Önümüzdeki süreçte projeksiyonlarını ülkemizde sürdürülebilir kalkınmada önemli bir değer oluşturmayı amaçlayan hazırlanan SUOZ Enerji Grup, çok kısa bir zamanda yaptığı GES ve panel üretimine yönelik fabrika yatırımları, uluslararası şirketlerle firmalarla distribütörlük anlaşmaları, AR-GE çalışmaları ve bireysel kullanım için geliştirdiği Çatı Pili projesi ile firma olarak büyümesinin çok hızlı bir şekilde gerçekleşeceğini gösteriyor. Üretim teknolojilerini geliştirilme hedefi ile tam entegrasyon alanına yönelen SUOZ Enerji Grup, hücre teknolojisinin ülkemizde ilk kez üretimini yapan şirket olması nedeniyle de Tier-1 düzeyinde dünya çapında ilk onu gözüne kestirdi. Firma, coğrafi koşulları sebebiyle yüksek ışıma değerlerini barındıran ülkemizde, güneş enerjisine ait bütün alanlarda yapacağı ek yatırımlarla birlikte 2020 senesinde 350 milyon dolar ciro hedefliyor.

KALKINMANIN YOLU GÜNEŞ ENERJİSİNDEN GEÇİYOR

Berk Uçuran Çiller ve Mert Uçuran Çiller’in kurucusu olduğu SUOZ Enerji Grup, 2017 senesinde kuruldu. Yola çıkma amaçlarını ise ülkemizin büyüme ve kalkınmasında mühim bir etken olan yenilenebilir enerji alanında hem yenilikçi hem çevreci faaliyet göstermek olarak açıklıyor. Fosil yakıtlara karşı ekolojik ve ekonomik olarak üstünlük sağlayan güneş enerjisi yatırımları ile atılım gösteren SUOZ Enerji Grup CEO’su Berk Uçuran Çiller, yenilenebilir enerji yatırımlarının enerji alanında dışa bağımlılığı azaltıp cari açığı kapatma konusunda da önemli bir etmen olduğunu düşünüyor.

Ülkemizde büyümenin en önemli adımını güneş enerjisinde gören ve yatırımlarını bu yönde yapan firma, kısa bir sürede tesis yatırımlarından GES projelerine kadar her alanında sektörün öncü lider ismi olmayı amaçlıyor. SUOZ Enerji Grup CEO’su Berk Uçuran Çiller, konuyu şu sözlerle değerlendiriyor: ‘’Yenilenebilir enerjiyi Türkiye ekonomisinde çok önemli bir konumda görüyoruz. Güneş enerjisi sektörü için çok doğru bir yatırım merkezi olan Türkiye’yi bu alanda yapacağımız çalışmalarla güneş enerjisinden maksimum faydalanan ülkeler arasında en üst noktalara taşımayı hedefliyoruz. Bu vizyonu ortaya koyarak ciddi emek veren ve önemli bir yol haritası oluşturan abim Mert Uçuran Çiller ile Türkiye’nin güneş enerjisi alanında sektörün gelişimini sağlayan en büyük yatırımcısı ve üreticisi olacağız. Tüm gelecek projeksiyonlarımızı bu alanda üretim, istihdam ve ihracat gücünü artırmaya yönelik planladık ve potansiyelimizi maksimumda kullanarak doğa dostu enerji üretiminde Türkiye’yi hak ettiği konuma ulaştıracağımıza inanıyorum. Sürdürülebilir enerjiye erişimi,

çağımızın en önemli ve geliştirilmesi gereken alanlarından biri olarak görüyoruz. Küresel enerji talebinin büyük oranda artacağından yola çıkarak, yenilenebilir enerji kaynaklarının ve elektrik enerjisi üretimindeki payının da artacağını ön görüyoruz.’’

