Mimsan, geliştirdiği yerli teknoloji ile enerji üretimini beşe katlıyor ve şehir çöpünden 5 farklı yöntemle enerji elde eden dünyadaki ilk tesis niteliğini taşıyor. Santralde kısaca; yakma, termal gazlaştırma, biyogaz, çöp gaz ve atık yöntemlerinin hep kullanılırken en önemlisi de enerji üretimi maksimize ediliyor. Çöp Santralini yakından görmek ve tesisin çalışma prensibini öğrenmek için gerçekleştirdiğimiz Malatya ziyaretinde merak ettiklerimizi Mimsan Grup CEO’su Hacı Ahmet İlhan’dan dinledik. İlhan, devreye aldıkları santralin 5+1 niteliğiyle dünyada bir ilk olduğunu anlattı ve 18 MW kurulu gücüyle bölgenin enerji ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayacaklarını söyledi.

“HAYAL ETTİK VE BAŞARDIK”

Mim Enerji Çöpten Enerji Santrali’nde gerçekleşen toplantıyı açılış konuşmasıyla başlatan İlhan, her şeyin bir hayalle başladığını söyledi ve konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Bu heyecan, küçük bir hayalle başladı. Bu hayali, Malatya Belediyesi Çevre Şube Müdürlüğü personeli ile birlikte başlattık. Kurduğumuz hayallere önce kendimiz inandık, sonra ekiplerimizi inandırdık. Arkadaşlar bu projelerini Malatya Büyükşehir Belediyesine sundular ve oradaki yöneticileri ikna ettiler. Biz de firma yöneticilerini ikna ettik. Bu süreçte mutlu sona ulaştık.

“YAP – İŞLET DEVRET MODELİNİ HAYATA GEÇİRDİK”

İlhan, Mimsan Grup’un yap – işlet – devret modeliyle Malatya Belediyesi için devreye aldığı Çöpten Enerji Santrali’nin gelir modeliyle ilgili bilgi verdi. Verdiği bilgiye göre projenin biyogaz yöntemiyle elde edilen enerjinin satış gelirinden yüzde 17 pay ve termal yöntemle elde edilen enerjinin satış gelirinden yüzde 7 pay verme şartıyla hayata geçirildiğini söyledi.

“YILDA 170 BİN TON ÇÖP TOPLANACAK”

Çöplerin toplanması ve ayrıştırılması konusunda bilgiler veren İlhan, bu noktada taşınma altyapısının önemine dikkat çekti. Malatya Belediyesi’nin santrale taşınma altyapısı oluşturulmamış ilçelerin haricindeki tüm çöpleri bu bölgeye taşındığını söyleyen İlhan, çöplerin toplanmasından taşınmasına kadar tüm süreçten Büyükşehir Belediyesi’nin sorumlu olduğunun altını çizdi. Konuşmasına ise şu sözlerle devam etti: “Yasalar gereğince Büyükşehir Belediyesi, kendine ait sınırlarındaki her şeyden sorumludur. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi mezbahaların bile çöpünü toplamalıdır. 2019 yılında itibaren tüm Malatya’nın çöpleri taşınmaya başlayacak. Bu planlamaya göre Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından itibaren yılda 170 bin ton çöp toplanacak.”

“ÇÖPLERİN DEPOLANMASI VE AYRIŞTIRILMASI”

Çöplerin depolanması ve ayrıştırılması konusuyla ilgili bilgiler veren İlhan, vahşi depolanmış çöpün infilak riski taşıdığını ve bu riski minimize etmek için bazı önlemler aldıklarını söyledi. Oluşabilecek risklerin önüne geçmek için birkaç yıl önce ihale yapıldığını ifade eden İlhan, bu süreci şu sözlerle özetledi: “Çöpten Enerji Santrali projesinin hayata geçmesiyle birlikte, tesisin 22 kilometre uzağında düzenli depolama alanı hazırlandı. Vahşi depolama islahı ve elektrik üretilmesi ihalesini alarak bu bölgedeki vahşi depolanmış çöpün herhangi bir metan gazı tehlikesi oluşturmaması adına, gaz toplama kolektörü oluşturdu. Bu kolektörler marifetiyle gazlar toplanarak, gaz motorunda elektriğe dönüştürüldü. Bu faaliyet 6 yıldır devam ediyor. Bir yandan da eş zamanlı olarak entegre çöp tesisin ihalesi yapıldı. Bu aşamada; vahşi depolamanın islahın tehlikesiz hale getirilmesi, düzenli depolamanın yapılması ve tam bertaraf entegre projenin faaliyete geçirilmesi gibi hazırlıklar tamamlandı. Biz bu adımların üçüncü aşamasındayız. Çöplerimiz düzenli depolama alanına gitmeye başladı ama yaklaşık yüzde 30’u gidiyor, yüzde 70’i ise değerlendiriliyor. Bir kısmını geri dönüşüm de kazandırılıyor, bir kısmını saf organik atıkları biyogaz elde etmek için kullanıyoruz, üçüncüsü ise RDF dediğimiz atıktan türetilmiş yakıt dediğimiz yanabilir maddeden ayrıştırılıyor ve sonra da ayrıştırılamayan maddeler düzenli depolama alanına yönlendiriliyor.”

“BU PROJEDE 5 FARKLI YÖNTEM KULLANILDI”

Santralde 5 farklı yöntem kullanılarak enerji üretiminin gerçekleştiğini söyleyen İlhan, bu yöntemleri; yakma, termal gazlaştırma, biyogaz, çöp göz ve atık ısı kazanımı olarak sıraladı. Şehir çöpünün yakılarak enerji elde edilmesinin dünyada yaklaşık 100 yıldır kullanıldığını belirten İlhan, bu yöntemle enerji elde edilmesini ilk kez Malatya’da kurulan santralle başardıklarını dile getirdi. Bu yöntemin en eski ve en temiz seçeneklerden biri olduğunun altını çizen İlhan, zararlı madde salınımına sebebiyet vermemesi açısından önem arz ettiğine değindi.