Ülkemizin Trakya Havzası’nda kurulacak ve toplam 5,2 milyar dolarlık yatırım yapılacak Doğal Gaza Dayalı Kimya Tesisi projesi ile toplam 1 milyon tonluk polietilen ve polipropilen üretimi gerçekleştirilecek.

Hayata geçirilecek proje, ülkemizdeki cari açığı senede 1,4 milyar dolar azaltacak. Aynı zamanda Kırklareli ve Karaman’da yapımı süren ve 1,2 milyar dolar değerindeki doğal gaz kombine çevrim santralleri da ülkemizin toplam elektrik üretiminin neredeyse % 5’ini karşılıyor olacak. Ekonomimizi geleceğe güvenle taşıyacak yeni bir kimya tesisinin yapımı ise sürüyor. Türkiye’de son yılların en büyük projelerden biri olacak tesis, sağlayacağı katma değerli üretim sayesinde ekonomiye katkı sağlayacak. Türkiye'den Metcap Energy Investments ve Katar'dan Fusion Dynamics'in %50 ortaklık ile kurdukları MetCap Petrochemicals şirketi toplam 5,2 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirecek. Verbena Enerji and Komet Enerji aracılığı ile hayata geçirilecek proje için sözleşmeler Ankara’da imzalandı.

MetCap

ÜLKEMİZDEKİ SENELİK POLİPROPİLEN TÜKETİMİ

İmzalanan sözleşmeye göre büyük yatırım ülkemizin Trakya Havzası’nda gerçekleştirilecek. Proje, 4 milyar dolarlık tam entegre Doğal Gaza Dayalı Kimya Tesisi, senelik 2.6 milyon ton metanol ve 1 milyon tonluk hafif olefin üretim kapasitesini kapsayacak. Ürünlerden 400 bin tonluk polietilen ve 600 bin tonluk polipropilen verim elde edilecek. Ülkemizde senelik polipropilen tüketimi 2,2 milyon ton, bunun maddi karşılığı ise senede 3,11 milyar dolar olarak belirtiliyor.

SANTRALLERDEN BEKLENEN %63 VERİM

Petrokimya tesisleri yanında Kırklareli ve Karaman’da da yapımı süren 1.2 milyar dolar dolarlık yatırım ile hayata geçecek Doğal Gaz Kombine Çevrim Santralleri, şirketler arası imzalanan anlaşmanın ana proje alanlarından biri olacak. 1.550 MW’lık kurulu güce sahip olması planlanan santrallerden neredeyse %63’e varan verimlilik elde edilmesi planlanıyor.

santral

SANTRALLER GENERAL ELECTRIC TARAFINDAN İŞLETİLECEK

Verbena Enerji ve Komet Enerji santralleri, son teknolojilere sahip olurken; iki santralde de General Electric’in 9HA.02 model türbinleri kullanılacak. Ayrıca dünyanın en büyük, verimli ve problemlere karşı en esnek sistemi bu santrallerle birlikte çalışacak. Santraller General Electric tarafından yapılıp yine aynı şirket tarafından işletilecek; Doğal Gaza Dayalı Kimya Tesisi’nin tüm enerjisini sağlayıp ülkemizin toplam elektrik üretiminin neredeyse %5’ini karşılayacak.

santraller

TÜM YATIRIM 2023'DE TAMAMLANACAK

Bu büyük ortaklığı ve yeni yatırımlarını değerlendiren Fusion Dynamics Başkanı Mohammed Al-Hajri, konu ile ilgili “Doğal gaz uzun vadede güç santrallerinin en büyük yakıtı olmaya devam edecek. Bu kapsamda, büyük dinamizme sahip enerji pazarında; yüksek verimlilik ve esnek teknolojiye sahip olmak, rekabet avantajının ana unsuru olarak öne çıkıyor” derken aynı zamanda Türk ekonomisine katkı

sağlamaktan dolayı mutlu olduklarını belirtiyor. Projeler, 2020 senesi itibari ile faaliyete geçecek ve tüm yatırımların 2023'de tamamlanmış olması planlanıyor.

İŞBİRLİĞİMİZDEN MUTLUYUZ

Faaliyete geçecek kimya tesisi ile birlikte Türkiye’nin polipropilen ve polietilen ithalatının %30’unu karşılayacaklarını söyleyen MetCap Energy Investments ve MetCap Petrochemicals Başkanı Dr. Celal Metin ise sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu da Türkiye’nin toplam ithalatını yaklaşık 1,4 milyar dolar azaltırken, Türkiye ekonomisine önemli bir katkıda bulunacak. Gelecek yıllarda göğsümüzü kabartacak bu projelerde, Fusion Dynamics gibi bir şirketle iş birliği yapmaktan da son derece memnunuz.”