Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, elektrikli traktör, prototipi ürettiklerini söyledi.
Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen 9. Boğaziçi Zirvesi’nde, Bakan Pakdemirli, tarımda kullanılan teknolojik seviyenin yükseltilerek, verimliliğin arttırılabileceğine işaret etti.
Fosil yakıtları ithal eden Türkiye’de, çiftçinin de en büyük girdi maliyetini mazot olarak ifade eden, Bakan Ekrem Pakdemirli, tüm dünya elektrikli araçlara yönelirken, Türkiye’nin bundan geri kalamayacağına işaret ederek şöyle konuştu:
“Neden elektrikli traktör olmasın' dedim. Büyük üreticilerle istişare ettim. Elektrikli traktör konusunda, aslında Türkiye’de de çok büyük bir sanayimiz olmasına rağmen, arzu edilen seviyede olmadığımızı müşahede ettim.
Bunun üzerine, prototip çalışmalarını başlattık. Çok iyi noktalara geldik, devam da ediyoruz." diye konuştu.


11. BÜYÜK YERLİ TOHUM ÜRETİCİSİYİZ


Dünyada, tohumda kendi kendine yeter seviyede olmanın önemine değinen Pakdemirli, Türkiye'nin sertifikalı tohum yeterliliğinde 11. sırada olduğunu açıkladı.
Tarımda başarının kilidini sulamanın açtığına işaret eden Pakdemirli, şunları söyledi:

TARIMDA ODAĞIMIZ: YERALTI BARAJLARI

"Dünyanın odağında yer altı barajları var. Klasik baraj inşa ettiğinizde, kamulaştırma, çevresel etki değerlendirmesi gibi, işi ve süreci çok uzatan bir döngüye giriyorsunuz. Bununla birlikte, eğer yağmur sularını besleyip, yerin altında biriktirip, ufak bentlerle çekebilirseniz, işin rengi değişiyor. İşte, bu yer altı barajları, hızı, etkisi ve üretime katılma zamanlamasıyla tarıma inanılmaz katkısı var.
Klasik barajda ciddi bir buharlaşma sorunu var, bunula birlikte, yeraltı barajında bu sorun da yok. Hiçbir şekilde de doğaya zarar vermemiş oluyorsunuz. Bu dünyada Avustralya gibi tarımda öncü devletlerin bile çok yeni işittiği bir çözüm başlığı. Ve ülkemizde çok az da olsa örneklerine rastlıyorsunuz. İşte, bakanlığımızın yeni odağındaki konu bu ve üzerinde çalışıyoruz."