Türkiye’nin 7 bölgesine ve 4 kıtada 30 ülkeye; üstün kalitesi, müşteriye özel butik ve entegre hizmet anlayışı ile 1993 yılından beri sektöründe faaliyet gösteren İdevit, enerji verimliliği konusunda da örnek projelere imza atıyor. Fabrikanın çatısına kurdukları güneş enerjisi santralini ve enerji tasarrufuna yönelik projelerini konuşmak amacıyla bir araya geldiğimiz İdevit Makina Mühendisi ve Enerji Yöneticisi Enes Kaçar, “Amacımız daha az enerji harcayarak daha kaliteli ürünler üretmektir” diyor.  

Üretim noktasında kullandığınız elektrik tüketiminden bahsedebilir misiniz?

İdevit olarak elektrikten daha ziyade doğalgaz kullanıyoruz. Çünkü seramik sektöründe ağırlıklı olarak tünel fırınlar tercih ediliyor, bu fırınlarda tüm gücünü doğalgazdan alıyor. Elektrik giderlerimize baktığımızda ise aylık 7000000-9000000 kwh/ay elektrik harcamaktayız. Elektrik tüketiminin yoğun olduğu departmanlar ise sırlama, dökümhane, çamurhane olarak öne çıkıyor. Sırlama departmanı elektrostatik ve robotik olmak üzere iki farklı bölümden oluşuyor ve en çok elektrik enerjisi robotların olduğu kısımda kullanıyor. Çamurhane bölümünde ise büyük değirmenler bulunuyor. Biz aldığımız tüm karışımları değirmenlerde öğüttüğümüz için yüksek amperlerde elektrik harcıyoruz.

Enerji tasarrufu sağlamak için gerçekleştirdiğiniz çalışmaları anlatabilir misiniz?

Enerji tasarrufu sağlamak için fabrikamızda farklı yöntemler uyguluyoruz. Fan sistemlerinin analizi, yeni gelişen aydınlatma sistemleri, çatı uygulamaları ve yüksek verimli motorların kullanılması bu uygulamalardan sadece birkaçıdır.

• Fan sistemlerimizde hangi periyotlarda hava akımı gerçekleşmesi gerektiğini hesaplıyoruz.
• Kullanmış olduğumuz motorlarda yüksek verimliliği göz önüne alıyoruz. Örneğin, kullanacağımız motorun derinlik değerinin düşük olanlarını tercih ediyoruz.
• Kullanmış olduğumuz aydınlatma sistemlerini gelişen teknolojileri takip ederek yeniliyoruz.
• Çatı sistemini değiştirerek bina içerisindeki aydınlık miktarını daha yüksek tutmaya çalışarak elektrik kullanımını minimize ediyoruz.

Fabrikanın enerji ihtiyacını karşılamak için yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanıyor musunuz?

İdevit fabrikası olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapıyoruz. İdevit fabrikasının çatısında güneş panellerimiz bulunuyor. Ofis bölümünün elektrik ihtiyacını bu sistemden ürettiğimiz güçle karşılıyoruz. Çatı üzeri GES projemizi hayata geçirirken bu alanda uygulanan örnekleri inceledik ve elektrik üretiminde en verimli sonuçlar elde edebileceğimiz bir sistem geliştirdik. Çatının üzerinde yer alan motorlar sayesinde paneller kendi hizasında hareket ediyor ve güneşe doğru dönerek en yüksek verimi elde etmeyi sağlıyor.

Yılda ne kadarlık elektrik üretimi gerçekleştiriyorsunuz? Yatırımın kendini ne kadar sürede amorti etmesi hedefleniyor?

GES projemiz uzun vadeli ve aşama aşama devamı gelecek bir projedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının ilk yatırım maliyeti fazla ve kendini amorti etme süresi uzundur. Yenilenebilir enerji kaynaklarına geçme adımları temiz enerji kullanımını desteklememizden kaynaklanmaktadır.

Çatı üzeri GES projesiyle birlikte elektrik tüketiminiz yüzde kaç oranında azaldı?

Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya başlama aksiyonumuz belli adımlar içermektedir. Bunlardan ilki bulunduğumuz bölgenin elektrik potansiyelini ölçmek şuan ilk adımın sonuçlarını yorumlayıp yeni aksiyonlarımızı revize ediyoruz. Şunu söyleyebilirim ki GES ile idari bina ve ofislerimizin yıllık elektrik tüketimini karşılamaktayız. Planımız üretim departmanı da dahil olmak üzere tüketimimizin yüzde 30’unu karşılamaktır.

Enerji verimliliği ile ilgili geliştirilen projeleri takip ediyor musunuz? Bu bilinci geliştirmeye yönelik yaptığınız çalışmalar var mı?

Türkiye, enerji verimliliği konusunda yeni yeni projeler geliştirmeye başladı. Enerji yöneticileri, kullanacakları enerjiyi önceden hesaplayarak yıllık enerji tüketim hedeflerini belirlerler. Düşünmek için aksiyon yaptıktan sonra gerçek değerlerle karşılaştırırlar. Gerçek değerleri de ENVER portalında yayınlarlar. Bu sistem dahi Türkiye’de henüz oturmadı. Biz enerji tüketimi bilincini aldığımız için bu konuya daha hassas yaklaşıyoruz. Amacımız fabrikanın elektrik faturalarını düşürmek değil, enerjiyi verimli kullanarak uzun yıllar boyu elektrik ihtiyacımızı sağlıklı bir şekilde karşılamaktır. Bu amaca ulaşabilmek için yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapıyoruz ve tüm personelerimize enerji verimliliğine yönelik eğitimler düzenliyoruz. Bilgilendirme eğitimi kapsamında personele fabrikanın elde edeceği tasarrufu değil, gelecek nesillerin ulaşacağı avantajları anlatıyorum.