CEM KARATAY - ASAŞ Genel Müdürü Derya Hatiboğlu, uçtan uca dijitalleşme hedefiyle çıktıkları yolda DigitALL ile akıllı fabrikalar dönemine girdiklerini vurgulayarak, projeleriyle normal koşullarda firmaların her birinin 3-9 ay arasında yapabildiği 15 projenin tamamını, 17 ayda ve tek seferde tamamladıklarını kaydetti.

Dijitalleşmenin en önemli kazanımlarının teknolojiyi kullanarak süreçlerin yalınlaştırılması, verimli hale getirilmesi, sermayedarlar, çalışanlar ve müşteriler için değer üretmesi olduğuna dikkat çeken Hatiboğlu, hayata geçirdikleri DigitALL projesinin de kendilerine iş yapış kültürlerini yeni araçlarla zenginleştirip geliştirme imkanı sunduğunu söyledi.

Proje çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmaları anlatan Hatiboğlu, "Fabrikalarımızı fiber network ağlarla donatıp, üretim kampüsümüzün tamamında wireless şemsiyesiyle çalışma arkadaşlarımıza mobilite imkânı kazandırdık. Bu sayede kademeli siber güvenlik altyapısı, veriyi çok boyutlu görebilme, değerlendirme, analiz etme ve bu uygulamaların altında onlarca kritik sürecin dijital ortamda işletilebilir olmasını sağladık. Kalıp ve Billetlerin operatör desteği olmadan preslere yüklenebilmesi için kamera destekli kare kodla çalışacak otomasyon sistemleri kurduk. DigitALL projemiz ile olağan şartlarda firmaların her birini 3-9 ay arasında yapabildiği 15 projenin tamamını, 17 ayda ve tek seferde tamamladık." dedi.

127 BİN SİPARİŞ KALEMİNİ DİJİTALDE YÖNETİYOR

ASAŞ’ta yapılan her işin dijital bir ayak izi olduğunu ifade eden Hatiboğlu, proje sayesinde manuel olarak izlenmesi, yönetilmesi zor ve hataya açık olan anlık aktif 127 bin sipariş kalemini, artık tamamen dijital ortamda yönetebildiklerini dile getirdi. 

SIRADA NELER VAR?

Hatiboğlu, büyük veriyi daha iyi analiz ederek değer yaratma anlamında başarıyla ilerlediklerini, bütün verileri, grup genelinde ortak rapor ve veri keşif araçları ile gerçek zamanlı işleyebildiklerini ve dönüşüm yolculuklarına veri analitiği, yapay zeka ve VR, AR gibi teknolojilerle devam ettiklerini belirtti.

PANDEMİDE ÜRETİMİN VE TEDARİK ZİNCİRİNİN DEVAMLILIĞINI SAĞLADI

Firma, 2018 yılında Endüstri 4.0 vizyonu çerçevesinde başladığı ve ilk fazını 1 Ocak 2020'de tamamlayarak devreye aldığı proje ile birlikte Covid-19 sürecinde kesintisiz üretim ve tedarik zincirinin devamlılığını sağlamayı başardı.

Proje kapsamında müşteri teklif talebinden satın almaya, stok yönetiminden sevkiyata tüm tedarik zinciri süreçleri, artık dijital ortamda entegre bir yazılım platformu üzerinde gerçekleştirilirken, üretimde ise tüm çalışmalar el terminalleri, tabletler üzerinden yerinde ve gerçek zamanlı olarak sistemlere aktarıldığı için üretim verimliliğinin anlık takibi yapılabiliyor.