Enerji verimliliği uygulamaları alanında önemli projelere imza atan Enervis, kağıttan gıdaya, tekstilden petrokimyaya kadar pek çok farklı sektöre hitap ediyor ve enerji verimliliği artırıcı faaliyetler hem işverenlerin maliyetlerini hem de enerji ithalatını önemli ölçüde düşürüyor. Bu alanda gelişen yeni teknolojileri konuşmak amacıyla bir araya geldiğimiz Enervis Enerji Genel Müdürü Osman Kipoğlu, “Enerji üretiminde verimliliğin artırılmasına dair birçok yeni teknoloji söz konusu. Böylelikle su, rüzgar, jeotermal ve güneş gibi mevcut potansiyel enerji daha büyük oranda elektrik enerjisine dönüştürülebiliyor.” diyor.         

Üreticiler elektrik faturalarında tasarruf sağlamak amacıyla çeşitli yöntemler izliyor. Siz sanayicilere hangi alanlarda hizmet sağlıyorsunuz?

Enerji kaynaklarının gitgide azaldığı ve her alanda enerji verimliliğinin ön plana çıktığı günümüzde, endüstriyel tesisleri, doğru ürün ve bütüncül çözümler ile daha akıllı, daha verimli ve daha konforlu hale getirerek Türk sanayicisine destek sağlıyoruz. Mühendislik, tedarik, montaj, yapım, proje yönetimi uzmanlığı ile verimli, modern ve yüksek teknolojili tesislerin kurulumunda, proje başlangıcından devreye alma noktasına kadar, kısacası anahtar teslim çözüm ve hizmetler sunuyoruz.

Enerji tüketimi yoğun olan sektörler hakkında bilgi verebilir misiniz? Ağırlıklı olarak portföyünüzde hangi sektörler bulunuyor?

Ekonomimizin büyümesine paralel olarak enerji tüketimimiz de her geçen yıl artıyor. Bu noktada enerji tasarrufu, ucuz enerji kullanmak için atılabilecek ilk ve en önemli adım. Çünkü ülkemizde sanayi sektörü, gelişmiş ülkelerin ortalamasının 1,5 katı enerji tüketen bir yapıya sahip ve sanayi firmaları için en önemli maliyet kalemlerinden biri.
Türkiye’de elektrik tüketiminin yüzde 40’lık kısmı, doğal gaz tüketiminin ise yüzde 26’lık kısmı sanayide gerçekleşiyor. Dolayısıyla bu alanda yapılacak enerji verimliliği artırıcı faaliyetler hem işverenlerin maliyetlerini hem de enerji ithalatını önemli ölçüde düşürüyor. Temiz üretim stratejisi ile birlikte ham madde ve enerjiyi daha az kullanma, ekolojik faydalar sağlamanın yanı sıra rekabet gücü de artırılıyor.

Enervis olarak portföyümüzde bulunan sektörler ise Kağıt ve Tekstil, Gıda, Kimya ve Petrokimya, Binalar, Ulaşım Araçları, Demir ve Çelik, Cam ve Seramik olarak sıralanıyor.
Yaptığınız mühendislik çalışmalarıyla yüzde kaça varan enerji tasarrufu sağlıyorsunuz? Başarılı bir referansınızdan kısaca bahsedebilir misiniz?

Sanayide enerji verimliği uygulamaları kapsamında bugüne kadar 613 proje geliştirdik. Bu noktada sanayi firmalarının çok ciddi bir tasarruf sağlamalarına destek oluyoruz. Bir örnek vermek gerekirse tekstil sektöründe yaptığımız enerji verimliliği çalışmalarıyla yüzde 25 civarında enerji verimliliği sağlıyoruz. Bildiğiniz üzere endüstriyel işletmelerde enerji tasarruf potansiyelinin geri kazanılması için Enerji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Verimlilik Artırıcı Projeler (VAP) her yıl büyük ilgi görüyor. Biz de Enervis olarak bu projeyi çok önemsiyoruz. Özellikle geçen yıl gerçekleştirdiğimiz Türkiye'de Enerji Verimliliği / EnEffTurN (Energy Efficiency Turkey Now) projemiz ile VAP başvurularının yılda bir dönemden üç döneme çıkarılmasına öncülük ettik. Bugüne kadar yapılan 18 VAP başvurusunun tamamına destek alınmasını sağladık. Ayrıca VAP projelerinin uygulamasını da gerçekleştiriyoruz. Bu noktada Enervis danışmanlığında enerji verimliliği yapan, Gebze’de otomotiv ve beyaz eşya sektörü için alüminyum döküm çözümleri sunan Çelikel şirketinden söz edebilirim. 2017 Mayıs döneminde VAP başvurusunda bulunan şirketin ölçümleri tarafımızdan gerçekleştirildi. Mevcutta bulunan alüminyum ergitme fırınlarının ekonomizerlerinde verimsizlik tespit edilmesi üzerine, verimlilik artırıcı proje hazırlanarak VAP raporu şeklinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına sunuldu.  Haziran 2017’de Bakanlık tarafından denetlenen Çelikel fabrikası, Atık Isı Geri Kazanım Projesi ile yüzde 30 hibe desteği almaya hak kazandı. Bunun üzerine firma ile projenin uygulanması aşamasında da birlikte çalıştık. Üç adet ekonomizer değişimi, otomasyon yenilenmesi ve izolasyon uygulaması yaptığımız fabrikada hem geri kazanılan atık ısı ile idari binanın ısıtılmasını hem de işletmede bulunan absorbsiyonlu soğutma sisteminin çalıştırılmasını planladık. Temmuz ayında tamamladığımız proje ile Çelikel firması yapmış olduğu yatırımı yaklaşık olarak 1 yıl gibi kısa bir sürede amorti etmiş olacak.

