Asaş Alüminyum Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi’nde konuştu 

Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi’nde düzenlenen panelde konuşan Asaş Alüminyum Enerji Otomasyon Müdürü Hasan Basri Taşkın, fabrikada hayata geçirdiği projeleri anlattı. 
Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi’nde düzenlenen “Fabrikalarda Örnek Enerji Verimliliği Uygulamaları” panelinde konuşan Asaş Alüminyum Enerji Otomasyon Müdürü Hasan Basri Taşkın,  fabrikada hayata geçirdikleri projeleri anlattı. Taşkın, “Dünyada enerji darboğazı, alt üst olan ekolojik dengeler ve açlık olmak üzere üç önemli sorunumuz bulunuyor. Enerji ve çevre birbiri ile bağlantılı konular olduğu için birbirinden ayıramıyoruz. Nüfusun artmasıyla birlikte her türlü ihtiyaç artıyor ve her ihtiyacımızı enerji ile karşılıyoruz. Enerjinin kullanımıyla ilgili artan sürekli bir trend bulunuyor. Herkesin bu noktada elini taşın altına koyması gerekiyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması bu aşamada önem arz ediyor. Doğayla savaşmamak lazım, eğer savaşı kazanırsak kaybeden yine biz olacağız. Biz Asaş Alüminyum olarak sektöründe lider bir firmadır. Alüminyum firmasına göre ciddi oranda enerji tüketimi gerçekleştiriyoruz. Yatırımlarımıza bağlı olarak da tüketimlerimiz artıyor. Tesisimizde kendi enerjimizi trijenerasyon tesisinden üretiyoruz. Atık enerjinin tamamını etkin bir şekilde kullanabilmek içinde önemli bir projelere imza atıyoruz. Enerji verimliliği sağlayabilmek için 6 önemli projeyi hayata geçirdik. Bu projeleri; Vakum Pompaları PLC Sistemi, soğutma suyu sistemi otomasyonu, ofis aydınlatma sistemi, basınçlı hava sistemi, ergitme fırının manyetik karıştırıcı ve hol aydınlatma sistemi olmak üzere altı başlık altında değerlendiriyoruz. Bu projeleri hayata geçirdikten sonra 3.2 milyon kWh elektrik tasarrufu elde ettik.” dedi.   

TOYOTETSU Enerji Yönetim Sorumlusu Onur Bademci; "ISO 50001 Enerji Yönetim Sertifikasını 2019 yılının Kasım ayında yapılacak olan denetimle alacağız"

TOYOTETSU Enerji Yönetim Sorumlusu Onur Bademci; “Sizlere TOYOTETSU fabrikasında yapmış olduğumuz enerji verimliliği projeleri hakkında bilgiler aktaracağım. TOYOTETSU fabrikası, enerji üretimi, VAP Projeleri, gönüllü anlaşma gibi çalışmalarımızla verimlilik sağlıyoruz. Kaynak ve PRES Hatları ile araçların gövde parçaları, şasi ve montaj parçaları üretimi yapıyoruz. Toplam alanımız 100 bin metrekareden fazladır. Planlı bakım, kestirimci bakım, önleyici bakım olmak üzere bakım çalışmalarımızı üç bölüme ayırıyoruz. Bu bakımlar ile tüm sistemi belli periyotlarda takip ediyoruz. ISO 50001 Enerji Yönetim Sertifikasını 2019 yılının Kasım ayında yapılacak olan denetimle alacağız. ISO 50001 kapsamında enerji takımı kurduk ve enerji takımıyla beraber fabrikanın elektrik tüketimini düşürmek için yıllık hedeflerimiz doğrultusunda ilerliyoruz.”   

Arçelik Enerji Uzmanı Fatih Memiş: "3 fabrikanın çatısına 930 kWp ve 700 kW olmak üzere güneş projesi kurduk"

