“Motor ve Sürücü Uygulamalarında Enerji Verimliliği” konusunu esas almak ve fabrikalardaki gereksiz enerji tüketimine dikkat çekmek amacıyla Uludağ Üniversitesi’nde panel düzenlendi. Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD)’nin Uludağ Üniversitesi işbirliği ile organize ettiği panel kapsamında fabrikalardaki elektrik motorların kullanımı masaya yatırıldı.

YÜZDE 80’E KADAR ENERJİ TASARRUF SAĞLANABİLİR

BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu'nun düzenlediği Motor ve Sürücü Uygulamalarında Enerji Verimliliği panelinde sektörle ilgili çalışmalar gerçekleştiren birçok isim bir araya geldi. Bu isimlerden biri Siemens Enerji Verimliliği Koordinatörü Hakan Olcay’dı. Türkiye’deki elektrik tüketiminin yüzde 47’sinin sanayide olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Olcay, bu rakamın yüzde 67’sinin de elektrik motorlarından kaynaklandığına dikkat çekti. Eski elektrik motorların revize edilirse ve motorlarda verim sağlanırsa yüzde 15 oranında tasarruf sağlanabileceğini söyleyen Olcay, sözlerine şu şekilde devam etti: “Elektrik motoru ömrü boyunca yüzde 97’lik bir enerji maliyetine neden oluyor. Kalan yüzde 3’ünü ise satın alma maliyeti oluşturuyor. Oysa ki servo pompa uygulaması ile yüzde 80’lere varan enerji tasarrufu sağlayabiliriz.”

ENERJİ ARTIK 3 KAT DAHA VERİMLİ KULLANILMALI

Motor ve Sürücü Uygulamalarında Enerji Verimliliği panelinin bir diğer konuşmacısı ise Schneider Elektrik Dijital Tesislerden Sorumlu Ürün Müdürü Göker Çakılcı’ydı. 2050 yılında 2.3 milyar insanın köylerden kente göç edeceğini söyleyerek konuşmasına başlayan Çakılcı, bu değişimin enerji sektörünü direk olarak etkileyeceğini ve bu sebeple 3 kat daha verimli enerji kullanılması gerektiğini ifade etti. Gelişen teknolojiler sayesinde binalarda kullanılan elektriğin yüzde 82, sanayi de ise yüzde 50 oranında daha az tüketebileceğini ifade eden Çakılcı, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Makine düzeyinde hazırlanan yazılımlar sayesinde daha rahat enerji verimliliği yapılabilecek. Özellikle elektrik motorlarının sürücülerine uygulanan yazılımlar sayesinde bu verimlilik ciddi oranlara ulaşacak.”

“YENİ NESİL MOTOR İLE 240 BİN TL TASARRUF İMKANI”

Panelde söz alan bir diğer konuşmacı da Omega Motor Satış ve Pazarlama Müdürü Volkan Dağlıyan’dı. Elektrik motorlarının kullanımı ve geliştirilen yeni teknolojilerin avantajlarını anlatan Dağlıyan, kendi ürettikleri IE4 motorları sayesinde de hedeflenen verimlilik oranlarına ulaşılabildiğini kaydetti. Dağlıyan, uyguladıkları projeyi de şu sözlerle anlattı: “Son dönemde uygulama yaptığımız bir fabrikayı enerji verimliliğine örnek olarak gösterebilirim. Fabrika, 140 bin TL daha yüksek maliyet ayırarak satın aldığı IE4 motor sayesinde yılda 240 bin TL, 20 yılda ise 4 milyon 800 bin TL tasarruf sağlıyor. Ayrıca aldığı devlet desteği sayesinde amorti süresini daha da kısaltıyor. Şirket olarak Türkiye’nin cari açığını azaltmayı, ithalatı azaltırken ihracatı artırmayı ve Almanya pazarında daha aktif olmayı planlıyoruz.”