“Elektrik Faturalarında Yatırım Gerektirmeyen Maliyet Düşürme Teknikleri” başlıklı panelde fabrikalara gelen yüksek elektrik faturaları değerlendirildi.  Moderatörlüğünü Afa Enerji Elektrik Piyasası Uzmanı Bülent Çebin’in üstlendiği panelin konuşmacıları arasında APlus Enerji Danışmanlığı Uzmanı Ozan Korkmaz, Socar Enerji Satış Müdürü Devran Tatlıdede ve Yıldırım Enerji Ticaret, Planlama ve Satış Müdürü Gülpaşa Kılınç yer aldı. 

“Çok önemli miktarlarda tasarruf sağladık” 

“Elektrik Faturalarında Yatırım Gerektirmeyen Maliyet Düşürme Teknikleri” panelinin moderatörlüğünü üstlenen Afa Enerji Elektrik Piyasası Uzmanı Bülent Çebin, hem şirketiyle ilgili hem de bu alanda sağladıkları avantajlarla ilgili bilgiler verdi. Çebin konuşmasını şu sözlerle gerçekleştirdi: “Afa Enerji Danışmanlık şirketinin sahibiyim ve Enerji Tüketicileri Derneği’nde Başkanlık görevini yürütüyorum. Elektrik Piyasası Kanunu’nda elektriği kullanan kişi tüketici olarak geçer ve fabrikanın sahibi de olsa tüketici olarak geçer. 2013 yılında tüketicilerin kendi hak ve yükümlülüklerini fark ederek bir şirket kurmaya karar verdik. Kısa süre içerisinde de büyük şirketlere danışmanlık yapmaya başladık. Yaptığımız en güzel şey ise yatırım gerektirmeden elektrik faturalarında maliyetleri düşürmemizdi. Çok önemli miktarlarda tasarruflar sağladık. Danışmanlık hizmetini de piyasaya sunan ilk şirket olmamızın gururunu yaşıyoruz.” dedi.  

"Tahmin ve optimizasyon ile risklerinizi azaltın" 

Fabrikaların elektrik maliyetleri ile ilgili tahmin ve optimizasyon ile ilgili danışmanlık hizmet veren APlus Enerji, Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi’ne katılarak ziyaretçileri bilgilendirdi. APlus Enerji Danışmanlığı Uzmanı Ozan Korkmaz, konuşmasını şu sözlerle gerçekleştirdi: “APlus Danışmanlık ve Yazılım şirketinin kurucusuyum. Biz, elektrik tedarikçilerine ve üreticilerine yönelik bir hizmet verirken piyasa riskinin son kaynak tarifesi ile tüketicilere de kayması sonucu tüketicilere de tahmin ve optimizasyon hizmeti sunuyoruz. Son kaynak tarifesi çıktığı andan itibaren sabit olan fiyatınız değişkenlik göstermeye başladı. Fiyat YEKDEM’e endeksli hale geldikten sonra piyasa riski dediğimiz kavramı sizde tatmaya başladınız. Tahmin ve optimizasyon ile risklerinizi azaltmak için çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz.” dedi.  

"Piyasa geleneklerine hakim olmak gerekiyor" 

Yatırım gerektirmeden elektrik faturalarındaki maliyetlerin düşürülmesiyle ilgili bilgiler veren Socar Enerji Satış Mdürü Devran Tatlıdede, bu süreçte sektöre ve piyasa geleneklerine hakim olmanın önemine vurgu yaptı. Tatlıdede şu sözleri sarf etti: “Piyasanın geleneklerine hâkim olmak enerji maliyetlerini düşürmek anlamında önem arz ediyor. Ne kadar hâkim olursanız sizinle çalışan tedarikçinizi doğru yönlendirebilirsiniz. Yenilenebilir enerji hayatımıza sonradan dahil oldu. Bu alanda çok daha fazla teşvik ve yatırım var. Eskiden dolar kuru bu seviyelerde değilken yenilenebilir enerji yine vardı ama bu kadar piyasanın içerisinde değildi. Dolar kuru arttıkça bütün firmalar ve enerji üretenler direk olarak YEKDEM’e kaydırdılar. Çünkü dolar kurunun artmasıyla birlikte ciddi bir avantaj sağladılar.” dedi. 

"Tedarikçisini seçmeyen tüketiciler tüm riski üstleniyor"

Son kaynak tedarik tarifesinin detayları ile ilgili açıklama yapan Yıldırım Enerji Ticaret, Planlama ve Satış Müdürü Gülpaşa Kılınç, tasarruf sağlamak için gerekli olan adımlardan bahsetti. Kılınç konuşmasını şu sözlerle özetledi: “2010 yılından beri çimento ve demir çelik fabrikaları, maliyet bazlı bir fiyatlandırma ile elektrik tedariği sağlıyorlar. Çimento ya da demir çelik fabrikaları tüketimlerini günlük olarak tahmin ediyorlardı ve piyasadaki tüm riskleri üstlenerek tedarikçi firmanın lisansını kullanma bedelini ödeyerek tedariğini sağlıyorlardı. Son kaynak tedarik tarifesi dediğimiz konu da kabaca bu şekildedir. Aslında tedarikçisini seçmeyen tüketiciler için tüm riski tüketici üstleniyor. Elimizde bir formülümüz bulunuyor ve hem bizim hem de sizin bu formül üzerinde bir çalışma yapmamız gerekiyor. Bu çalışma kapsamında nasıl tasarruf sağlayabileceğini planlamanız gerekiyor.”