TÜRKİYE AVRUPA'NIN EN BÜYÜK ÜÇÜNCÜ PAZARI

Türkiye'ye göre oldukça fazla bulunsa da ortalama 110 günlük bir güneşlenme süresi mevcuttur. İsabetli projelerle birlikte uygun yatırımlar yapıladığında, güneş enerjisi sektöründe performansı yüksek verimli alan elde edilmiş olur. Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlasına (GEPA)'nın verilerine göre ülkemiz senede on ay süresince ülke yüzölçümünün %63’ünde senelik toplam 2737 saat (günlük toplam 7,5 saat) ve 1527 kWh/m2/gün güneş ışını alıyor. Güneş enerjisine dayalı elektrik üretim kapasitesinin 2017 sonunda 3200 MW’a ulaştığı Türkiye, küresel çerçevede ilk 10’da yer bulmuştur. Bunun yanı sıra gerçekleşen kurulu güç artışında Almanya ve İngiltere’den sonra Avrupa’nın en büyük üçüncü pazarı olarak Türkiye kendini geliştirmiştir. SUOZ Enerji Grup COO’su Muzaffer Erdal Kılıç, konu ile ilgili olarak, ''Saniyede dünyamıza gelen güneş enerjisinin ülkemizin bir yıllık enerji üretiminin 1700 katı olduğu düşünüldüğünde, bu alanda yapabileceklerimizin daha çok başındayız. Türkiye’den yüzde 60 oranında daha az güneş ışını almasına rağmen, 46 kat daha fazla güneş enerjisi elde edebilen Almanya’dan neden geride olduğumuzu doğru okuyarak, doğru hamlelerle sektörü geliştiren marka olacağız.” dedi.

HEDEF, BİR MİLYON CİRO

Sene sonunda %100'lük bir büyüme hedefi olan şirketin diğer planları arasında, ana büyümesinin yarısını yan sanayi yatırımları ve üretimlerinde, % 20’sini panel üretiminde, % 20’sini proje geliştirmede, % 10’unu ise çatı pazarında gerçekleştirmek yer alıyor. Belli alanlar için 10 yıllık bir projeksiyonda 400 milyon dolar değerinde yatırım ve güneş paneli üretiminde senelik 1000 MW kapasiteye ulaşıp yurt dışı iştiraklerle birlikte 1 milyar dolar ciro hedeflerini anlatan SUOZ Enerji Grup COO’su Muzaffer Erdal Kılıç, sözlerine şöyle devam etti: ''Yunanistan’da ingot üretimi gerçekleştiren Piritium fabrikası ile hücre üretim teknolojisine sahip Silcio fabrikasını satın alarak ve hücre üretimi konusunda ileri teknolojiye sahip makineleri Türkiye’ye getirerek bir ilke imzamızı attık. Bu yatırımlar çerçevesinde Yunanistan’da kurduğumuz ZONS firması ve yeni hücre printing hattımız ile yapılacak üretimlerin verimliliğinin artması ve yeni teknolojilerin geliştirilmesi alanında çalışmalarımıza hız vererek katma değerli ürüne yönelik üretim gerçekleştiriyoruz. Panel üretiminde Türkiye’yi dışa bağımlı hale getiren hücre teknolojisini artık kendi bünyemizde üreterek önümüzdeki dönemde ihracatımızı çok ciddi düzeyde artıracağız. Kısa vadedeki hedefimiz Yunanistan’daki solar PV hücre üretim hattını Kocaeli fabrikamıza taşıyarak Türkiye’nin bu alandaki ilk fabrikasının kurulumunu gerçekleştirmek… Türkiye’de bireysel pazara yönelik geliştirdiğimiz Çatı Pili Projesi ile, enerji talebi hızla yükselen ülkemizde var olan ışıma potansiyelini kişisel kullanımın hizmetine sunarak, düşük yatırımlarla bedava elektrikten faydalanılmasına yönelik önemli atılımlar gerçekleştiriyoruz. ‘Kendi elektriğini kendin üret, kullanabildiğin kadarını kullan, fazlasını sat’ kurgusu ile geliştirdiğimiz Çatı Pili Projesi'nde kurulumdan know-how’a, finansmandan satış sonrası hizmetlere kadar kullanıcıya ciddi destekler veriyoruz. Tüm bu kapsamlı hizmetleri, tasarladığımız solar paketler ile kullanıcıya hazır halde sunuyoruz.”

