Enerji sektöründe faaliyet göstermek amacıyla 2013 yılında kurulan MMS Merkez Mühendislik Enerji Sistemleri, Mardin’de devreye alınacak iki adet lisanssız GES projesinin kurulum hizmetlerini gerçekleştiriyor. Bugüne kadar 1000 MW’ın üzerine proje tasarımının ve onayının içerisinde bulunan şirket, sahada gerçekleştirdiği çalışmalarla verimli projeleri hayata geçirdi. 2019 yılında Şanlıurfa ve Bursa’da hayata geçecek iki adet projenin kurulum çalışmalarına devam eden MMS Enerji, ayrıca yeni dönemde Biyogaz Enerji Santrali için yatırım yapmayı planlıyor. MMS Enerji’nin projelerini anlatan Tacettin Yetkin, ayrıca yeni dönem hedefleri hakkında da bilgiler paylaşıyor.

YILDA 3.900.000 KWH ELEKTRİK ÜRETİM HEDEFİ

“Mardin Kızıltepe Derik Mevkii’nde kurulumunu gerçekleştirdiğimiz güneş enerji santrali projesi, Türkiye’nin ışınım ve radrasyon değerleri açısından verimli bir bölgede hayata geçti. Bu verimlilik yıllık enerji üretimi açısından oldukça fayda sağlamaktadır. Proje 2 adet lisanssız GES kapsamında tesisten oluşmakta olup toplam gücü 2,28 MWp’dir. 2 Projeden toplam yıllık üretmeyi planladığımız enerji miktarı 3900000 kWh’dır. Devlet alım garantisi kapsamında 0,133 USD/Kwh birim fiyat ile yıllık brüt gelirimiz 518 bin 700 dolar olacaktır. Proje başlamadan önce yaptığımız fizibilite çalışmalarında ciddi bir sapma yaşamadık. Firmamızın ciddi tecrübeleri ışığında GES projeleri gerek maliyet hesaplamaları gerekse kurulum aşamasında karşımıza ciddi sürprizler çıkartmıyor.  Mühendislik açısından zorlayan tarafları zeminin kayalık olmasından dolayı taşıyıcı sistemin kurulumu ve yer altından geçen kablo kanallarının açılması sırasında işimizin bir miktar yavaş gitmesine sebebiyet vermiştir. Diğer bir sıkıntı Enerji Nakil Hattı çekilirken bölgesel problemlerimizin olmasıydı. Ancak ikili görüşmeler ile hepsini çözdük.”

PROJE KENDİNİ SEKİZ SENEDE AMORTİ EDECEK

“MMS Enerji olarak 1000 MW’nin üzerinde proje tasarımı ve onayının içinde bulunduk. Bu güçle sahalarda başarılı kurulum çalışmaları yaptık. Proje ekibimiz oldukça tecrübelidir. Bundan dolayı ekibimiz projenin daha verimli hale gelmesi açısından en az kablo gidecek şekilde ve güneşten tam verimle faydalanabilmesi açısından en optimum yön ve açılarda tasarımlar yapmıştır. Ayrıca projede kullanılan malzemelerin seçiminde kaliteden asla taviz vermeden Alman ve Türk Menşeili ürünler kullanılmıştır. 2 Proje toplam 2 milyon dolara mal olmuştur. Proje banka kredili olup kredi ödemesini herhangi bir sorun yaşamadan yapacaktır. Kredi maliyetleri dahil projenin 7-8 senede kendini amorti etmesini bekliyoruz.”

“2019 YILINDA BİYOGAZ ENERJİ SANTRALİ PROJESİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”

2019 yılı planlarımız içinde yine GES yatırım ve kurulum planlarımız bulunmaktadır. Şu an devam eden Şanlıurfa’da 3 MW ve Bursa’da 0,75 MW projelerimiz bulunmaktadır. Bu projelerin yanı sıra anlaşma aşamasında olduğumuz birçok proje bulunmaktadır. GES projelerinin yanı sıra 2019 yılı içerisinde Biyogaz Enerji Santral yatırım hedeflerimizde bulunmaktadır.