Kentleşme, dijitalleşme ve sanayileşme olmak üzere enerji talebinin üç megatrend altında artmaya devam edeceğini söyleyerek konuşmasına başlayan EYODER Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Karamık, her trendi tek tek açıklıyor. Kentleşme hakkında bilgi veren Karamık, yüzyılımızın en büyük olayı olduğunu ve 2050 yılına kadar şehirlere 2,5 milyar daha insana ev sahipliği yapacağını belirtiyor. Bu durumdan dolayı da önümüzdeki 30 yıl içerisinde insanlığın başından bu yana inşa edilen kadar şehir inşa edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Yaşanabilir şehirler yaratabilmek içinde enerji sorununu çözmek gerektiğini söylüyor. 

İKİNCİ MEGATREND DİJİTALLEŞME 

İkinci megatrendin dijitalleşme olduğunu belirten Karamık, sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Önümüzdeki 5 yıl içerisinde 50 milyar nesnenin birbirleriyle konuşabileceğini bu da daha fazla trafik, veri, depolama ve dolayısıyla elektrik tüketimi olacağını gösteriyor.”  

ÜÇÜNCÜ ADIM SANAYİLEŞME 

Karamık, enerji denklemini zorlayan üçüncü megatrendin sanayileşme olduğunu söyleterek dünya enerjisinin yüzde 30’undan fazlasını tükettiğini ve bu oranın 35 yıl içerisinde yüzde 50 artacağını belirtiyor. Hep birlikte çözülmesi gereken sorunlar olduğuna dikkat çeken Karamık, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bugün, dünya nüfusunun %30'unun, yani yaklaşık 2 Milyar insanın güvenilir enerjiye erişimi yok. Biz enerjiye erişimin temel bir insan hakkı olduğunu düşünüyoruz ve bu durum global toplumun ilgilenmesi gereken, zorlayıcı bir durum. Önümüzdeki 40 yıl içinde enerji tüketimi yüzde 50 artacak demiştik. Aynı zamanda, eğer küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutmak ve sürdürülebilir bir gelecek vaadetmek istiyorsak emisyonlarımızı yarı yarıya azaltmamız ve şehirlerde kirliliği katlanılabilir seviyelerde tutmamız gerekiyor.” diyor. 

“ENERJİ YÖNETME KÜLTÜRÜNE GEÇMELİYİZ”

Günümüzde teknolojinin geliştiğini ve gelişen bu teknolojilerle çözüm üretebileceğini söyleyen Karamık, amacımıza ulaşabilmemiz için enerji yönetme kültürüne geçmemiz gerektiğini ifade ediyor. Temiz enerji üretmenin en kolay ve ucuz yolunun enerjiyi daha akıllıca kullanarak yapabileceğimi belirten Karamık, “Endüstrideki enerji verimliliği potansiyelinin %58'ine, altyapı sektöründeki verimlilik potansiyelinin %79’una ve binalardaki potansiyelin %82’sine hiç dokunulmamış durumda. Eğer enerji verimliliğindeki bu potansiyeli hayata geçirebilirsek amacımıza ulaşabiliriz.”