Fabrikalarında Enerji Verimliliği Uygulamaları ile Tasarruf Edenler Panelinde HP Pelzer Pimsa Bakım Müdürü Rüstem Yıldız, “HP Pelzer Pimsa’da Enerji Verimliliği Uygulamaları”, Kastamonu Entegre Yenilebilir Enerji Yöneticisi Bülent Kurşun “Ağaç Endüstrisinde Atıklardan Gazlaştırma Yöntemi ile Enerji Üretimi ve Trijenasyon Tesisi Tanıtımı”, Yiğittaşlar Satış Müdürü Hakan Yiğittaş “En Pahalı Enerji Basınçlı Hava”, Assan Alüminyum Enerji Yöneticisi Hüseyin Çevik “Assan Alüminyum Enerji Verimliliği Projeleri Örnekleri, Wago Proses ve Enerji Otomasyon Müdürü Fırat Turan “Tasarruf; Tüketim Şeffaflığı!” isimli konuşmalarıyla yer aldı.

“Ekonomizer uygulaması ile idari binamızın ısınma ihtiyacını karşıladık”

HP Pelzer Pimsa’da Enerji Verimliliği Uygulamaları konusunda gerçekleştirdikleri çalışmaları anlatan HP Pelzer Pimsa Bakım Müdürü Rüstem Yıldız, öncelikle üretim tesisi ile ilgili bilgiler paylaştı. HP Pelzer Pimsa, 2000 yılından beri otomotiv sektörüne yedek parça üretimi gerçekleştiriyor. Fabrikanın kuruluşundan beri Bakım Müdürü ve Enerji Yöneticisi olarak görev yapıyorum. Fabrikamızın enerji konusuyla ilgili geliştirdiği projeler hakkında bilgi vermek istiyorum. HP Pelzer Pimsa Fabrikası’nda kızgın yağ kazanı kullanıyoruz. Bu kazandaki baca gazı sıcaklığı oldukça yüksek seviyelerde kullanılıyor. Baca gazını değerlendirmek için birtakım görüşmeler gerçekleştirdik ve en kolay yöntem olan ekonomizeri tercih ettik. 150.000 kcal’lik ekonomizer uygulamasını hayata geçirerek 50 kişilik idari binamızın ısıtma ihtiyacını karşıladık.” dedi.  Yıldız konuşmasında ayrıca soğut kulesi uygulaması, anlık su tüketimi takibi, havalandırma hız kontrol uygulaması gibi projeleri de hayata geçirdiklerinden bahsederek sağladıkları enerji verimliliğini anlattı.

“30. 988.743 kWh enerji tasarrufu sağladık”

Kastamonu Entegre Yenilebilir Enerji Yöneticisi Bülent Kurşun “Ağaç Endüstrisinde Atıklardan Gazlaştırma Yöntemi ile Enerji Üretimi ve Trijenasyon Tesisi Tanıtımı” isimli konuşmasında enerji verimliliği kapsamında yaptıkları çalışmaları anlattı. Bosna Hersek’teki kağıt fabrikalarında biyokütle santrallerini devreye aldıklarını belirten Kurşun, “Enerji performans değerlerimizi yükseltmeyi, maliyetlerimizi azaltmayı hedefliyoruz. Sektörümüzde enerjiyi en verimli kullanan firma olma hedefimiz bulunuyor. Yenilebilir enerjiyi artırmayı, fosil akıt tüketimini azaltmayı hedefliyoruz. Fabrikamızda üretilen ürünlerin taşınmasında forkliftler yoğun bir şekilde kullanılıyor. Dört yıl önce dizelden elektrikli forklift kullanmaya başladık. Enerjiyi daha verimli kullandık, çalışanlarımızın memnuiyetini arttırdık.” dedi. Trijenerasyon sistemini kullandıklarını belirten Kurşun, verimlilik artırıcı projeler kapsamında birçok çalışma ve eğitim gerçekleştirdiklerini, bu kapsamda 25 projelerinin bakanlık tarafından onaylandığını açıkladı. Bu projelerin yüzde 90’ının tamamlandığını dile getiren Kurşun, bu projeler neticesinde 30. 988.743 kWh enerji tasarrufu sağladıklarını, daha fazla verimlilik odaklı projeler yapmak istediklerini açıkladı.

