Çevre dostu elektrikli araçların sayısı arttıkça, şarj istasyonları da günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geliyor. Bu artışla birlikte farklı şarj istasyonu modelleri de hızla yaygınlaşıyor. Halka açık şarj istasyonları, site içi şarj noktaları ve bireysel şarj çözümleri olarak adlandırılan bu sistemler, hem fiyatlandırma hem de kullanım koşulları açısından önemli farklılıklar gösteriyor. Bu nedenle elektrikli araç kullanıcılarının ihtiyaçlarına ve bütçelerine en uygun seçeneği belirlemeden önce tüm alternatifleri iyi analiz etmeleri büyük önem taşıyor.

Elaris Genel Koordinato Ru Volkan Demir 104001962

Elaris Genel Koordinatörü Volkan Demir, elektrikli araç kullanıcılarının şarj seçeneklerini değerlendirirken; fiyat, erişim kolaylığı, kullanım koşulları ve hizmet kalitesi gibi önemli farkları göz önünde bulundurmalarını öneriyor.

HALKA AÇIK ŞARJ İSTASYONLARINDA YAYGINLIK AVANTAJKEN FİYAT DEZAVANTAJ

Elin Enerji’nin Gücü Global Ligde
Elin Enerji’nin Gücü Global Ligde
İçeriği Görüntüle

“AVM’ler, otoparklar, akaryakıt istasyonları ve yol kenarlarında yaygın olarak konumlandırılan halka açık şarj istasyonlarına erişim kolaydır.” diyen Demir, “Fakat bu yaygınlık, fiyat anlamında bazı dezavantajlar yaratıyor. Halka açık şarj istasyonlarında ortalama fiyat, kWh başına yaklaşık 10-12 TL seviyesinde oluyor. Fiyatın içerisinde; altyapı, bakım ve hizmet maliyetleri de ekleniyor. Bu nedenle kullanıcılar, yalnızca şarj hizmeti için değil, operatörün sunduğu altyapı hizmetleri için de ödeme yapıyor.” ifadelerini kullandı.

SİTE İÇİ ŞARJ İSTASYONLARINDA MAKUL MALİYET

Sitelerde ve konutlarda yer alan şarj istasyonlarında ise kWh başına fiyat ortalama 9 TL seviyesinde olduğunu söyleyen Demir, “Altyapı giderleri değişmese de enerji maliyetindeki farklılık nedeniyle daha makul fiyatlarla şarj imkanı sunuluyor.

Bireysel şarj istasyonları ise uzun vadede en ekonomik seçenek olarak öne çıkıyor. Ev veya iş yerlerine kurulan bu sistemler sayesinde kullanıcılar, konut elektriği tarifesi üzerinden araçlarını şarj edebiliyor. Türkiye’de konut elektriği tarifesi göz önüne alındığında, kWh başına 3 TL ila 5 TL maliyetle elektrikli araç şarj etmek mümkün oluyor. Bu da uzun vadede kullanıcılara ciddi bir tasarruf sağlıyor. Üstelik bireysel istasyonlar “tak-çalıştır” mantığıyla çalıştığı için herhangi bir uygulama veya ekstra üyelik de gerektirmiyor. Şarj işlemi, cihazın kendi uygulaması veya direkt bağlantı ile yapılabiliyor.” şeklinde konuştu.

İHTİYACA GÖRE DOĞRU ŞARJ SEÇİMİ

Elektrikli araç kullanıcılarının şarj ihtiyaçlarının kişisel tercihlerine, yaşam tarzlarına ve bütçelerine göre değişiklik gösterdiğini belirten Demir, “Elaris olarak, bu noktada elektrikli araç kullanıcılarına; cihaz tedariği, yatırım seçeneği, kurulum hizmetleri ve uygun fiyat politikalarıyla kapsamlı çözümler sunuyoruz.” dedi.