Sanayi 4.0’a yanıtı olan dijital fabrika konsepti e-F@ctory ile dikkat çeken, otomasyon sektörünün öncü markası Mitsubishi Electric, Almanya’nın Nuremberg şehrinde düzenlenen SPS IPC Drives Fuarı’nda, ziyaretçilere dijitalleşmenin üretim esnekliğini artırmak konusunda sağladığı avantajları anlattı. 

Sanayi 4.0’a yanıtı olan e-F@ctory konsepti ile üretimde dijital dönüşüm konusunda pratik bir yapı sunan Mitsubishi Electric, Almanya’nın Nuremberg şehrinde 28–30 Kasım tarihleri arasında düzenlenen SPS IPC Drives Fuarı’nda yeni nesil teknolojilerini tanıttı. Üretim proseslerinin görselleştirilmesi, izlenmesi ve yorumlanması için verilerin nasıl toplanacağını ve bir üst seviyedeki SCADA sistemine nasıl aktarılabileceğini gösteren canlı bir demo sergileyen Mitsubishi Electric, bu sayede ziyaretçilerine dijital dönüşüm süreçlerini deneyimleme imkanı sundu. Üretim süreçlerini gerçek zamanlı olarak gösteren üç adet uygulama içeren bu sistem sayesinde kullanıcılar, operasyon durumu ve performans bilgilerinin yanı sıra kestirimci bakım ihtiyaçları ve bu doğrultuda alınması gereken aksiyonlar gibi konularda bilgi edinebiliyor.

Markanın fuarda sergilediği demoda yer alan üç uygulama, verileri ve izleme bilgilerini ekranda göstermek üzere üretimin görselleştirme özelliğinin kullanıldığı bir MAPS SCADA Sistemi aracılığıyla birbirlerine bağlanıyor. Ağ bağlantılı bu sistem, otomatik ürün tanıma sistemi ve yarı otomatik sıfır hata prensibiyle çalışan bir Kılavuzlu Operatör Çözümü içeriyor. Ayrıca ürünün hareket işleme ve taşıma faaliyetlerinin akıllı kontrolü için akıllı taşıyıcılar üzerinde geliştirilen bir Lineer Transfer Sistemi bulunuyor. Tüm ürün portföyünün birbiriyle bağlantısını gösteren Tam Fabrika Otomasyon Çözümü’nü de barındıran uygulamada, robot, sürücü ve kontrol sistemlerinden alınan uygulama verileri canlı olarak MAPS uygulamasına aktarılıyor. İşlenen veriler bulut ile aktarılarak üretim verilerinin derinlemesine analiz edilmesine ve akıllı cihaz uygulamalarıyla entegre edilmesine imkan tanıyor. Sonuçlar üretim yönetimi için yeni yöntemleri destekliyor ve işletme kaynak planlaması (ERP) için şeffaflık sağlıyor. 

Haberin Tamamı ST Endüstri 4.0 Uygulamaları Dergisi'nin Ocak 2018 Sayısında