Kompresörlerin hava ve enerji miktarını ölçülmeli

Bünyelerinde altı firma olduğunu, basınçlı havanın yalnızca yüzde 50’sini işletmeye iletebildiklerini belirten Yiğittaşlar Satış Müdürü Hakan Yiğittaş “En Pahalı Enerji Basınçlı Hava” başlıklı konuşmasında hava kaçağı, uygunsuz kullanım gibi sebepler nedeniyle yaşanan sorunlara dikkat çekti.  Kompresör seçiminde en verimli olanının seçilmesi gerektiğini vurgulayan Yiğittaş, nereden tasarruf sağlanacağına odaklanılması gerektiğini vurguladı. Basınçlı havada enerji verimliliği yöntemleri hakkında bilgi veren Yiğittaş, kompresörlerin hava ve enerji miktarının ölçülmesi, hava tesisatlarının incelenmesi gerektiğini vurguladı. Burada doğru boru çapını belirlemenin önemli olduğunu aktaran Yiğittaş, giriş çıkış filtrelerinde analiz yapmak gerektiğinin altını çizdi. Hava kalitesine değinen Yiğittaş, hava kalitesinin verimliliğin sağlanmasındaki rolüne işaret etti. Yiğittaş, “En önemli tasarruf yönetimi hava kaçaklarını önlemek, bunun için öncelikle hava kaçaklarını tespit etmek ve ölçmek gerekiyor. Bu kaçakların sebeplerini analiz etmek, rapor hazırlamak gerekiyor. Tüm bu çalışmaların ardından verilere göre iyileştirme yapılmalıdır.” Diyor.  Kompresörlerin hava sayaçları ile ölçülmesi gerektiğini vurgulayan Yiğittaş, burada enerji tüketiminin ölçülebileceğini, bu değerin her işletmenin mutlaka bilmesi gerektiğini vurguladı. Hava kurutucuların dewpoint ve basınç farkının ölçülmesi gerektiğini de vurgulayan Yiğittaş, filtrelerin değişmesi gerektiğinin altını çizdi.

“19. 196.000 kWh yıl enerji tasarrufu yaptık”

Enerji yoğun bir şirket olduklarını belirten Assan Alüminyum Enerji Yöneticisi Hüseyin Çevik “Assan Alüminyum Enerji Verimliliği Projeleri Örnekleri” isimli konuşmasında yüksek enerji tüketimini yönetmek için enerji yönetim çalışmalarını farkındalık, paydaşlarına rol model olmak, yasal mevduatlara uymak, sürekli gözden geçirmek, kaynakları en verimli şekilde kullanmak, yeni tasarım ve yatırımlarda enerji verimliliğini gözetmek politikasında çalışmalarını sürdürdüklerini açıklıyor. Sürdürülebilirlik kapsamında enerji tasarrufu projeleri yaptıklarını, 74 proje ile 19. 196.000 kwh yıl enerji tasarrufu yaptıklarını açıklıyor. Entegre geri dönüşüm tesisleri, Yenilenebilir enerji Manavgat tesisleri hakkında bilgi veren Çevik, endüstriyel hava maliyetlerinin çok fazla olmasına yönelik bir proje yaptıklarını açıklıyor. Boy kesme makinelerine değinen Çevik, burada vakumlu taşıyıcı bant içerisinde kompresöre ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. Bakım, temizliklerin sürekli yapılması gerektiğini dil getiren Çevik, alternatif bir yola başvurarak buraya blower sistemini getirerek verimlilik sağladıklarını açıklıyor.

“Otomasyonsuz alanlara göre yüzde 70’e varan enerji tasarrufu”

Wago Proses ve Enerji Otomasyon Müdürü Fırat Turan “Tasarruf; Tüketim Şeffaflığı!” isimli konuşmasında Wago olarak enerji yönetiminde özellikle ISO 50001 kapsamında sürdürülebilir izleme, tasarrufa yönelik birtakım çözümlere yardımcı olduklarını açıklıyor. Enerji yönetiminin disiplinler arası bir bölüm olduğunu ifade eden Turan, enerji performansı konusunda neredeyim, neyi geliştirebilirim, nasıl uygulayabilirim sorularına cevap verilmesi, bu konuda çalışmaların yapılması gerektiğini belirtiyor. Tüm enerji formlarının tek bir çatı altında toplanması gerektiğini açıklayan Turan, bazı kritik noktalara kolaylaştırıcı çözümler sunduklarını belirterek aydınlatma alt yapısını örneklendirdi. Lighting Management hakkında bilgi veren Turan kolay konfigürasyon, enerji tasarrufu, konfor odaklı olmasına, dokunmatik paneller, kablosuz çözümler, genişletilebilir modüler yapı, dahili arayüz özelliklerine ve faydalarına dikkat çekti. Enerji tasarrufu noktasındaki özelliklere işaret eden Turan, 3 faz enerji izleme; aktif, reaktif, görünür güç izleme hem anlık hem de toplan tüketilen enerji; akım, voltaj ve güç faktörü izleme; enerji kesmeden takılabilen akım trafolarına vurgu yaptı. Turan, enerji tasarrufu noktasında otomasyon kontrolü ile hareket kontrolü, gün ışığı, dimleme buton kontrolü, zaman takvimleri kontrolü ve acil kit testleri-raporlama avantajlarından bahsetti. Otomasyonsuz alanlara göre yüzde 70’e varan enerji tasarrufu sağlandığını, 18-24 ay gibi kısa sürede yatırım maliyetini amorti edebilen bir sistem olduğunu dile getiren Turan, 0-10v dimleme sistemlerine göre Dali ile yüzde 50 daha az kablo ve kablo işçiliği söz konusu olduğunun altını çizdi.