CEM KARATAY - III. Yapay Zeka Yaz Okulu (YAZSUM 2020) kapsamında online canlı yayında öğrencilerle bir araya gelen Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Bölümü Ürün Yönetimi ve İş Geliştirme Kıdemli Müdürü Tolga Bizel; e-F@ctory konseptleriyle uyguladıkları pilot program ile 9 milyon dolarlık tasarruf sağladıklarını belirtti.

İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Yalova Üniversiteleri iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte “Fabrikaların Dijital Dönüşümü ve Yapay Zeka Teknolojileri” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Bizel, bir şirketin Malezya fabrikasında uyguladıkları pilot programa ilişkin bilgiler paylaştı.

Bizel, program sayesinde arızaların önceden tespit edilerek arıza gerçekleşmeden müdahalenin olanaklı hale geldiğini, programın; yüksek verimlilikten önleyici bakım faaliyetleri olanağına, düşük aksam arıza oranından düşük maliyet ve kusursuz uyum gibi önemli çıktılarıyla şirkete yaklaşık 9 milyon dolarlık tasarruf sağladığını vurguladı.

“ROBOTLAR, KRİTİK ÖNEMDE”

Tesislerin dijital dönüşümlerini gerçekleştiren e-F@ctory konseptlerinin öneminin altını çizen Bizel, yatırımdan önce oluşturdukları sanal fabrika ile hattın ve üretimin simülasyonunu gerçekleştirdiklerini, verimliliğini değerlendirerek çıkan sonuçlarla yatırımı şekillendirdiklerini söyledi.

Dijital dönüşüm çağında makinaların, çevrelerinde olup bitenleri anlayabilecek ve birbirleriyle internet protokolleri üzerinden iletişim kurabildiklerini kaydeden Bize, söz konusu altyapıda robotların kilit bir rolü olduğuna dikkat çekti.

Bize, e-F@ctory altyapısı ile robotların, üretim hattındaki diğer ürünlerle de haberleşebildiğini ve bilgileri insan kontrolünden bağımsız gerek kendi aralarında gerekse fabrikayı kontrol eden ana sistemle paylaşıp verimliliği artırmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.