Son dönemde yer aldığınız projeler hakkında bilgi verebilir misiniz? Bu projelerde nasıl çalışmalar gerçekleştirdiniz?

Enervis olarak, enerji verimliliği alanında referans projelere imza atıyoruz. Son dönemde Türkiye’de tüm otomotiv ana sanayine kalıp ve seri saç parça imalatı yapan Coşkunöz Metal Form ve 130’u aşkın ülkede 65 içme suyu markasıyla hizmet veren Nestlé Waters’ın Sude Su markasının yeni fabrikalarının verimli sistem projelendirmesinden başlayarak tüm mekanik tesisat uygulamalarını verimlilik kriterlerini dikkate alarak gerçekleştirdik.
Türkiye’de ilaç üretimi yapan Medigen Pharma’nın Gebze’deki yeni fabrikasının mekanik tesisat kurulumuna da, laboratuvarlarda üretim yapılabilmesi için gerekli olan validasyon ve verimlilik şartlarına uygun olarak devam ediyoruz.

Kendi enerjisini üretmek amacıyla yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapan fabrikaları nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu konuyla ilgili sunduğunuz hizmetler var mı?

Petrol türevi karbon bazlı yakıtların mavi dünyamızda oluşturduğu tahribatı bir nebze olsun tamir ve tedavi edebilmek için, teknolojinin nihayet çevre sağlığına yönelik geliştirmiş olduğu yeni ürünlerinden olan yenilenebilir enerjilerin kullanımının yaygınlaştırılması, ülke yönetimleri ve sanayiciler başta olmak üzere tüm bireylerin sorumluluk alanındadır.
Bu anlamda, üretim tesislerinin çatısında veya yan taraflarındaki boş arazilerde, öncelikle kendi ihtiyacı olan enerjiyi üretebilmesi temel hedeflerden olmalıdır. Bunun başarılması durumunda hem tesis enerji bağımlılığından kurtulacak, sürekli ve sürdürülebilir enerji tedariği gerçekleştirmiş olacak hem de giderek artan ve üretimin ana maliyet kalemlerinden olan enerji maliyetlerini kontrol altına alma ve düşürme imkanına kavuşacaktır. Yaptığımız enerji etütlerinde ortaya çıkan tespitlerde, bunların büyük bir kısmının yıpranmış olması dolayısıyla bakım, yenileme veya güçlendirme çalışmalarına ihtiyaç duyulduğunu gözlemlemiş bulunuyoruz. Çatılarda yeterli düzeyde yalıtım olmaması sebebiyle bina içlerini soğutmak ya da ısıtmak için de çok ciddi düzeyde enerji harcanmakta olduğunu tespit etmiş bulunmaktayız. Yine bu işletmelerin ve fabrikaların bina dış yüzeylerinin ve pencerelerinin boş beton ya da sıradan camlar olması sebebiyle aynı durumun söz konusu olduğunu görmekteyiz. Bu tür işletmelerin çatı ve bina dış yüzeylerinde yapılacak PV sistemleri sayesinde, işletmelerin ihtiyaç duyduğu enerjinin bir kısmı buralardan karşılanmaktayken, binanın iklimlendirmesi amacıyla harcanan enerji maliyetlerinde de ciddi oranda azalma söz konusu olmaktadır. Son yıllarda gelişen teknoloji ile PV panellerindeki verim artışı sayesinde güneş enerjisi daha fazla kullanılabilir bir alan oldu. Bu nedenle birçok işletme çatısına PV panelleri yerleştirerek güneş enerjisinden elektriğini üretmeye başladı. Detaylı enerji etüt çalışması yaptığımız bir işletme, çatısına 8 MW’lık güneş paneli yerleştirerek elektrik üretimi gerçekleştiriyor. Enervis olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını sürekli olarak destekliyoruz. Solarwall, ısı pompası, evaporatif soğutma gibi sektöründe öncü uygulamalar ile işletmelere yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanma konusunda destek sağlıyoruz. Bu konuda 2016 yılında Kayseri İncesu mevkiinde 3 MW’lık bir güneş enerji santralinin projelendirmesi, malzeme tedariki, montaj test ve devreye alma işlemleri tarafımızdan gerçekleştirildi.