Güneş enerjisi alanında yaşanan yeni gelişmeleri ve sektörün beklediği aylık mahsuplaşma yasasının önemini konuşmak amacıyla ST Endüstri Radyo’nun stüdyosunda GENSED Genel Sekteri Hakan Erkan ile bir araya geldik. Aylık mahsuplaşma ile üretimin ve tüketimin dengeye gireceğini belirten Erkan, ayrıca bu yasa sayesinde sektörün önünün açılacağını belirtiyor. 

“DENGE İÇİN MAHSUPLAŞMANIN AYLARA HATTA YILLARA YAYILMASI GEREKİYOR” 

Lisanssız projelerde şebekeye 13.3 cent üzerinden satma dönemi sona erdi. Bundan sonra öztüketim amaçlı projelere kamu tarafından izin verileceği görülüyor. Bu yüzden şu anda saatlik bazda olan mahsuplaşma dediğimiz artık aylık ve yıllık baza dönmesi bekleniyor. Bu konu sektörün gelişmesi ve önünün açılması açısından oldukça önemlidir. Çünkü, yatırımcı tamamen kendi ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyorsa, saatlik bazda mahsuplaşma yetmiyor. Öğlen saatlerinde, bayramlarda, hafta sonlarında üretim yapmayan fabrikalar düşünüldüğü zaman, bu yatırımcıların fizibilite raporları kötü yönde etkileniyor. Üretimin ve tüketimin dengelenebilmesi için mahsuplaşmanın aylara hatta yıllara yayılması gerektiğine inanıyoruz. Biz hem GENSED hem de sektör paydaşları olarak kamuya talebimizi ilettik. Bu taleplerimizin neticesinde yeni bir lisans yönetimi değişikliği karşımıza geldi ve kasım ayında taslağı yayınlandı. Derneğimizin komisyonlarında gerekli düzenlemeleri yaptık. 

“GENSED BÜNYESİNDE FARKLI KOMİSYONLAR BULUNUYOR”

GENSED olarak çalışmalarımızı farklı komisyonlar üzerinden yürütüyoruz. Örneğin, çatı komisyonu ile bu alandaki konuları değerlendirirken mevzuat komisyonumuz bu alandaki değişiklikleri takip ediyor. Yerli üretim komisyonumuz ise bu alandaki çalışmaları hayata geçiriyor. Taslak üzerinde aylık mahsuplaşma yer alıyor. Bu yasanın hayata geçmesiyle birlikte mahsuplaşma artık saat hesabı üzerinden değil, ay üzerinden gerçekleşecek. Daha sonraki hedefimiz ise yıllık mahsuplaşmanın hayata geçmesi için çalışmak. Aylık mahsuplaşma yönetmeliğini incelediğimizde tanımının çok net olmadığını gördük. Bunun tanımının getirilmesi gerektiğini konuştuk ve nasıl bir yöntemle yapılması gerektiğini inceledik. Biz bu yasanın Nisan ayı içerisinde çıkmasını bekliyoruz. Yine aynı şekilde kWh bazında bir mahsuplaşma olmasını bekliyoruz. EPDK ve elektrik dağıtım şirketleri ise şebeke kurulumundan dolayı enerji kayıplarının yaşanabileceğini ve bu sebepten dolayı düşükte olsa dağıtım bedelinin yansıtılması gerektiğini söylüyorlar. Biz bu durumun yaşanmaması için uğraşıyoruz. Olacaksa da bu rakamların makul bir seviyede kalması gerekiyor.