Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Kurul Üyesi Rıdvan Kahveci, geleceği aydınlatacak iki ana temayı 5G ve ötesi teknolojiler ile yapay zeka, olarak tanımlayarak, “İki konuda da Türkiye'de ciddi çalışmalar, önemli yetenekler bulunuyor. Doğru bir iklimde, geleceğin Türkiye’de şekillenmemesi için bir neden yok” dedi.

Türkiye Bilişim Derneği’nin düzenlediği Bilişim 2018 organizasyonunda BTK Kurul Üyesi Kahveci yönetiminde "5G ve Ötesi Teknolojilerde Türkiye'nin Yol Haritası" başlıklı oturum yapıldı.


5 G’DE YERLİ ÜRÜN

Rıdvan Kahveci, panelde, 5G konusunda yerli ve milli ürünlerin geliştirilmesinin stratejik öneminin altını çizdi.
Türkiye’nin 5 G’ye ilk girecek ülkelerden olduğuna değinen Kahveci, hangi frekans bantlarının 5G'ye tahsis edileceğine yönelik planların tamamlandığını, hummalı bir çalışma içinde hedefe gidildiğini anlattı.

5 G İHALESİNİN TARİHİ VE FİYATI…

Kahveci, 5G frekans ihalesinin fiyatlandırılması ve zamanlamasının ne kadar önemli olduğunu kaydetti.
Önümüzdeki günlerde geleceği şekillendirecek en önemli konuları 5G ve yapay zeka olduğunun altını çizen Kahveci, bu konularda Türkiye'de önemli bir insan kaynağı ve üst düzey yeteneklere, gerekli iklimin sağlanması durumunda, Türkiye’nin önemli bir sıçramanın eşiğinde olabileceğine değindi.
 "Herkes taşın altına elini koymalı"
ULAK Haberleşme Genel Müdürü Metin Balcı, Ulak baz istasyonunun, 440 sahada aktif biçimde kullanıldığını belirterek, 2019-2021 yıllarındaki siparişler için BTK yönlendirmesiyle, operatörlerle görüşmelerin devam ettiğini açıkladı.
Ulak baz istasyonunun ticari şebekelerde kullanımına ilişkin testlerin başarıyla sonuçlandığını, bu çalışmalarda son evreye geçildiğini kaydeden Balcı, kısa süre içinde konuyla ilgili tanıtımların kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.
4,5 G IMT-A lisans sözleşmelerinde yer alan yerlilik oranlarına ulaşıldığını anlatan Balcı, Ulak baz istasyonlarının, yerlilikle ilgili çalışmalar için de hazır olduğuna işaret etti.

2019 FİBER YILI OLMALI

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, 5G ihalesinden evvel, Türkiye’de teknolojinin yaygınlaştırılması konusunun önemine dikkat çekti.
Tüm teknoloji gibi, fiberde de yerinde saymanın, düşmek anlamına geleceğine işaret eden Süel, “2019'da fiberde atılım yapmalıyız” dedi.