Güneş enerjisinin Türkiye’de geldiği noktayı ve endüstrinin enerji noktasındaki ihtiyaçlarını konuşmak amacıyla ST Endüstri Radyo’nun stüdyosunda bir araya geldiğimiz Zorlu Enerji Genel Müdürü Mehmet Özenbaş, global pazardaki gelişmeleri de değerlendirdi. 

“GLOBAL ENERJİ TALEBİ, NÜFUSLA ORANTILI OLARAK DEĞİŞİYOR”

“Günümüzde enerji dünyası değişiyor. Bu değişim ise global enerji talebinin nüfus ile orantılı olarak artmasıyla yaşanıyor. Global enerji talebini 2040 yılına kadar yüzde 35’ten fazla artıracağını düşünüyoruz. Tabii bu rakam, iyimser bir planlama neticesinde açıklanıyor. Nüfusun hızlı bir şekilde artmasıyla bu rakamın yüzde 35’lerin üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz. Enerjideki talep artışı öncelikle gelişmekte olan ekonomilerden gelecek. Bu noktada güneşin rolü daha da artacak. Çünkü güneş enerjisi kaynağı, dünyada bütün enerji çeşitlerinin tamamını oluşturan kaynaktır. Milyarlarca yıl içerisinde güneşin sayesinde bu yakıtlar oluşmuş. Türkiye, güneş enerjisi açısından o kadar şanslı bir bölgede yer alıyor ki hayata geçen yatırımlar neticesinde verimli sonuçlar elde ediliyor. Dünyadaki gelişmelerin oldukça iyiye doğru gitmesi sebebiyle artık dünyada ve Türkiye’de yatırımcıların avantajlı güneş enerjisi projeleri yapması daha kolay hale geldi. 

“AYLIK MAHSUPLAŞMA YÖNTEMİ ORTAYA ÇIKTI”

12 Mayıs Pazar sabahı elektrik piyasasında lisanssız elektrik üretimi yönetmeliğinin 30772 sayılı kararnamesi yayınlandı. Bu yönetmelikle birlikte fabrikaların, işletmelerin kendi bağlı bulundukları enerji nakil hatları ve bağlı bulundukları enerji tüketim noktaları üzerinden çatılarına ve cephelerine uygulamak istedikleri enerji üretim tesislerini aylık mahsuplaşma yöntemi ortaya çıkmış oldu. Yönetmelik 2012’de ilk kez yayınlanmıştı. Bu yönetmelik lisanssız elektrik üretmenin önünü açıyordu. 2013 yılında yapılan değişikler sonrasında 2015, 2016 ve 2017 yıllarında 6 ya da 7 kez daha değişiklik yapıldı. Bu değişikliklerle birlikte artık 6446 sayılı elektrik piyasasının kanunun 14’üncü maddesine göre üretim tesislerinin sisteme bağlanmasına ilişkin usul ve esaslar ile projelerin kurulmasına ilişkin başvuruların değerlendirilmesi ile ilgili işlemler bu yönetmelikte belirtilmiş oldu. 

“GÜNEŞ ENERJİSİ İSTİHDAMA KATKI SAĞLADI”

Dünya Enerji Ajansı verilerine göre 2016 sonu 2017 yılı başı itibariyle güneş enerjisi dünyada yatırım yapılan enerji kaynakları içerisinde bir adım öne geçti. Tabii bu gelişmenin bir diğer avantajı da dünya üzerinde en yakın enerji çeşidinin tam iki katı istihdam sağlamasıdır. Dolayısıyla güneş enerjisinin bireye inmesi, her bir noktada fabrikaların enerjilerinin karşılaması önemli hale geldi. Güneş enerjisinin ana mottosu üretildiği yerde tüketilmesidir. Bugün baktığınızda enerjinin gitmediği yerlerde de güneş enerjisinin kullanılması söz konusudur. Özellikle üreticinin üretmekte olduğu ürünle alakalı birçok masraf değişkeni bulunuyor. Üretilen ürününün fiyatı ve üretimiyle ilgili sürdürülebilirlik isteniyorsa enerjiye hammadde kadar, su kadar ihtiyacımız bulunuyor. Çünkü enerji yoğun çalışıyoruz. Otomasyon sistemleri, robotlar, elektrik makineler ve yüksek verimli motorlar fabrikanın tükettiği elektrik rakamlarını yükseltti. Dolayısıyla elektrik, tercih edilen bir yakıta dönüştü. Elektriğin üretilebilmesi içinde güneş enerjisi önemli bir yer tutmaya başladı. Kendi enerjisini üreten fabrikalarda ürünlerin üretim maliyetlerini sabitleyebilmesi için en önemli madde oldu. Güneş enerjisi, fabrikaların üretilen üründeki enerji kalemini sabitleyen yegâne yatırım aracı haline geldi. Yatırımcıların bu noktada iştahları inanılmaz derecede arttı.