PAZARDAKİ ORTAKLIK HEDEFİ NEDİR?

Eğer isabetli yatırım adımları atılırsa, ülkemizin neredeyse 87 milyar dolar olan fosil yakıta dayalı enerji ithalatı dış borcunun ortalama 10 senede sıfırlanabileceği tahmin ediliyor. SUOZ Enerji Grup da yerli ve yenilenebilir kaynak yatırımlarının Türkiye'ye katacağı ekonomik avantajların farkındalığı ile adımlarını atıyor. Toplam 20 milyon hane sayısı olan Türkiye'de, kuruluma uygun 400 milyon m2 çatı alanı ile 3400 MW kurulu güç elde ediliyor. Peki, bu ne demektir? Yani senede 2 milyon 300 bin hanenin elektrik gereksiniminin karşılanması anlamına geliyor. ''3400 MW yatırımın, 5 yılda yapılacağını varsayacak olursak, yılda 680 MW kurulum gerçekleşecektir. SUOZ Enerji Grup olarak yılda 204 MW ile 138 bin konuta PV sistemi kurulumu gerçekleştirerek bu pazarın yüzde 30’una hakim olmayı hedefliyoruz.” diyen Kılıç, sözlerini ise şu şekilde tamamladı: ''Kişisel kullanımda ayda 60 TL ödeyen bir elektrik abonesi, ayda 185 kwh, yılda ise 2220 kWh elektrik harcıyor. Lisanssız üretim başvurularına ve ihtiyaç fazlası enerji üretiminin değerlendirilmesine ilişkin yeni düzenleme ile birlikte, bireysel aboneler yaklaşık 4 bin ile 10 bin dolar yatırımla 10 kwh’a kadar kurulum gerçekleştirebilecek.’'

SUOZ ENERJİ GRUP'TAN TAM ENTEGRE ÜRETİM

SUOZ Enerji Grup; Huawei, Gintech ve Canadian Solar gibi uluslararası firmalarla iş birlikleri yaparak global segmentte duruşunu güçlendiriyor. Aynı zamanda güneş enerjisi piyasasında güçlü satın almalar yaparak ‘tam entegre üretim’ amacında devam ediyor. Yunanistan’daki ingot ve hücre üretim teknolojisine sahip Pritium ve Silicio fabrikalarını satın alıp ZONS markası ile üretime başlayacak olan SUOZ Enerji Grup, ilk seferde Yunanistan’da senelik 40 MW ingot üretimi ve 60 MW gofret kesimi yapacak. SUOZ da kısa süreli hedefinde, hücre teknolojisini ülkemize getiren ilk şirket olarak kapasite artışı sonrasında ihracatını güçlendirmek bulunuyor…

ÜLKENİN EN BÜYÜK PANO ÜRETİM FİRMASI

SUOZ Enerji Grup içerisinde bulunan panel üretim firması Mar Solar A.Ş., Kocaeli Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alıyor. 8000 m2 alanda kurulu olan bu fabrikada, ortalama 300 kişilik istihdam ile birlikte yüksek teknoloji panel üretimi yapılıyor. MarSUN marka yerli panel üretimi ile piyasanın en büyük tedarikçisi haline gelen Mar Solar, Tier-1 düzeyinde yer alan şirketlerle yapacağı OEM üretimle bu alanda yarattığı kalite/güven endeksini de en üste taşıyor. Mar Solar, 28 saniyede bir panel üretimi ile günlük ortalama 3050 adete ulaşan kurulumu sebebiyle 350 bin adet (90 MW) üretim gerçekleştirdi. Hedef ise 370 MW olan üretim kapasitesini 2019'da 600 MW’a çıkarmak.