Arçelik Enerji Uzmanı Fatih Memiş, “Arçelik, 23 fabrikası ile 30 binin üzerinde çalışanı ile global bir şirkettir. Arçelik’te yapılan enerji verimliliği ve enerji yönetim çalışmalarından bahsetmek istiyorum. Çünkü biz enerji yoğunluğu yüksek bir üretim yapıyoruz bu sebeple de enerji verimliliğini çok önemsiyoruz. Her yıl 23 fabrikamızda yüzlerce enerji verimliliği çalışması gerçekleştiriliyoruz. 2018 yılında 212 tane enerji verimliliği çalışması yaptık. Proje örnekleri arasında yer alan “Basınçlı Hava 5.0 projesi” oldukça ön plana çıktı. Bugün Arçelik’in tüm fabrikaları için motto oldu. Bu projeyi hayata geçirmek bizim için geçtiğimiz yıla kadar oldukça zordu. Tuzla’da bulunan çamaşır makinesi fabrikasında bu projeyi hayata geçirerek önemli verim sağladık. Hava kaçaklarının takibi öne çıkan bir diğer projemiz oldu. 15 günde bir ya da ayda bir olmak üzere kendi ekibimizle birlikte hava kaçaklarını takip ediyoruz. Her bakım çalışmasında da önemli oranlarda hava kaçaklarını tespit ediyoruz. Sanayinin enerji verimliliği konusunda dikkat etmesi gereken bir diğer konu ise elektrik motorlarının revizyonuyla sağlanan enerji verimliliğidir. Sanayide kullanılan elektriğin yüzde 70’i elektrik motorları tarafından tüketilmektedir. Biz Arçelik olarak 2014 yılında tüm fabrikalarımızdaki motorlarımızın envarterini çıkardık. Motorun verimi, yıllık çalışması süreci gibi değerleri baz alarak fizibilite sürecimizi hazırladık. Bütçemiz dahilinde de motorlarımızı değiştirdik.” dedi. Yenilenebilir enerji alanında da diğer fabrikalara örnek olabilecek projelere imza attıklarını belirten Memiş, bugüne kadar 3 fabrikanın çatısına 930 kWp ve 700 kW olmak üzere güneş projesi kurduklarını belirtti. Bir fabrikası içinse 380 kW SolarWall uygulamasını hayata geçirdiklerinin altını çizdi. 


"ENERJİ YOĞUNLUK HARİTASI ÇIKARILMALI"

Ak Gıda Enerji Proje Müdürü Erdal Yılmaz, Ak Gıda’nın günlük 5 bin ton süt işletme kapasitesine sahip olduğunu belirtti. 
Öncelikle tesislerinde hangi alanda ne kadar enerji harcadıklarını ölçtüklerini belirten Yılmaz, “Elektrik faturanızı detaylı bir şekilde incelemek, basitleştirip görselleştirerek hangi bölümlerde ne kadar enerji harcadığınızı bilmelisiniz. En fazla enerji harcanan üretim alanların belirlenmesi verimliliğe nereden başlanacağını gösterir. Örneğin soğutmada yüzde 36 enerji harcıyorsanız, verimliliğe de buradan başlamalısınız” dedi. 
Enerji verimliliği konusunda hedef belirlenmesi gerektiğini belirten Yılmaz, “Üretim yapılan sektör, bu sektördeki girdi ve çıktılar, ülke genelinde sektörün durumunu bilmek gerekir. Ürettiğiniz ürünleri bilmek ve de üretim prosesini bilmek ise bir diğer önemli unsur. Neyi nasıl ürettiğinizi bilmelisiniz.” Dedi.
Örnek olarak üretimdeki atıkların karakteristiğinin verimlilik açısından çok şey ifade edebileceğini açıklayan Yılmaz, “Enerji yoğunluk haritasının çıkarılması gerekiyor. Ayrıca diğer ülkelerde sektörünüzde nasıl bir üretim yapıldığını, ne kadar enerji harcadıklarını bilmek gerekir. Bu ülkelerle kendi değerlerinizi karşılaştırın. Sonrasında ise hedefinizi belirleyin.” şeklinde sözlerine devam etti.

YÜZDE 20-74 ARASINDA ENERJİ TASARRUFU SAĞLIYORUZ

EMF Motor Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Kayakıran, farklı sektörlerde üretim gerçekleştiren fabrikalarda yaptıkları uygulamaları anlattı. 
EMF Motor milli ve yerli söylemini gerçekleştirdiklerini vurgulayan Kayakıran, yüzde 20-74 arasında enerji tasarrufu sağladıklarını belirtti.
Traversteki arıza nedeniyle sıklıkla bakım gerektiren bir fabrikada motorları ile üretimin kalitesini artırarak verimliliği sağladıklarını açıklayan Kayakıran, “Bir başka fabrikada ise ana problem ucun sıklıkla kırılması idi. Bu üretimin durmasına sebep oluyordu. EMF Motor ile bu sorun ortadan kalktı. Böylelikle yüzde 60 üretimi arttırdık ve de enerji tasarrufu sağladık. Enjeksiyon mal vermede yaptığımız uygulamada ise üretimi yüzde 30 hızlandırdık.” dedi.
Seramik fabrikasında gerçekleştirdikleri bir çalışmayı anlatan Kayakıran, “Seramik fabrikasında 50’ye yakın karıştırıcı bulunuyor. Bu fabrikada eskiden redüktörlü motorlar vardı. Yağın damlaması sebebiyle seramiğin üzerinde siyah noktalar oluşuyor, bu da ürün kaybına neden oluyordu. EMF Motor ile ana yağ damlatma problemini ortadan kaldırdık. Ayrıca bu tesiste elektrik harcamasını da önemli oranda düşürdük. Soğutma kulelerinde ise EMF Motor ile yüzde 27 enerji tasarrufu sağladık” dedi.