Bu yıl “Geleceğin Parçası Ol” sloganıyla imalat sanayinin önde gelen isimlerini 14 – 17 Mart tarihlerinde Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde bir araya getiren WIN EURASIA, 20 farklı ülkeden 1400 katılımcıyı ve 22 ülkeden 77.403 ziyaretçiyi ağırladı. Başta yabancı yatırımcılar olmak üzere pek çok ismi buluşturan organizasyon, aynı zamanda milyon avro değerinde yeni iş birliği anlaşmalarına da sahne oldu. 

DİKKAT ÇEKİCİ AÇILIŞ 

İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi, mart ayında “Sanayide Dijital Dönüşüm” teması altında bir organizasyona sahne oldu. Organizasyonun açılışını T.C Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır gerçekleştirdi. Fuarın açılışında konuşan gerçekleştiren Kacır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak çalışmalarını milli teknoloji hamlesi başlığıyla sürdürdüklerini dile getirirken konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Türkiye için önem arz eden ürünlerin milli ve yerli olarak geliştirilmesi, ülkemizin rekabetteki üstünlüklerinin artmasını sağlıyor. Bizler, bu üstünlüklerimizin belirlenmesini, yerli üretimin gerçekleşmesini hedefliyoruz. Genç nüfusumuz bizim en büyük değerimizdir. Yakaladığımız büyüme ortalamaları çevre ülkelerin ve Avrupa ülkelerinin çok üzerinde. 10 yıl içerisinde Türkiye’nin çok daha büyük adımlar atacağını biliyoruz. Hep birlikte başarı hikayelerimizin sayılarını çoğaltacağız. Ve bütün bunları yaparken elbette dünyaya kapalı bir ülke olarak değil, dünyaya açık, küresel şirketlerin hedeflerini ülkemizin hedefleriyle buluşturduğumuz projeler yürüten bir ülke olarak yapacağız. Biz dünyaya açık bir ülkeyiz ve özellikle son 40 yıldır dünyaya açılma sürecinde yine kendi başarı hikayemizi yazdık.”

BİRÇOK YENİLİĞE SAHNE OLDU

Bu sene 26’ncı yaşını kutlayan WIN Eurasia, bu sene birçok yeniliği bir araya getirdi. Sac işleme, metal şekillendirme gibi alanlarda yeni teknolojiler tanıtılırken, otomasyon hizmetleri, elektrik ve elektronik ekipmanları; hidrolik ve pnömatik hizmetleri, tesis içi lojistiği gibi konularda ele alındı. Tüm bu konular ise geleceğin fabrikaları için ihtiyaç duyulan eko-sistem Sanayiide dijitalleşme konsepti ile “WIN EURASIA” çatısı altında toplandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Hannover Fairs Turkey Fuarcılık Genel Müdürü Alexander Kühnel; “Fuarın hazırlık aşamasında yerli firmaların daha fazla ihracat gerçekleştirmesine yönelik çalışmalar hazırladık. Bu amacımıza yönelik olarak yaptığımız çalışmaların olumlu sonuçlarını ise dört günlük süre içerisinde gördük ve markalarımızla birlikte yaşadık. Avrupa, kuşkusuz Türkiye’nin ihracatında önemli bir yer oluşturan önemli bir nokta. Ancak Orta Doğu, Kuzey Amerika, Güney Afrika gibi ülkelerin temsilcileriyle yerli üreticileri aynı masada bir araya getirdik. Yeni anlaşmaların meyvesini ise önümüzdeki dönemlerde toplayacaklarına inanıyoruz.” dedi. Kühnel ayrıca, ziyaretçilerin ve katılımcıların fuar süresince duyduğu memnuniyeti dile getirmelerinden dolayı mutlu olduklarını belirtirken WIN EURASIA 2019 mobil uygulamasının B2B alanında indirilen mobil uygulamalar arasında birinci sırada yer almasının önemli bir başarı hikayesi oluşturduğuna dikkat çekti. 

