Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi’nde atık ısı ile ısıtma ve soğutmada verimlilik konusu konuşuldu. Oturum Başkanlığını MÜSİAD Enerji Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı Altuğ Karataş’ın üstlendiği panele; Polisan Proje ve Yatırımlar Müdürü Taşkın Cebeci, Barış Teknoloji Mühendislik ve İmalat Grubu Yöneticisi Hamdi Hoplamaz, Jenesis Genel Müdürü Fatih Savaşkan ve VAT Enerji Satış ve Pazarlama Müdürü Gökay Çomoğlu katıldı.

“HUB Sistem ile verimlilik avantajı sunuyoruz”

Jenesis olarak basınçlı kaplar sektöründe 1984 yılından beri faaliyet gösterdiklerini söyleyerek konuşmasına başlayan Jenesis Genel Müdürü Fatih Savaşkan, hub sisteminden ve kullanıcısına sağladığı avantajlarından bahsetti. Savaşkan bu sistemi şu sözlerle anlattı: “Hub sistemi; 35 yıllık tecrübe ve son teknoloji ile modüler olarak dizayn edilmiş buhar üreticilerinin yan yana konularak birbirine bağlanması ve ortak bir otomasyondan kontrol edilerek; gerektiği zaman gerektiği kadar kuru buharı, yüksek verimde, birkaç dakikada üretebilen, işletilmesi çok kolay ve patlama riski olmayan bir buhar üretim sistemidir. Avantajları arasında ise yüzde 95 verim oranı, daha küçük kazan daireleri ile çalışma imkanı, ucuz ve kolay yedekleme olanağı, pik çekişlerde çok daha hızlı tepki, düşük devreye alma enerji kayıpları gibi özellikler ön plana çıkıyor. Sıfır patlama riski, akıllı arıza tespit sistemi, gözetimsiz güvenli sistemi gibi özellikler ise kullanım sırasında avantajlı bir ortam sunuyor. Savaşkan, Hub sistem ve mikro türbin kombinesi konusunda da kapsamlı bilgiler vererek uygulama örnekleriyle dinleyicileri aydınlattı. 

"Kojenerasyon sistemleriyle yüzde 90 enerji kullanım verimi"

Barış Teknoloji Mühendislik ve İmalat Grubu Yöneticisi Hamdi Hoplamaz, kojenerasyon sistemlerinde atık ısı uygulamalarını anlattı. Kojenerasyon sistemlerinin avantajına dikkat çekti. Hoplamaz: “Enerji kullanım verimini toplamda yüzde 90’a çıkarmak olası. Elektrik, ısıtma, soğutma (trijenerasyon) mümkün olmasının yanı sıra hem verimlilik hem de doğalgaz kullanımı ile düşük sera gazı üretilmekte, tesisin karbon ayak izi düşürülmektedir. Ayrıca diğer santrallere göre daha kısa devreye alma süresi söz konusu olmasının yanı sıra kaliteli elektrik üretimi gerçekleşmektedir. İletim ve dağıtım kaybı olmaması elektrik verimliliğini arttırdığı gibi kullanıcı kayıp kaçak bedeli ödemez. Öte yandan bazı proseslerde jeneratör gerekliliği azaltıldığı gibi firmalara ekonomik rekabet sunuyor” dedi. 
Kojenerasyon atık ısı potansiyelleri hakkında bilgi veren Hoplamaz, LT Isısı, HT Ceket ısısı, Egzoz ısısı hakkında da bilgi verdi. Farklı alanda faaliyet gösteren tesislerin yanı sıra otel, AVM, hastane, biyogaz tesislerinde de atık ısı sıcak su kazanlarında kullanılabildiğini dile getiren Hoplamaz, kojenerasyon sistemlerinin alan sıkıntısı olan projelerde konteyner içerisinde de kullanılabildiğini vurguladı. 

“Kompresörlerin harcadığı enerjinin yüzde 80’i atık ısı olarak kullanılabilir”    

Fabrikalarda atık ısı ısıtma ve soğutmada verimlilik ile ilgili kapsamlı bilgiler veren Vat Enerji Satış ve Pazarlama Müdürü Gökay Çomoğlu, bu alandaki uygulamaların avantajları hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Çomoğlu konuşmasında; “Kompresör atık ısı geri kazanımı, kompresörlerin yağ devresindeki enerjiyi kullanarak sıcak su üretilen sistemlerdir. Yağ devresindeki enerji özel olarak dizayn edilmiş ısı değiştiriciler ile alınır. Kompresörlerin harcadığı enerjinin yaklaşık %70-80’i atık ısı olarak kullanılabilir.” dedi. Çomoğlu konuşmasında; desuperheater sistemi, ısı pompası sistemi, ekonomizer sistemi, yoğuşmalı ekonomizer sistemi, flaş buhar sistemi, blöf geri kazanım sistemi ve yıkama suları geri kazanımı uygulamalarıyla ilgili detaylı bilgiler verdi.