Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmaya devam ediyor. Aynı şekilde termik santrallerde yerli kömür kullanılmasına yönelik çalışmalara hız veriliyor. Yerli Kömür Kullanımı Niyet Protokolü’nün imzalandığı törende, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, KÖMÜRDER Başkanı Muzaffer Polat ve TERSANED Başkanı Ahmet Eren bir araya geldi.

“23 MİLYON KÖMÜR İTHAL EDİYORUZ”

Termik Santrallerde ithal kömür yerine yerli kömür kullanılmasına yönelik çalışmalara hız veren Türkiye, santrallerde kullanılmak üzere ithal edilen 23 milyon ton kömürün azalmasını hedefliyor.  Yerli Kömür Kullanımı Niyet Protokolü imza töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, imzalanacak protokolle ithal kömürün yüzde 10’luk bölümünün yerli kömürle ikame etmek istediklerini belirtti. Bu rakamın artarak devam edeceğine dikkat çeken Dönmez, hedeflere ulaşıldığı taktirde 414 milyon doların ülke içinde kalacağını ve cari açığın azalacağını ifade etti. Milli Enerji ve Maden politikası çerçevesine hatırı sayılır adımlar attıklarını ifade eden Dönmez, Türkiye’nin enerjide dışa bağımsız hale gelmesine önem gösterdiklerini ve tüm çalışmaları bu yönde attıklarını söyledi. Dönmez, gerçekleştirdikleri çalışmaları şu sözlerle özetledi: “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak nükleer enerjiden yenilenebilir enerji kaynaklarını verimli kullanmaya kadar enerjiyle ilgili birçok projeyi hayata geçiriyoruz. Özellikle hidrokarbon aramacılığı, madencilik gibi alanlarda birçok proje birbirini izliyor. Gerçekleştirdiğimiz projeler, yurt dışında da ses getiriyor.”

“YIL SONUNDA 100 MİLYON TON KÖMÜR HEDEFİNE ULAŞACAĞIZ”

Türkiye’deki kömür üretimi konusuyla ilgili bilgiler veren Dönmez, 2016 yılında 82 milyon ton kömür üretimi olduğunu ve 2018 yılında bu rakamın 100 milyon tona ulaştığını söyledi. Rezerv ve üretim artışı için Maden Bölgesi uygulamasının hayata geçtiğini ifade eden Dönmez, bu bölge sayesinde yatırımcıların daha geniş bir alanda faaliyet gösterebileceğini, karlılıklarının artacağını, rezervlerini daha etkin kullanacaklarını dile getirdi. Dönmez bu alanda yaşanan gelişmeleri şu sözlerle değerlendirdi: “2017 yılında kurulan Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu’nun ve CRIRSCO’ya olan üyeliğimizi tamamlandı. Bu gelişme sayesinde maden sahalarımızda gerçekleştirdiğimiz arama, işletme, sondaj, analiz, test gibi tüm çalışmalar UMREK kodu ile raporlanacak. Hedefimiz; Türkiye’nin hammadde üretip satan bir ülke değil, dünya pazarına fayda sağlayan ülkelerden biri olmak.” dedi.

“DİJİTAL VE TEKNOLOJİK GELİŞMELERE ÖNCÜLÜK EDİYORUZ”

Türkiye’de üretimin her geçen gün artması nedeniyle enerjiye duyulan ihtiyacın yükseldiğini sözlerine ekleyen Dönmez, bu ihtiyacı yerli kaynaklardan elde etmemiz gerektiğini ifade etti. Üretime yatırım yaparken enerji teknolojilerini ihmal etmediklerini vurgulayan Dönmez, dijital ve teknolojik değişime öncülük ettiklerini söyledi ve konuşmasını şöyle tamamladı: “Ham maddeden uç ürüne kadar tüm üretim süreçlerini yerli kaynaklar ve yerli imkanlarla sağlayarak bu alanda yeni bir başarı hikayesi yazacağız." değerlendirmesinde bulundu.