YENİ İŞ BİRLİKLERİNE İMZA ATILDI  

WIN EURASIA, ‘Yurtdışı Alım Heyeti Programları’ çerçevesinde 30’u aşkın sektör profesyoneli delegasyon gruplarına ev sahipliği yaptı. Kırgızistan, Fransa, Belarus, Fas, İspanya, İtalya, Rusya, Kazakistan, Sırbistan, Slovenya, Ukrayna, Tacikistan, Tunus, Lübnan ve Cezayir başta olmak üzere önemli alıcı grupları, 1000’in üzerinde Türkiye ihracatçısıyla görüşerek yeni anlaşmalara imza attı. MİB, MAİB, MAKFED, İSDER, ENOSAD, AKDER, ETMD, ROBODER, VDMA ve ZVEI gibi sektörün önde gelen kurum ve kuruluşlarının iş birliğiyle düzenlenen fuara yurt genelinden birçok firma yoğun katılım gösterdi. Sanayi ve Ticaret Odaları, Meslek Odaları ve Federasyon kurumlarıyla iş birliği sonucunda, Türkiye genelinden 41 ilden 120 otobüsle hareket eden Anadolu delegasyonu grupları ise fuarı ziyaret ederek potansiyel alıcılarıyla tanışma fırsatı buldu.

ODAK NOKTASI SANAYİDE DİJİTALLEŞME OLDU

Uluslararası firmaların robot, otomasyon teknolojisi, IT çözümleri ve yazılımların yanı sıra network platformlarını de sergilediği fuar, 360 derece imalat sanayinin tüm bileşenlerini İstanbul’da buluşturdu. Fuar ziyaretçileri otomasyon, dijitalleşme, nesnelerin interneti ve arttırılmış gerçeklik gibi teknolojik gelişmeleri yakından deneyimleme fırsatı buldu. TİM ve ENOSAD iş birliği ile Türkiye sanayisini daha ileriye taşıma, teknolojisini etkin kullanma, katma değeri yüksek ürünler yaratılmasına katkı sağlama amacı ve misyonuyla fuara eş zamanlı olarak forum ve konferanslar da düzenlendi. Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği Başkanı Dr. Hüseyin Halıcı, Makine İmalatçıları Birliği Başkanı Ahmet Özkaynak, Siemens Türkiye Dijitalizasyon ve Endüstri 4.0 Pazarlama Müdürü Derya İren ve Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş’ın aralarında bulunduğu birçok uzman isim yaptığı sunumlarla Türkiye sanayisinin geleceğine ışık tuttu. 

SANAYİYE DEĞER KATAN PROJELERE ÖDÜL 

WIN EURASIA bünyesinde ENOSAD işbirliği ile bu yıl ilk kez düzenlenen “WINOVATION” yarışmasında dereceye giren projeler ödüllendirildi. Ürün, hizmet, tasarım, teknoloji, teknik altyapı, çözüm, iş modeli, organizasyon ve sosyal çevre gibi konu başlıkları altında teknik inovasyon ağırlıklı, özgün projeler üreterek dereceye giren markalara fuar kapsamında düzenlenen törenle ödülleri taktim edildi. Yarışma kapsamında, geliştirdiği Yapay Zeka ile Kestirimci Yönetim projesiyle Doruk Otomasyon ve Yazılım A.Ş.1.lik ödülünün sahibi olurken, Şantiye İzleme ve Güvenlik Çözümü projesiyle Okyanus Teknoloji firması 2.lik ödülünün sahibi oldu. Yarışmada 3.lük ödülü ise iki ayrı projeye birden verildi. HKSM IOT servis projesiyle Hareket Kontrol Servis Merkezi ve Yenilikçi Karekod Yazma projesiyle Dedem Elektrik Taah. Otomasyon firması 3.lük ödülüne layık görüldü.