Cihazların kendi aralarında ya da bilgisayarlarla iletişim halinde olduğu Sanayi 4.0 evresinde, siber-fiziksel sistemler daha kaliteli ve hızlı üretimin kapısını aralıyor. Fabrikaların geleceğinde öne çıkan akıllı üretim mekanizması, dijitalleşmenin en büyük kazanımlarından biri olan endüstriyel haberleşme sistemleri sayesinde esneklik ve verimlilik gücünü koruyor.

Kendinden organize olabilme ve proaktivite özellikleriyle öne çıkan geleceğin fabrikalarında, bugünün üretim bileşenlerinin çok sayıda sensör ve iletişim teknolojisi sayesinde hızlı haberleşip hızlı aksiyon alacağını söyleyen CLPA Türkiye Müdürü Tolga Bizel, endüstriyel haberleşme sistemlerinin yarının fabrikalarındaki önemine dikkat çekti.

"YENİ DÜNYA DÜZENİNDE DAHA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR"

Yeni endüstri çağı ile hayatımızda çok büyük ve kesintisiz bir veri akışının olduğunu belirten Bizel, “Gerçek ve sanal dünyanın birbirlerine hiç bu kadar yakın olmadığı bir dönemdeyiz ve bu süreci simüle eden temel güç veri. Öyle hızlı ve yoğun bir veri akışı söz konusu ki, her şeyin birbiri ile bağlantılı olduğu yeni dünya düzeninde endüstriyel haberleşme teknolojilerine her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Sadece verinin toplanması değil, toplanan verinin hızlı ve güvenli bir şekilde yapılan inceleme ve değerlendirmelerin ardından bilgi olarak operatörlere veya ilgili birimlere iletilmesi gerekiyor." dedi.

"DÖNÜŞÜMÜN HIZININ YAKALANMASI GEREKİYOR"

Bizel, "Toplanan yüksek miktardaki sensör verisi, özelleştirilebilir ürün/hizmet skalası için fabrikalara gerekli kabiliyeti kazandırıyor. Eğr Türk sanayisi; geleceğin fabrika anlayışı içinde yer almak, potansiyelini küresel standartlara çekmek ve Sanayi 4.0’ın zorunlu kıldığı kriterleri yerine getirebilmek istiyorsa makinalar arası bilgi alışverişi için yatırımlarını hızlandırmalı… Saha cihazları, kontrolörler ve PLC'ler arasında bir iletişim yolu sunan endüstriyel haberleşme teknolojileri ile dönüşümün hızının yakalanması gerekiyor." diyerek değerlendirmesine devam etti.

"ÜST DÜZEY AKILLI ÜRETİM, HIZLI VE GÜVENLİ HABERLEŞMEYLE MÜMKÜN"

Sanayi 4.0’a uyumlu fabrikalar için geliştirilen CC-Link IE TSN’nin geleceğin akıllı üretim üslerini bugünden inşa etmeyi kolaylaştırdığını belirten Bizel, "Endüstriyel düzenin yeni çerçevelerini destekleyen, son teknoloji ürünler ve uygulamaların potansiyelini açığa çıkaran kapsamlı bir protokol olan CC-Link IE TSN; hızı, güvenliği, yüksek bant genişliği ile fark yaratıyor. İşletmelerin süreçlerinin optimize edilerek iyileştirilmesine ve rekabet gücünün artırılmasına katkıda bulunan bu protokol, 10 kat daha hızlı olmasıyla da uçtan uca dijital sinyal bütünlüğünü iyileştiriyor. Dünya standartlarında akıllı üretime adım atmayı hedefleyen şirketler için gerekli altyapıyı sağlayan CC-Link IE TSN, Zaman Duyarlı Ağ (TSN-Time Sensitive Network) teknolojisinden yararlanan dünyanın ilk endüstriyel açık ağı olmasıyla da benzerlerinden ayrılıyor." şeklinde konuştu.

KASTAMONU ENTEGRE'NİN 5 ANA STRATEJİSİNDEN BİRİ DİJİTAL DÖNÜŞÜM KASTAMONU ENTEGRE'NİN 5 ANA STRATEJİSİNDEN BİRİ DİJİTAL DÖNÜŞÜM

"AKILLI FABRİKALAR İÇİN İHTİYAÇ DUYULAN İNOVASYONU SAĞLIYOR"

Tolga Bizel, "Gerçek ve sanal dünyanın birleştiği günümüzde simüle edilebilmesi için son derece hassas metriklere sahip. Farklı teknolojilerle beraber kullanıldığında fiziksel ve sanal makinaların performansına ilişkin yüksek kalitede gerçek bilgilerin aktarılması için verimli ve güvenilir bir ağ görevi görerek doğru ve duyarlı bir gerçek zamanlı dijital ikiz oluşturma imkanı tanıyor. Tüm bu kazanımlar, dijital dönüşümün kalbinde yer alan akıllı fabrikalar için ihtiyaç duyulan inovasyonu sağlıyor." diyerek konuşmasını noktaladı.