Enerjinin dünyamızda şu an ve sonrasında vazgeçilmez olduğunu ve birçok gelişmenin yaşandığını söyleyerek konuşmasına başlayan Aksa HES Proje Mühendisi Evren Kırıkoğlu, “İklimsel değişikliklerinde hızlandığı bir dönemde enerjiye olan ihtiyacımız ile birlikte yaşadığımız dünyada ikliminin zarar görmeyeceği yenilenebilir enerji yatırımları artmaktadır. Güneş enerjisi için 2016 senesi, tarihinin en önemli yılı oldu. 2016 yılında Brüksel’de düzenlenen Güneş Enerjisi Zirvesi'nde yayınlanan rapor, 2016 yılında dünyada 76,1 GW’lık güneş enerjisinin kurulduğunu ve bu endüstrinin rekor yılı olan 2015'ten yüzde 49 oranında bir artış farkı gösterdiğini doğruladı.

"YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI ARTIYOR"

2018’de dünyada güneş enerjisi santrallerinde kurulu güç artışının 100 GW’ı geçeceği tahmin ediliyor. Dünyanın rüzgâr enerjisine 60 bin MW daha ekleneceği ve toplam kapasitenin 546 bin 790 MW’ı aşacağı öngörülüyor. Yine dünyada rüzgâr enerjisinde ilk beş arasında yer alan Çin, ABD, Almanya, Hindistan ve İspanya gibi ülkelerin toplam kurulu gücünün 487 bin MW’tan 2021 yılında 800 bin MW’a ulaştıracağı tahmin ediliyor. Diğer bir ifadeyle 2020 yılına gelindiğinde dünyada tüketilen enerjinin dörtte birinin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması bekleniyor.

"AFRİKA ÜLKELERİNE YATIRIMLAR SÖZ KONUSU"

Aksa Enerji’nin 2018 gündemiyle ilgili bilgiler veren Kırıkoğlu, “Hidrolik Enerji için Türkiye’de özelleştirme kapsamında olan birçok HES’in özel teşebbüs işletmesine geçecek ve rehabilitasyon süreci ile daha verimli HES süreci başlayacak ve çalışmalar bu yıl içinde hızlanacak. Türkiye sınırları içindeki verimi düşük fuel-oil santrallerinin sahra altı Afrika ülkelerine taşınması ile Gana, Mali, Madagaskar yatırımları sonrası diğer Afrika ülkelerine yatırımların yapılması söz konusu. Afrika dışında, Asya'da da Endonezya ile ilgilenip, özellikle Endonezya kurulu gücüne 35 bin MW’lık bir kapasite eklemeyi planladığından orada gaz santrali kurmak için çalışmalar yapılmaktadır. Şirket bünyesinde üretim yapan 147 MW kapasiteli Şanlıurfa ve 115 MW kapasiteli Manisa ile lisansı iptal edilen Van doğalgaz santrallerini taşıma yöntemiyle yurt dışında çalıştırılması planlanmaktadır.” dedi.