5G teknolojisinin yaygınlaşması için çalışmalarına aralıksız devam eden ULAK Haberleşme, tamamen yerli ve milli altyapı geliştirme faaliyetleri ile yurt içinin yanı sıra yurt dışına da hizmet sunmak hedefiyle 5G ve ötesi için "Türkiye’nin İletişim Gücü" olmayı sürdürüyor.

KULLANICI SAYISI 3,5 MİLYAR OLACAK

Dünya genelinde, Ocak 2021 itibariyle 61 ülkede 144’ten fazla servis sağlayıcısı 5G servis hizmeti verirken 2026 yılı sonunda kullanıcı sayısının 3,5 milyarı bulması bekleniyor.

Gelecekte, dünyadaki mobil veri trafiğinin yarısından fazlasını taşıması beklenen 5G ağları ile; sağlık, akıllı ulaşım, endüstriyel üretim ve IoT sektörlerinin toplam gelirinin dört yıl içerisinde 700 milyar doları geçeceği tahmin ediliyor.

"ÜRETTİĞİMİZ ÇÖZÜMLER, AR-GE ODAKLI"

Yabancı üreticilere karşı rekabetçi bir ürün ortaya çıkarmanın hedefleri arasında bulunduğunu dile getiren ULAK Haberleşme Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Dr. Celal Sami Tüfekci, Türkiye’yi güvenli iletişim altyapıları ile donatma hedefiyle çalışmalarına devam ettiklerini, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen mevcut 4.5G teknolojilerini sürdürülebilir kılmanın yanında, 5G ve ötesi için dünya standartlarında yenilikçi çözümler üretmek için de çalıştıklarını ifade etti.

Geniş bant iletişim teknolojileri konusunda ortaya koydukları patentler (IPR) ile aynı zamanda katma değeri yüksek işler gerçekleştirerek, uçtan uca yerli ağ teknolojileri geliştirmeyi hedeflediklerini ifade eden Dr. Tüfekci, Ar-Ge ekipleriyle gerçekleştirdikleri patent başvuruları ile motivasyonlarını artırdıklarını, Ar-Ge çalışmalarına da heyecanla devam ettiklerini söyledi.

"DÜNYADA ÜRETEN 7 ÜLKEDEN BİRİYİZ"

Söz konusu teknolojiyi dünyada üreten 7 ülkeden birinin Türkiye olduğuna dikkat çeken Dr. Tüfekci, "Paylaşımcı ekosistem modeliyle, iki temel konuda çalışma modelini sürdürmeyi önemsiyoruz. İlki; kuruluş misyonumuzda da yer alan yerli, milli ve güvenilir bir iş birliği modeli oluşturmak. İkincisi ise; kurduğumuz altyapı üzerinde çalışan yerli dikey sektörlere istihdam sağlayan ve cari açığı azaltacak girişimci bir model ile çalışmak." dedi.

Dr. Tüfekci, önemli Ar-Ge verilerini içeride tutan, yatay ve dikeyde güçlü bir ekosistem kuran iki modelin, operatörlerin kullanıcı olduğu sektörde sürdürülebilirliği sağlayacağını belirtti.

"TÜRKİYE’NİN VERİSİ MİLLİ GÜVENLİK MESELESİ"

5G teknolojilerinin yanı sıra tamamen yerli ve milli haberleşme altyapısı olan ULAK uMAYA'nın da kullanımda olduğunu ifade eden Dr. Tüfekci, Türkiye'nin verisinin milli güvenlik meselesi olduğunu vurguladı.

Tamamen yerli ve milli imkanlarla geliştirilen uMAYA'nın uçtan uca veri güvenliği noktasında kritik bir rol üstlendiğinin altını çizen Dr. Tüfekci, "Örneğin, bir bankadaki bilgiyi diğer şubelere bulut ortamında iletiyorsunuz. Bu, güvenlik anlamında çok önemli çünkü verinizi yabancı bir firmaya açmamış oluyorsunuz. Bu nedenle, uMAYA kullanımının her geçen gün yaygınlaşmasını, ekonomik, teknolojik ve siber güvenlik açılarından zorunluluk olarak görüyorum. Bununla birlikte, uMAYA' da kullandığımız veri merkezi çözümümüzle merkezi yönetim kolaylığı sağlarken, yetişmiş insan kaynağını da en verimli şekilde kullanmış oluyoruz." şeklinde konuştu.