Türkiye’de ilk yerli üretici olduğumuz kojenerasyon ve trijenerasyon sistemlerinin sektörümüzün geleceğinde önemli bir yeri var. Avrupa’da çok yaygın olan bu sistemlerin Türkiye’de ise son yıllarda kullanım alanını genişlettiği görülüyor. Sanayinin yanı sıra toplu konut, sağlık ve eğitim sektörleri gibi geniş bir alanda büyüme potansiyeline sahip.

KOJENERASYON İLE TRİJENERASYON ARASINDA FARK

Enerjinin verimli kullanılmasını sağlayan yeni nesil kojenerasyon ve trijenerasyon sistemleri elektrik şebekesinden bağımsız olarak enerjinin tüketildiği yerde üretilmesi ve fazla enerjinin ısıtma ya da soğutma amaçlı kullanılması esasına dayanıyor. Kojenerasyonda sadece ısıtma sağlanırken, soğutma özelliğinin de eklenmesi halinde trijenerasyon sistemi ortaya çıkar.

Yüksek verimlilik sağlayan kojenerasyon ve trijenerasyon sistemleri hem ekonomik hem de çevreci bir çözüm olmasıyla da tercih ediliyor. Sistem bir yandan enerji maliyetlerini azaltırken diğer yandan karbon ayak izini düşürüyor. Ayrıca enerji üretiminde iletim hatlarından kaynaklanan ve enerji kalitesini düşüren sorunlar da ortadan kalkmış oluyor.

Kojenerasyon ve trijenerasyon sistemleri ile; analizleri, projelendirilmesi ve kurulumunun doğru yapılması halinde yüzde 90’a varan enerji verimliliği sağlanabiliyor. Üstelik yatırım maliyetini 2 ila 4 yıl arasında amorti ederek büyük bir avantaj yaratıyor. Uzman ve deneyimli ekibimizle müşterilerimizin ihtiyaçlarına uygun kojenerasyon ve trijenerasyon sistemleri tasarlıyoruz. Bu alanda Türkiye ve yurtdışında global markalarla rekabet halindeyiz.

Kojenerasyon ve trijenerasyon teknolojisi üzerindeki çalışmalarımıza 2005 yılında başladık. Bu süreçte, ilk kojenerasyon projesini kendi fabrikamızda kurarak uygulamaya koyduk, sistem halen sorunsuz işliyor. 2011 yılında artık hazır olduğumuza inanarak kojenerasyon ve trijenerasyon sistemlerimizi pazara sunduk. Bugüne kadar sanayi tesislerinden hastanelere kadar pek çok projede bu sistemleri başarıyla uyguladık.

Ömürlük bir yatırım olan kojenerasyon sistemlerini seçerken sektöründe uzmanlaşmış, referansları güçlü ve satış sonrası hizmetleri gelişmiş firmaları tercih etmek gerekiyor. Seçilecek sistemler mutlaka TSE, CE, ISO sertifikalarını taşımalı, sertifikasız bir ürün asla satın alınmamalı. Yedek parçaların kolay tedarik edilip hızla değiştirilebilmesi de dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alıyor.

Keşif, ihtiyaç analizi, fizibilite çalışması ve enerji optimizasyonu gibi aşamaların doğru planlanması sistemin maksimum performans ile çalışması bakımından büyük önem taşıyor. Tüm bunları doğru yapabilmek için alanında uzman ve deneyimli bir ekibinizin olması gerekir, biz hem sahip olduğumuz teknoloji ve bilgi birikimine hem de ekibimize çok güveniyoruz.

Kaliteli ve ucuz elektrik üretimine imkân sağlayan kojenerasyon ve trijenerasyon sistemleri daha çok endüstriyel tesislerde tercih edilse de hastaneler, oteller, alışveriş merkezleri, konutlar ve okullar için de çok iyi bir alternatif. Özellikle kesintisiz ve güvenilir enerjinin hayati öneme sahip olduğu hastanelerde bu sistemler giderek yaygınlaşıyor. Türkiye’de 250 yatak kapasitesinin üzerindeki kamu hastanelerinde kojenerasyon zorunlu. Bu konuda yapılan yasal düzenleme son iki yılda kojenerasyon ve trijenerasyon sektörünü hareketlendirdi. Ancak asıl ivmeyi önümüzdeki yıllarda kazanacağını öngörüyoruz.

Teksan Kojenerasyon 

TRİJENERASYON İLE MALİYETLER AZALIYOR

Kojenerasyon ve trijenerasyon sistemlerimizin başarı ile çalıştığı pek çok referansımız bulunuyor. ASKİ Tatlar Köyü atık su arıtma tesisi bunlardan biri. ASKİ projesi kapsamında 3x1 MW gücünde biyogazlı kojenerasyon sisteminin kurulumunu gerçekleştirdik. Arıtma sırasında ortaya çıkan biyogazdan ürettiğimiz elektrik ile tesisin enerji ihtiyacını karşılıyoruz. Proje yerli ürün kullanılması ile ilk olma özelliğine sahip.

Türkiye’deki devlet hastanelerinin büyük bir bölümünde Teksan Jeneratör markalı trijenerasyon sistemleri tercih ediliyor. Edirne Devlet Hastanesi bu kapsamda devreye alınan ilk hastane olarak dikkat çekiyor. Yine; 53.240 m2’lik alana kurulu; 13 ameliyathane, 80 poliklinik, 53 yoğun bakım ünitesi, 400 yatak kapasitesinden oluşan Tuzla Devlet Hastanesi’nin enerjisini trijenerasyon sistemlerimiz ile karşılıyoruz. Bu proje için 2 adet 400 kWe’lik trijenerasyon sistemi kuruldu. Benzer şekilde, İzmir’in çevre ilçelerine hizmet veren ve çevrenin en büyük hastanelerinden biri olan Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesi’nde 800 kWe elektrik, 1026 kWe ısıtma ve 700 kWe soğutma gücüne sahip olan trijenerasyon sistemlerimiz ile ısıtma ve soğutma maliyetleri önemli ölçüde azaldı.