Yiyecek içecek sektörü, özellikle hijyenin “bir numaralı gündem” olduğu pandemi döneminde tüm dikkatleri üzerinde topluyor.  Sektörün öncü markaları da hem insan hatalarından bağımsız hem de hijyenik imalat adına, Endüstri 4.0 vizyonunun da gerektirdiği gibi temassız üretime odaklanmış durumdalar. Yapacakları her yatırımın merkezine, robotlu, emniyetli, kalite odaklı entegre sistemlerini alıyorlar. 

Kapak konumuz kapsamında ziyaret ettiğimiz, 800’den fazla ürün çeşidi bulunan ve 13 ülkeye çikolata ihracatı gerçekleştiren BOLÇİ Bolu Çikolata, müşterilerine el değmeden bir ürün sunarak üretim kalitesini artırmak, işçilik maliyetlerini düşürerek üretim hatalarını minimize etmek ve üretimde standardı yakalamak amacıyla Omron’un 3 adet Quattro robotunun kullanıldığı bir proje devreye aldı.

Üretim hattının paketleme bölümünde dijital dönüşüm çerçevesinde hayata geçirilen; görsel denetim, emniyet ve robotik sistemlerinin entegre çalıştığı proje ile üretim kapasitesinde yüzde 40’lık artış, işgücünden de yüzde 20’lik tasarruf sağlandı. 

“Bu yatırımı Endüstri 4.0’a geçiş hedeflerimiz doğrultusunda önemli bir adım olarak düşünüyoruz” diyen BOLÇİ Çikolata Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Deniz Aksoy başta olmak üzere projenin kahramanları Omron Bölge Satış Müdürü Emine Eroğlu ve İnnovas Genel Müdürü Kadir Peker’in de katılımıyla BOLÇİ’deki yeni yatırımın detaylarını konuştuk. 

Dosya çalışmamızda ise Dijital Dönüşüm odağında derlediğimiz sektörden görüşleri inceleyebilirsiniz. 

***
Evet; pandemi sürecinde normalleşmeyi “kontrolsüz” yapmanın bedelini yine çocuklar ve yaşlılar ödüyor aslında... Kendi başına gelmeyen hiçbir vakayı umursamayan, kendinden başka kimseyi düşünmeyen bir kesim var ki, yasaklara rağmen maskeyi sadece koluna takan, sosyal mesafeden bihaber bu kişiler nedeniyle endüstri ve ticari hayat ne yazık ki tam anlamıyla normale dönemiyor.  Hedefler hep ileri tarihlere öteleniyor. 

Aslında üretim çarklarının dönmesi adına alınan kararları kesinlikle “pandemi bitti” şeklinde algılamamalıyız. Aksi halde biz böyle davrandıkça, bugünleri de arar hale gelebiliriz.