Hannover Fairs Turkey, Vodafone Business, Nokia ve MEXT arasında 5G teknolojisinin Türkiye'de tanıtımı ve etkin bir şekilde kullanımı amacıyla iş birliği anlaşması gerçekleştirildi. 

MESS Teknoloji Merkezi MEXT’in ev sahipliğindeki imza törenine, Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü Annika Klar, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu, Nokia Türkiye Genel Müdürü Özgür Deniz Erzincan, MESS Teknoloji Merkezi Grup Direktörü Efe Erdem ve diğer yetkililer katılım sağladı.

5G İLE İNSAN-ROBOT ETKİLEŞİMİ VE ROBOTİK EL SENARYOSU TEST EDİLDİ

Türkiye’nin endüstriyel 5G senaryolarının gösterileceği ve bu yıl 8-11 Haziran 2022 tarihleri arasında İFM'de düzenlenecek WIN EURASIA Fuarı öncesinde Vodafone 5G Özelleştirilmiş Mobil Şebeke (MPN) üzerinden test sinyaliyle ilk kez denenen ve Mitsubishi Electric Türkiye tarafından tasarlanan insan-robot etkileşimiyle gerçek zamanlı “Humanoid Robotik El” kontrolü sağlayan 5G senaryosu gerçekleştirildi.

BAMBUM’DAN KÜTAHYA’YA YENİ FABRİKA YATIRIMI BAMBUM’DAN KÜTAHYA’YA YENİ FABRİKA YATIRIMI

Proje kapsamında insan iş gücünü asiste eden MELFA ASSISTA kolaboratif robot teknolojisi, 5G ağı üzerinden kablosuz veri transferiyle humanoid (insansı) robot kontrolünü sağladı. İç haberleşmesi CC-Link IE TNS üzerinden sağlanan projeyle beraber gelecekte 5G üzerinden gerçekleştirilecek uzaktan ameliyatların da önü açılmış oldu.

İNSAN-ROBOT-BULUT VE SENSÖR ETKİLEŞİMİ GÖSTERİLDİ

Benzer şekilde Vodafone 5G’nin Özelleştirilmiş Mobil Şebeke teknolojisinin kullanıldığı; Schunk, SICK ve  Universal Robots ortaklığında sergilenen bir diğer endüstriyel 5G senaryosunda ise insan-robot-bulut ve sensör etkileşimi gerçek zamanlı olarak gösterildi.

İlk kez SICK, Universal Robots ve Deutsche Messe iş birliğiyle Hannover Messe 2019 Fuarı'nda sergilenen proje, dünyada ticarileştirilmiş ilk endüstriyel 5G projesi olma özelliğine sahip. Söz konusu proje, kablosuz haberleşmeyle düşük gecikmeli, yüksek güvenilirlikli üretim süreçlerine direkt olarak katkıda bulunuyor.

"5G'Yİ KULLANIMA SUNAN İLK ENDÜSTRİ FUARI OLACAK"

Hannover Fairs Turkey Genel Müdürü Annika Klar, imza töreninde gerçekleştirdiği konuşmasında, atılan imzalarla kablosuz geleceğe giden yola çıktıklarını ifade etti. Dünyada konuşulan, paylaşılan ancak henüz 5G iletişim teknolojisiyle tanışmayan Türkiye sanayisinde ilk defa halka açık bir etkinlik olan WIN EURASIA 2022 Fuarı’nda söz konusu teknolojiyi yakından tanıma fırsatının bulunacağını söyledi.

Klar, Vodafone Business Ana Sponsorluğu, Nokia Çözüm Partnerliği, MEXT ve Deutsche Messe iş birliğiyle 5G alanında bilhassa farklı endüstrilerin dönüşümüne katkıda bulunacak çözümlerin hayata geçmesi için ortak çalışmaları yürütmeyi, imalat sanayiini teşviklendirmeyi ve sektöre katma değer kazandırmayı hedeflediklerini dile getirdi. Ziyaretçilerin, fuarın 5G Arena bölümünde 29 firma ile gerçekleştirdikleri iş birliği neticesinde fabrikaların en çok gereksinimi olan 5G kullanım örneklerini deneyimleme imkanına sahip olacaklarını kaydeden Klar, bu sayede fuarın 5G Özelleştirilmiş Mobil Şebeke teknolojisini kullanıma sunan Türkiye’deki ilk endüstri fuarı olacağına işaret etti.

PROJENİN DİĞER PAYDAŞLARI NELER SÖYLEDİ?

İmza töreninde konuşma yapan projenin diğer paydaşları ise şöyle konuştu:

  • Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu:

"Dünya genelinde 5G'nin gelişiminde kritik rol oynayan Grubumuz, İngiltere, İspanya, Almanya ve İtalya gibi 10’dan fazla ülkede 5G şebekesini devreye aldı. Vodafone olarak Türkiye’ye çok daha yüksek hız ve kapasiteyle veri transferi imkânı sunacak 5G teknolojisini müşterilerimize sunmak üzere hazırlıklarımıza devam ediyoruz. 5G konusundaki global bilgi birikimimiz ile platform desteği ve modül tedariki alanlarında öncü rol üstleniyoruz. Sanayide dönüşümde 5G nerede olacak dediğimizde insanların ve nesnelerin birbirlerine bağlanmasına olanak sağlayan, işletme kullanımına özel sunulan bir şebeke olan Özelleştirilmiş Mobil Şebeke (MPN) hizmetimiz devreye giriyor. Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) dünyanın en kapsamlı dijital dönüşüm ve yetkinlik gelişim merkezi olan MEXT’te Türkiye’nin ilk 5G Özelleştirilmiş Mobil Şebeke kurulumunu tamamlayarak MEXT'in 5G sağlayıcısı olduk. MEXT çatısı altında tüm Türk sanayisine sunulan ve Türkiye’nin uçtan uca entegre ilk dijital üretim tesisi olan Dijital Fabrika; kurulumu tamamlanan 5G MPN ile garantilenmiş bant genişliği, düşük gecikme ve hızlı veri akışıyla, üretimin dijital geleceği adına yeni bir dönem başlattı."

