“Solarify yazılımı ile santrallerin yüksek verimlilikle çalışmasını sağlıyoruz”

“Enerji Kaynaklarının Yönetimi ve Kontrolü Microgrid Uygulamaları” başlıklı konuşmasında Güneş enerji santralleri izleme platformu Solarify isimli izleme portalından bahsetti. Yücel, “Kontek Otomasyon’un İştiraki olan Loggma, 2018 yılında İzmir’de kuruldu. Amacı, güneşi enerji santrallerinde izleme, raporlama ve işletme bakım faaliyetlerinin yürütülmesiyle ilgili bir portal yürütmekti. Aynı zamanda Solarify bizim en iddialı olduğumuz konu olan yapay zeka tabanlı bir algoritma yazmaya çalıştık. Yani belli bir süre içerisinde santralinizin performansını gözlemleyebileceğiniz hem panel hem de inverter tarafındaki problemleri öncesinden tespit edebileceğiniz bir yazılım hazırladık. Bu sayede bakım faaliyetleri ile ilgili optimizasyon yapmayı ve üretim performansını artırarak işletme bakım faaliyetlerinde tasarruf sağlamayı amaçladık. Güneş enerji santrallerindeki tespit edilmesi zor problemler dediğimiz yılda yüzde 1.8’lik bir üretim kaybının yaşandığını gözlemledik. Bu yazılımı yatırımcı olduğumuz santrallerde ve işletme&bakım faaliyetlerini üstlendiğimiz santrallerde kullanıyoruz.” dedi.  Yücel, yapay zeka algoritması olan Solarify yazılımı ile işletme ve bakım maliyetlerinin çok daha ekonomik faydalar sunduğunu da sözlerine ekledi. 

“Enerji tasarrufu amaç değil sonuç olarak karşımıza çıkıyor” 

WAGO Proses ve Enerji Otomasyon Müdürü Fırat Turan, “Enerji Yönetimi ve Endüstri 4.0” isimli konuşmasında enerji yönetim sistemlerinde otomasyon sistemlerinin yerine değindi. Wago’nun 32 ülkede doğrudan iştiraki, 30’dan fazla ülkede ise distribütörlerle çalıştığını ifade eden Turan, enerji ile ilgili tüm süreçlerde otomasyonla ilgili faaliyet gösterdiklerini açıkladı. Enerji yönetim standardı ISO 50001’e konuşmasında değinen Turan, “Enerji tasarrufu amaç değil sonuç olarak karşımıza çıkıyor. Bu sonuca ulaşmak için öncelikle enerji algımızı değiştirmemiz gerekiyor. Her bir enerji formunun işletme içerisindeki maliyet etkisi farklılaşabiliyor.” dedi. “Enerji performansı bağlamında neyi geliştirebilirim” noktasında enerji otomasyon sistemlerinin her biri enerji formunu, işletmelerdeki mevcut endüstriyel sistemlerin sağladığı verileri esnek bir şekilde toplayabilmek ve bunları üretim yönetim sistemleri ve kestirimci bakım sistemleriyle entegre etmek zorunda olunduğunu söyledi. Endüstri 4.0 ve dijitalleşme konularında sahada kullanılan kontrolörlerin MQTT ve OPCUA Protokollerini desteklemesi gerektiğini belirtti. 

Türkiye’nin en büyük FM sağlayıcısı olarak endüstriyel tesislere hizmet sunuyoruz” 

Panelde Teknik Tesis Yönetiminde Dijitalleşme ve FM 4.0 başlıklı konuşmasıyla panelde yer alan ISS Türkiye Teknik Genel Müdürü Dağhan Yalçın, işletme maliyetlerine dikkat çekerek yaptıkları çalışmaların önemine işaret etti. Yalçın konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Teknik İşletme Faaliyetleri olarak baktığınız zaman tesise gittiğimizde öncelikle test ve devreye alma faaliyetleri başlayan bir operasyonumuz bulunuyor. Daha sonra ise periyodik bakım olarak bildiğimiz kestirimci bakım faaliyetlerimizle çalışmalarımıza devam ediyoruz.  Tüm bu süreçleri yazılı tabanlı ağaç üzerinde takip ettiğimiz bir sürece dönüştürüyoruz. Tüm bunları o tesiste görevlendirdiğimiz sabit personellerle yaptığımız bir faaliyetle ilerliyoruz. Birden fazla lokasyonunuz ya da fabrikanız varsa o noktalara mobil personellerle hizmet sağlayabiliyoruz.” dedi. Yalçın, ISS olarak Türkiye’deki en büyük FM sağlayıcısı olarak 258 müşteriyle ve 2639 teknik personelle dört bölgede yapılandıklarını belirtti. Hizmet verdikleri yapılar arasında ise hastanelerin ve endüstriyel tesislerin olduğunun altını çizdi. 

“V-gen yazılımıyla fabrikaların enerji ihtiyaçlarına cevap veriyoruz”

VTC Enerji olarak sektöre sundukları hizmetler hakkında bilgiler veren Portföy Yöneticisi Merve Kaçmaz, aynı zamanda sektörün ihtiyaçlarıyla ilgili de analizlerde bulundu. Kaçmaz, konuşmasını şu sözlerle aktardı: “VTC Enerji olarak 2015 yılından beri sektörde faaliyet gösteriyoruz. VTC Enerji olarak üstün sektör bilgimizi, sanayi-enerji sektör senkronizasyonumuzu, dijital yönetimimizi ve şeffaflığımızı firmaların hizmetine sunuyoruz. Çözümlerimiz arasında; dijital ticari enerji yönetimi, elektrik tedariki ve yönetimi, elektrik üretim ve tüketim yönetimi, enerji danışmanlığı gibi birçok adım yer alıyor.” dedi. Kaçmaz, VTC Enerji olarak lisansı olan şirketlerin V-gen yazılımıyla EPİAŞ’a entegre edilerek, Gün Öncesi Piyasasından enerji üretim maliyetini baz alarak, hangi saatte enerji almalı, hangi saatte üretim yapmalı, enerji fazlası var ise satış yönünde kalması durumunu 24 saatlik bir optimizasyonla sağladıklarını belirtti. Tüketim esnekliği olan firmalar için ise tanımlamalar sağlayarak, firmanın sipariş durumuna göre enerji maliyetini düşük olduğu saatte üretim yapılması önerisinde bulunduklarını ifade eden Kaçmaz, enerji arıza bakım durumlarında kurgulanan algoritmayla Gün İçi Piyasasından işlem yaparak enerji maliyetlerini dijital yönetme ve şeffaf olarak gösterim şansını sunduklarını açıkladı.