Türkiye’nin enerji politikalarının temel hedeflerinden biri olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Enervis Genel Müdürü Osman Kipoğlu, bu amaca ulaşabilmek için enerji verimliliğinin artırılması ve enerji yoğunluğunda düzenli bir düşme eğiliminin yakalanması gerektiğini ifade ediyor. Enerji Verimliliği Haftası kapsamında sektörde enerji verimliliği için alınabilecek önlemleri anlatan Kipoğlu, sanayide yüzde 35 civarında olan enerji tüketiminin verimlilik çalışmaları ile yüzde 20 oranına düşürülebileceğini belirtiyor. Kipoğlu konuşmasına şu sözlerle devam ediyor: “Sanayi kuruluşlarının aldığı son derece basit önlemler dahi ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltmaya katkı sağlarken gelecek nesillere yaşanılabilir bir dünya bırakmamıza yardımcı oluyor. Yüksek enerji tüketimini, kaynakların azalmasına neden olduğu gibi, işletmelerinde maliyetlerini artırıyor. Türkiye’de elektrik tüketiminin yüzde 40’lık payını, doğal gaz tüketiminin ise yüzde 26’lık kısmını sanayi oluşturuyor. Yapılabilecek enerji verimliliği artırıcı faaliyetler ile hem işverenlerin maliyetleri hem de enerji ithalatı önemli oranlarda düşürüyor. Temiz üretim stratejisi ile birlikte ham madde ve enerjiyi daha az kullanmak, ekolojik faydalar sağlamanın yanı sıra rekabet gücünü de artırıyor”
 

“İŞLETMELERİN HARİTASI ÇIKARILMASI GEREKİYOR”

İşletmelerde yapılabilecek enerji etüdü ile işletmenin A’dan Z’ye enerji haritası çıkarılmalı, enerjinin yoğun kullanıldığı alanlar detaylı olarak incelenmeli ve enerji verimliliği potansiyeli bulunan projeler ortaya çıkarılmalıdır. Bu alandaki farkındalığın artırılması konusunda çalışmalarına devam ettiklerini belirten Kipoğlu,  “İşletmelerde yapılan bu incelemeler ile ortaya çıkan enerji verimliliğini arttıran projelerin uygulamasını yaparak işletmenin ve ülkenin ekonomisine önemli katkı sağlıyoruz. Enerji uzmanlarımız ile gerçekleştirilen detaylı analizler ve incelemeler ile enerjinin etkin kullanımı hakkında eğitimler vererek farkındalığın artırılması için çalışıyor ve hatalı kullanım alışkanlıkları ortaya çıkarıyoruz. Enerji verimliliğinin işletmenin tüm çalışanları tarafından benimsenmesi sağlanarak enerjinin etkin olarak kullanılması da en önemli adımlardan birisidir.” 
 

“SANAYİ İÇİN 634 PROJE GELİŞTİRDİK” 
 

Enervis olarak demir çelikten seramiğe, kağıttan gıdaya, tekstilden kimyaya kadar birçok sektör için özel verimlilik uygulamaları gerçekleştirdiklerini belirten Kipoğlu, bugüne kadar 634 proje geliştirdiklerine dikkat çekiyor. Projelerle ilgili detaylı bilgileri ise şu sözlerle tamamlıyor: “Bu projelerin hayata geçirilmesiyle yılda 130 milyon TL’lik tasarruf elde edildi. Endüstriyel işletmelerde enerji tasarruf potansiyelinin geri kazanılması için Enerji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen VAP (Verimlilik Arttırıcı Proje) %30’a varan hibe destekleri her yıl büyük ilgi görüyor. Biz de Enervis olarak VAP projelerinin hazırlanması ve onay süreçlerinde danışmanlık hizmeti veriyoruz ve bu tür destekleri çok önemsiyoruz. Bugüne kadar hazırlamış olduğumuz tüm VAP başvurularının tamamına destek alınmasını sağladık. Ayrıca VAP projelerinin uygulamasını da verimlilik garantili iş modelimizle anahtar teslim gerçekleştiriyoruz.”