  • Nokia Türkiye Kıdemli Ülke Yöneticisi Özgür Erzincan: 

"5G teknolojik olarak devrimsel bir teknoloji. Bu teknolojinin Türkiye için iki açıdan önemi çok büyük. İlki 5G’nin Endüstri 4.0’un omurgası olması. 5G, sensörler ve bağlı nesnelerle, makineden makineye ve makineden insana tüm iletişim senaryolarını mobilite destekli olarak, kablosuz, düşük gecikmeli, yüksek güvenilirlikle sağlayabilmektedir. Bu sebepledir ki, endüstride dijital dönüşüm için 5G bir seçenek değil, gerekliliktir. Türkiye sanayinin rekabet avantajını koruması için, 5G destekli endüstriyel otomasyon, endüstriyel üretim ve endüstride dijital dönüşüm yatırımlarını bir an önce hayata geçirmesi son derece önemlidir.

İkinci önemli odak alanı ise, 5G destekli endüstriyel teknoloji geliştiren rekabetçi, yerli bir ekosistemin oluşturulması ve bu ekosistemin dünya pazarlarına açılması konusudur. Bu ekosistemin oyuncuları bir yandan Türkiye sanayisi için yerli ve makul maliyetlerle hızlıca erişip uygulayabilecekleri bir çözüm/kullanım senaryosu havuzu oluşturacak, diğer yandan da Türkiye için katma değeri yüksek bir ihracat potansiyeli yaratıyor olacaktır.

“Türkiye İçin Örnek Olma” stratejimizin önemli ayaklarından birisi olarak, Türkiye’de 5G destekli endüstriyel teknoloji ekosisteminin güçlendirilmesine ve Türkiye Sanayi’sinin 5G ile elde edebileceği kazanımlara ulaşması için teknoloji, bilgi birikimi, çözüm sağlama rolümüze yatırım yapmaya devam ediyoruz. Vodafone Business, MEXT ve Deutsche Messe ile WIN EURASIA 2022 fuarı 5G Arena işbirliğimiz ve teknoloji sağlayıcı ve sistem bütünleştirici olarak katkımız bu yatırımların bir sonucudur. Gelecek dönemde de bizimle aynı misyonu paylaşan tüm paydaşlarla iş birliğimiz artarak sürecektir."  

  • MESS Teknoloji Merkezi Grup Direktörü Efe Erdem: 

"Dijital Fabrika’mızdaki endüstriyel uygulamalarda yüksek hızlara ulaşmayı ve gecikme sürelerini çok düşük seviyelere indirmeyi başardık. Sanayimize katma değer yaratacak araştırma ve geliştirme çalışmalarına ortam sağlamanın gururunu yaşıyoruz. 5G ile fabrikalarda montaj sürelerinde 50%'ye, hataların tespitinde 90%'a varan iyileşmeler sağlanabiliyor. Ayrıca daha verimli 5G ağına geçişin önümüzdeki 10 yıl içinde mobil ağlardan kaynaklanan karbon emisyonlarını 50% oranında azaltacağı öngörülüyor. İmalat sanayimizin ikiz dönüşüm yolculuğunda 5G teknolojilerini benimsemesi ve uygulaması ile verimlilikte ve üretkenlikte çok ciddi kazanımları olacak. Bu bilinçle, bugün 5G ve ötesindeki teknolojiler ile imalat sanayimizin dönüşümüne öncülük etmek için iş birliğimizin temellerini atıyoruz."

5G NEDİR? WIN EURASIA FUARI'NDA NE SERGİLENECEK?

5G, beşinci nesil hücresel ağ teknolojisine verilen genel bir isim olarak tanımlanıyor. 4.5G’den farklı olarak 5G, 10 kata kadar daha düşük gecikme süreleri, daha yüksek hız ve aynı anda daha fazla cihazın iletişim kurabilmesine olanak sağlıyor. 5G’nin, 2035 yılına kadar küresel ekonomi de 13,2 trilyon dolar katma değer yaratması bekleniyor. Bu değerin 4,7 trilyon dolarının üretim sektöründe gerçekleşeceği düşünülüyor. 

Vodafone Business, Nokia, MEXT ve Deutsche Messe; 5G kullanım senaryolarını hayata geçirmek üzere WIN EURASIA 2022 Fuarı bünyesinde yer alan 5G Arena’da birlikte çalışacak. Alanda 5G şebekesi test sinyaliyle yayınlanacak.

Söz konusu iş birliğiyle 5G Arena’da sergilenecek olan 20 ayrı endüstriyel 5G kullanım senaryosunun, dikey sektörlerde 5G’nin oluşturacağı katma değer ile Türkiye endüstrisinde bu teknolojinin nasıl ticarileşeceğine örnek olması amaçlanıyor.