Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum/WEF)'nun yayınladığı “İşlerin Geleceği 2020 Raporu”na göre, 2025'e kadar insanlar, makinalar ve algoritmaların iş birliğine dayalı 97 milyon yeni iş modeli ortaya çıkacak.

WEF'in raporu, eskiden “işin geleceği” olarak kabul edilen her şeyin çoktan geldiğini söylüyor. 

Bunun nedeni olarak da Covid-19 pandemisi gösteriliyor.

Raporda; “iş gücünü otomatik hale getirmek”, “en önemli beceriler ve meslekler”, “uzaktan çalışma”, “insanlar ve makinalar” öne çıkan başlıklar olarak sıralanıyor.

İşte raporda öne çıkan başlıklar ve ayrıntılarında yer alanlar:

-    İş gücünü otomatikleştirme: 2025'e kadar otomasyon ve insanlar ile makinalar arasındaki yeni iş bölümü, dünya genelinde 85 milyon işi sekteye uğratırken, buna karşın insanlar, makinalar ve algoritmalar arasındaki iş birliğiyle 97 milyon yeni iş modelinin ortaya çıkması öngörülüyor.
-    En önemli beceriler ve meslekler: 2025 yılında, analitik düşünme, yaratıcılık ve esneklik ihtiyaç duyulan en önemli beceriler arasında yer alacak. Bu kapsamda da veri ve yapay zeka, içerik oluşturma ve bulut bilişim yeni gelişen meslekler olacak.
-    Uzaktan çalışma: İşverenler, işgücünün yüzde 44'ünün uzaktan çalışma potansiyeli olduğunu söylüyor. İşverenlerin üçte biri, uzaktan çalışmadaki üretkenlik ve refah ile ilgili endişeleri gidermek için, bağlantı ve aidiyet duygusu yaratmak üzere çalışanları arasında adımlar atacaklarını söylüyor.
-    İnsanlar ve makinalar: 2025 yılına kadar, işverenler işleri insanlar ve makinalar arasında eşit olarak paylaştıracak. İnsan becerilerinden yararlanan rollere talep artacak. Makinalar öncelikle bilgi ve veri işlemeye, ardından da idari görevlere ve rutin manuel işlere odaklanacak.


Kaynak: "The Future of Jobs Report 2020", World Economic Forum, Ekim 2020.