Alpplastik, üretim hattında yer verdiği pek çok otomasyon projesiyle örnek çalışmalara imza atıyor. Markanın esnek üretim vizyonunu ve yakın zamanda hayata geçireceği projeleri konuşmak amacıyla bir araya geldiğimiz Alpplas Ar-Ge, Teknoloji ve Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı Halil Bozkurt, “Plastik enjeksiyondan sevkiyat aşamasına kadar hiçbir şekilde manuel işçilik devreye girmeden, plastik, baskı, montaj, kontrol proseslerinin otomatik olarak yapıldığı, TÜBİTAK tarafından destekli akıllı ve esnek imalat sistemi projemizi devam ediyor. Yaklaşık 2,5 milyon TL’lik bu yatırım projesi tamamlandığında pek çok sektör tarafından örnek alınabilecek" dedi.  

Alpplas'ın yapılanmasını anlatır mısınız? Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz? 

1989 yılında İstanbul’da faaliyetine beyaz eşya sektörü için plastik enjeksiyon parçası üreterek başlayan Alpplas Endüstriyel Yatırımlar A.Ş. yıllar içinde ürün ve hizmet gamını çeşitlendirmiş, beyaz eşya sektörü için kompleks parça imal eder hale gelmiş. 15 kadar yıl önce elektronik alanında yatırım yaparak bu başta beyaz eşya ve otomotiv sektörü olmak üzere birçok sektöre katma değerli ürün ve hizmet tedariği sağlıyor. Beyaz eşya sektöründe başta Arçelik, BSH, Electrolux, Vestel gibi markaların ve uzun yıllardır global otomotiv üreticilerinin sistem tedarikçisiyiz. 
Bolu ve İstanbul lokasyonlarında toplam 27 bin metrekarelik bir alanda, 3 grup şirketi ile plastik enjeksiyon ve elektronik kart üretimi yapan bir işletme haline geldik. Beyaz eşyalarda dokunduğunuz ve kullandığınız plastik parçaların büyük çoğunlukla Alpplas tesislerinden üretildiğini söyleyebiliriz. Ana ihracatımızı başta Almanya, İspanya, Polonya, Fransa gibi AB ülkelerine yapıyor; bunun dışında Rusya, Ukrayna, Çin, Hindistan, Mısır gibi ülkelere de yoğun ihracat gerçekleştiriyoruz.

Plastik ve elektronik olarak iki farklı iş kolunu yöneten profesyonel ve yalın bir organizasyona sahibiz. Yenilikçilik, sektörde öncülük, profesyonel yönetim, sürekli büyüme ve yatırım yapma hevesinin olması Alpplas kurum kültürünü oluşturan temel nitelikler. Kendimizi bir yardımcı sanayi olarak konumlandırdığımız pozisyonda, global müşterilerimize çözüm ortağı ve sistem tedarikçisi konseptiyle hizmet veriyoruz. Bu konsept, pek çok farklı alanda know-how sahibi olmayı, sürekli yatırım yapma gücünü, karmaşık proseslere ve makinalara sahip olmayı, hız, esneklik, çeviklik gibi beklentileri kalite seviyesini düşürmeden ve hedef maliyetlerle cevap verebilme gibi yeteneklere sahip olmayı gerektiriyor.  Tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerini geçtiğimiz yıl yeniden yapılandırma kararı alarak, Sanayi Bakanlığı onaylı Türkiye’nin 617. Ar-Ge Merkezi olmaya hak kazandık. "Alpplas Çatı" adını verdiğimiz Ar-Ge Merkezi, bize yeni bir heyecan ve enerji sağladı. Bu yatırımla Ar-Ge Merkezinin fiziksel olanaklarını arttırıp, işletmenin diğer bölümleri ile bütünleşik çalışmalar yapabilen ve hepsinden önemlisi farklı disiplinlerden mühendis ve teknisyenlerin bir arada çalıştığı ortamı hayata geçirmeye çalışıyoruz. 

Üretim süreçleriniz ile ilgili bilgi verir misiniz?

Üretim süreçlerimizle ilgili yine iki ayrı iş kolu; plastik ve elektronik hakkında ayrı ayrı bilgi vermem gerekecek. Çünkü her iki sektörde üretim yapmak aslında çok karmaşık bir organizasyonu ve birbirinden çok farklı iş kollarını yönetebilme becerisini gerektiriyor.  Plastik üretim süreçlerimiz, müşteri ile tasarım iş birliği, kalıp tasarımı ve üretimiyle başlıyor. Alpplas’ın tüm işletmelerinde hem yeni kalıp tasarımı hem de parça tasarımı yapabilecek, aynı zamanda kalıp imalatını da gerçekleştirecek kalıphanelere ve teknik ekibe sahip. Özellikle beyaz eşya sektörünün ihtiyaç duyduğu tüm plastik üretim süreçlerine sahibiz.

Plastik enjeksiyon, gaz destekli enjeksiyon, boyahane, pad printing, silk printing, laser marking, ultrasonik kaynak, pek çok farklı alt komponentin montaj ve testlerini yapabilecek montaj hatları bunlar arasında ilk akla gelen proseslerimizden.

Elektronik iş kolunda; müşterilerle iş birliği içinde, elektronik kart tasarımı, gömülü yazılım, bütünleşik test sistemlerinin tasarlanması ve üretilmesi, prototip üretimi olarak sıralayabiliriz. Tüm bunlara ek olarak  iki ayrı laboratuvarda yaşlandırma testleri, RoHs testleri, yanmazlık testleri, Xray gibi otomotiv standartlarında üretim yapabilmeye yönelik pek çok testi yapabiliyoruz.
 
Üretim hatlarında ise toplam 8 adet SMD makinası, Panasonic Radial ve Axial dizgi makinaları, Panasonic Glue dispenser, Dek krem lehim makinaları, BTU fırınlar ve esnek üretim için Nutek marka tam otomatik yükleyiciler yer alıyor. Çok katlı PCB’den BGA komponentlere kadar neredeyse her türlü elektronik kart üretimi bünyemizde yapılabiliyor. Üretim hatlarında yüksek kaliteli kesintisiz üretim yapabilmek için hatlara entegre edilmiş SPI (krem lehim kontrol) ve AOI (otomatik görsel kontrol) sistemleri kullanılıyor. Talep ve ihtiyaçlarına göre plastik ve elektronik kart üretiminden sonra, montaj ve kontrol prosesleriyle aynı zamanda son kullanıcıya sevkiyat yapabiliyoruz. Sistem tedarikçisi olarak aynı zamanda müşterimize çözüm üretme sorumluluğumuz olduğunda; yeni projelerde gerekli yeni proseslerin kurulması konusunda da ayrıca çalışan bir proje ekibimiz var.