Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, üretimde verimliliği artırması ve makina arızalarını önceden tespit ederek haber vermesi amacıyla geliştirdikleri Kapasitematik’in 5G teknolojisiyle birlikte sunacağı katkıları anlattı.

İLK SİNYAL İÇİN HEDEF 2023

Dijital dünyada bambaşka bir eşiği ifade eden 5G için hazırlıklar hızla sürerken, dünyanın en gelişmiş ülkeleri 5G konusunda altyapı çalışmalarına devam ediyor, Türkiye’de ise geçişin kademeli olarak gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Haberleşme ve görüntü ile nesnelerin internetine de altyapı oluşturacak geniş bant aralıklarının da sağlanacağı teknolojinin ilk sinyalinin 2023 yılında sunulması hedefleniyor.

"BİN KAT DAHA FAZLA MOBİL VERİ KONTROL EDİLEBİLECEK” 

Tezmaksan da söz konusu teknolojiye uyumlu hale getirdiği Kapasitematik ile çağın gereklilikleri doğrultusunda üst düzey hizmet sunuyor.

Konuya ilişkin görüşlerini paylaşan Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, üretim takip yazılımı olarak geliştirilen ve tüm mobil cihazlarla uyumlu çalışabilen Kapasitematik'in dünyanın öteki ucundaki üretime bile müdahale edilebildiğini, 5G ile beraber makinadan makinaya saniyenin 0.001 hızında 10 GB veri aktarmanın mümkün hale geleceğini vurguladı.

"KATMA DEĞERLİ İMALATLARDA HATALARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK"

"5G ile birlikte 1000 kat daha fazla mobil veri kontrol edilebilecek" diyen Aydoğdu, dünyada önde gelen markaların tezgahlarına entegre ettikleri teknolojiyle üretimdeki kayıpları yüzde 15 seviyelerine kadar indirdiğini söyledi.

Yazılımları sayesinde müşterilerinin manuel olarak takip ettiği makina verimliliğini anlık olarak görebildikleri gibi teknoloji ile verilere kesintisiz olarak erişim sağlanabileceğini kaydeden Aydoğdu, "Veriler milisaniyenin altında iletebilecek olmasından dolayı yüksek katma değerli imalatlarda hataların önlenmesi mümkün olabilecek." şeklinde konuştu.

"MAKİNALARIN ETKİLEŞİMİNİ HIZLANDIRMAYI AMAÇLIYORUZ"

Türkiye’nin küresel çapta rekabetçi yapısını geliştirmesi adına Sanayi 4.0 ve otomasyon sistemlerinin öneminin altını çizen Aydoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu kavramlara 5G teknolojisi de eklendiğinde sanayinin üretim hızı artacak. Bu teknolojinin yüksek hız kapasitesi daha büyük fırsatlara ve yenilikçi çözümlere imkan sunacak. Şirket olarak yerli ve milli bakış açısıyla geliştirdiğimiz Kapasitematik ile makinaların birbiriyle etkileşimini hızlandırmayı amaçlıyoruz. Türkiye’de 2023'de hizmete sunulacak 5G sayesinde bir sonraki hedefimiz olan yapay zekaya hızla ulaşabileceğiz. Makina operatörün kendisini yanlış kullandığını anladığında inisiyatif alabilecek. Muhtemel problemleri tespit edip uyarılar verebilecek."