürünlerin olacağı ve sektöre destek verecekleri "Üretimde Yapısal Dönüşüm Hamle Programı" çağrısını yakında ilan etmeyi planladıklarını açıkladı.

Tesis ettikleri yatırımcı dostu iş ortamı ve sundukları cazip desteklerle sektörün her zaman yanında olduklarını ifade eden Varak, "Metal sektöründe faaliyet gösteren tüm paydaşların varsa sorunlarının belirlenmesi ve tabi ki çözümüne ilişkin Metal Sanayi Teknik Komitemiz çalışmalarına devam ediyor. Avrupa Birliği’nin sınırda karbon düzenlemesinin, metal sanayi sektörü üzerindeki muhtemel etkilerini fırsata çevirmek istiyoruz. Bu doğrultuda bir ulusal eylem planı ve strateji belgesi hazırlığımız sürüyor. Yakın zamanda tamamlayıp kamuoyu ile paylaşmayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

"YATIRIM TALEBİ EN HIZLI BÜYÜMESİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ"

Covid-19 pandemisi koşullarına rağmen bu dönemde belirsizlik ortamında yatırım talebinin aralıksız devam ettiğine dikkat çeken Bakan Varank, hatta son yılların en hızlı büyümesini gerçekleştirdiğini, teşvik belgesi düzenledikleri yatırım sayısının 2020'ye göre yüzde yüzde 86 artarak 10 bin 478’e ulaştığını vurguladı.

Söz konusu belgelerde öngörülen sabit yatırım tutarının yüzde 45 artışla 249 milyar TL'ye, istihdamın ise yüzde 49 artışla 302 bine ulaştığını kaydeden Varank, yatırımcıya çağrıda bulundu:

"Ülkemiz, sahip olduğu nitelikli insan kaynağı, teknolojik yetkinlikler ve altyapı imkanları ile yatırımcılar için oldukça cazip fırsatlar sunuyor. Yerli ve yabancı tüm yatırımcılarımıza tekrar çağrıda bulunmak istiyorum. Gelin ülkemizin sunduğu fırsatları değerlendirin, kapsamlı ve cazip yatırım teşvik sistemimizden istifade edin. Hem siz kazanın hem de ülkemiz kazansın." (AA)