Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından “Yeni Normalde Dijital Dönüşümün Farkı’’ temasıyla hibrit olarak düzenlenen Kamu-BİB’23 ve BİMY’27 Bütünleşik Etkinliği’nde konuşan CLPA Türkiye Müdürü Tolga Bizel, CC-Link IE TSN teknolojisinin saniyede 100 megabit ile haberleşebilen endüstriyel haberleşme sistemlerinden 10 kata kadar daha hızlı olduğunun ve Sanayi 4.0’ın gereklerini yerine getirmeyi kolaylaştırdığının altını çizdi.

Türkiye’nin kamu ve özel sektör bilişimi konusundaki en kapsamlı etkinlikleri olma özelliğini taşıyan etkinliğe altın sponsor olarak katılan CLPA Türkiye adına konuşma gerçekleştiren Bizel, Türkiye’de dijital dönüşümün gerekli kıldığı ihtiyaçların desteklenmesi konusunda endüstriyel haberleşme teknolojilerinin kilit öneme sahip olduğunun altını çizerek, Zaman Duyarlı Ağ (TSN-Time Sensitive Network) teknolojisinden yararlanan dünyanın ilk endüstriyel açık ağı olarak öne çıkan CC-Link IE TSN'nin avantajlarından bahsetti.

"DESTEK VE TEŞVİKLER FAYDALI OLACAKTIR"

Dijital dönüşümün süreklilik kazandığı yeni çağda dönüşüme uyum sağlayamayanların yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceklerini dile getiren Bizel, bu noktada CLPA’nın en yeni teknolojisi olan CC-Link IE TSN'in devreye girerek, "Zaman Duyarlı Ağ (TSN-Time Sensitive Network) teknolojisinden yararlanan dünyanın ilk endüstriyel açık ağı olarak öne çıkıyor. Saniyede 100 megabit ile haberleşebilen endüstriyel haberleşme sistemlerinden 10 kata kadar daha hızlı olan bu yeni nesil teknoloji sayesinde, Sanayi 4.0’ın gereklerini yerine getirmek çok büyük ölçüde kolaylaşıyor ve sanayicilerin rekabet gücü artıyor." dedi.

Türkiye’nin çok güçlü bir üretim kapasitesi bulunduğu gerçeğinden hareketle yüksek potansiyelinin doğru kullanılabilmesi adına özel sektör ve yeni pazarlara yönelik yeni kamusal planların yapılmasının ve farkındalığın artmasının önemine vurgu yapan Bizel, Türkiye'nin yapabilecekleri göz önüne alınarak, yeni sanayi evresinde mevcut üretim gücünün güvenli bir şekilde korunması ve geliştirilmesi için destek ve teşvikler oluşturulmasının fayda sağlayacağına inandıklarını söyledi.

Moderatörlüğünü T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkan Yardımcısı Yavuz Emir Beyribey’in üstlendiği “Kamu Politikalarında ve Hizmetlerinde Yapay Zeka Kullanımı’’ konulu panelde Bizel'in yanı sıra Ticaret Bakanlığı, Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Adnan Akgöz, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Dairesi Başkan Yardımcısı İlhami Aydın, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Şeyda Ertekin ve Siemens Türkiye Dijital Fabrikalar Genel Müdürü Kerim Oal konuşmacı olarak katıldı.